Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Opiskelijat oppivat kiertotalousbisneksen saloja uudessa kierrätysmyymälässä

Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia avasi uuden kierrätysmyymälän, jossa opiskelijat pääsevät tutustumaan kiertotalouteen ja liiketoimintaan käytännössä. Sitran rahoittamassa hankkeessa luokkahuoneessa opiskelu vaihtuu myymälän arkeen.

Julkaistu

Opiskelun ei aina tarvitse tapahtua perinteisessä luokkahuoneessa. Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän (Luksia) opiskelijat pääsevät oppimaan kiertotaloudesta ja liiketoiminnasta uudessa kierrätysmyymälässä LukStoressa, jonka avajaisia vietettiin torstaina 6.9. Nummelassa.

Kiertotaloudessa Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous pidennetään materiaalien ja tuotteiden elinkaarta mahdollisimman pitkälle, jotta luonnonvarojen ylikulutusta saadaan hillittyä. LukStoressa liiketoiminnan perustutkinnon opiskelijat myyvätkin lahjoitettuja vaatteita, kirjoja, urheiluvälineitä, huonekaluja ja muita kodin tavaroita. Tuotteet myydään sellaisenaan, korjattuna tai tuunattuna.

Kierrätysmyymälän toimintaan osallistuu myös muiden alojen opiskelijoita. Artesaanialan opiskelijat valmistavat myyntikelvottomista tuotteista kertyvästä materiaalista uusia tuotteita, logistiikka-alan opiskelijat kuljettavat myymäläkalusteita myymälään ja sähköalan opiskelijat tarkistavat lahjoituksena saatavien sähkölaitteiden toimivuuden ja turvallisuuden osalta.

Kierrätysmyymälän valmistusvaiheessa rakennusalan opiskelijat kiinnittivät hyllyjä ja peilejä seiniin ja media- ja av-viestinnän opiskelijat loivat myymälälle oman ilmeen. Turvallisuusalan opiskelijat puolestaan suunnittelivat ja asensivat myymälän kameravalvonnan.

”Kierrätysmyymälässä tehdään loistavasti yhteistyötä eri oppiaineiden välillä. Oppilaat toteuttavat kierrätysmyymälää monen eri oppiaineen näkökulmasta, mikä opettaa kiertotalouden kannalta keskeisen taidon ja kiertotalousbisneksen tekemisen salaisuuden: yhteistyön eri alojen välillä, jotta lopputuloksesta saadaan kiertotaloutta edistävä ratkaisu”, toteaa Sitran kiertotalouden asiantuntija Riitta Silvennoinen.

Myymälän kehittämisessä ovat olleet mukana Luksian opiskelijat, opettajat, Sitra ja muut kiertotalouden opetusta Sitran tukemana uudistavat oppilaitokset. Lue lisää myymälästä ja sen aukioloajoista täältä.

Tutustu täältä myös muihin Sitran kiertotalousopetuksen hankkeisiin, joiden kautta kiertotalousopetusta viedään eri koulutusasteille aina peruskoulusta yliopistoihin.

Mistä on kyse?