artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

YK:n ja TED-Ed-videopalvelun Earth School vie suomalaista kestävän kehityksen oppia lapsille ympäri maailmaa

Earth School -luontoseikkailussa lapset ja nuoret tutustuvat animaatioihin ja osallistuvat kilpailuihin 30 päivän ajan. Hyppää mukaan!

Kirjoittaja

Anu Mänty

Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut

Julkaistu

Yli 500 000 peruskoululaisen lähiopetus keskeytyi tänä keväänä koronaviruksen saapuessa Suomeen. Tämä herätti opettajat, vanhemmat ja oppilaat etsimään netistä oppimateriaalia opetuksen ja oppimisen edistymisen tueksi ja inspiraatioksi.

Earth School on YK:n ympäristöohjelman (UNEP) ja TED-Ed videopalvelun yhdessä luoma kiehtova luontoseikkailu, missä oppilaat tutustuvat  animaatioihin ja osallistuvat tietokilpailuihin 30 päivän ajan. Nyt jos koskaan on hyvä ymmärtää paremmin luonnon ja ihmisen välistä vuorovaikutusta, jotta osaamme varautua paremmin esimerkiksi pandemioihin tulevaisuudessa.

Earth School sukeltaa luonnon monimuotoisuuteen hauskasti ja kiinnostavasti

Laadukkaat Earth School -animaatiot syventävät käsitystämme luonnon monimuotoisuuden merkityksestä hyvinvoinnillemme, ja havainnollistavat miten ruokamme, vaatteemme, kotimme ja energia ovat riippuvaisia yhä hupenevista luonnonvaroistamme. Videot kuvaavat luonnon kiertoja ja ekosysteemejä sekä kuinka luontopohjaiset ratkaisut voivat ohjata tapaamme liikkua, tuottaa ruokaa ja lääkkeitä tai suunnitella rakennukset maapallon kantokykyä kunnioittaen. Palvelussa ei ole unohdettu kierrätyksen, lajittelun, kompostoinnin ja puiden istutuksen merkitystä fiksuina toimina, joihin me kaikki voimme tarttua. Vaikka heti.

Maailmalla tiedetään hyvin, että Suomi on kasvatuksen ja koulutuksen ykkösmaa. Harvempi tietää, että Suomessa on myös erittäin pitkä ja vankka kokemus kestävän kehityksen kasvatustyössä. Sillä on yhä kasvava rooli, kun rakennamme hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa.

”Earth School ei jaa ainoastaan tietoa, vaan haastaa lapset ja nuoret myös kokeilemaan ja tekemään.”

Earth School -sivustoa ovat olleet kokoamassa useat suomalaiset pitkän linjan ympäristöosaajat ja kasvatusalan ammattilaiset: ENO, WWF Suomi, TAT, Dodo, Gaia ja Children in Permaculture. Sivuston kautta saamme välitettyä myös suomalaista verkosto-osaamista maailmalle ainutlaatuisella tavalla.

”Earth School ei jaa ainoastaan tietoa, vaan haastaa lapset ja nuoret myös kokeilemaan ja tekemään. Esimerkiksi 22.5. suomalaislähtöinen ENO-verkkokoulu haastaa lapset ja nuoret ympäri maailmaa istuttamaan puita. Samana päivänä ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen kertoo, millä tavoin puiden istuttaminen ja vanhojen metsien suojelu hidastaa ilmastonmuutosta. Mikkonen paljastaa myös oman lempipuunsa” ympäristöministeriön erityisasiantuntija Heta Heiskanen kertoo.

”Koronavirus on aiheuttanut kriisin terveyden ja talouden näkökulmasta, mutta se vaarantaa myös miljoonien oppilaiden koulutuksen maailmanlaajuisesti. Yhdessä Ted-Edin ja lukuisien muiden kumppanien kanssa halusimme koota yhteen laadukasta ympäristöön liittyvää oppimismateriaalia yhdelle alustalle ja tarjota nuorille yhteyden luontoon. Halusimme Earth Schoolin kautta myös auttaa oppilaiden vanhempia, jotka nyt joutuvat ottamaan suuremman vastuun lastensa oppimisesta. Earth School kannustaa nuoria ymmärtämään, kuinka luonto ja ekosysteemimme ovat kaiken perusta.” motivoi Siiri Mäkelä, apulaisasiantuntija, UNEP Youth, Education & Advocacy.

Kiertotalousosaaminen on kuuma tulevaisuuden taito, jota tarvitaan kilpailukykyisessä liike-elämässä. Kiertotalousosaamisen lisääntymisen myötä voimme rakentaa toimivan talousmallin, joka toimii maapallon kantokyvyn rajoissa. Kiertotalousratkaisujen kautta voimme hidastaa ilmastonmuutosta ja turvata luonnon monimuotoisuutta.

Sitra on vienyt yhdessä lukuisten koulujen ja oppilaitosten sekä satojen opettajien kanssa kiertotalousopetuksen osaksi peruskoulujen, lukioiden, ammattikoulujen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetusta. Tämän työn yhteydessä syntyi Talous ja nuoret TAT kanssa nämä 7 kiertotalousvideota. Nyt näistä videoista osa pääsee mukaan TED-Ed-alustalle tavoittamaan lapset ja nuoret kaikkialla maailmassa. TED-Ed on yli 500 000 pedagogin yhdessä luoma sisältökokonaisuus.

Mistä on kyse?