Kommentti
Arvioitu lukuaika 2 min

Kolme koronakesän kiertotalousoppia kunnille

Pikavauhdilla pystyyn laitettu kiertotalouden ideakilpailu opetti, että nopeasti syntyvät kokeilut voivat olla yllättävän vaikuttavia.

Kirjoittaja

Julkaistu

Maailmaa ravistellut koronapandemia laittoi keväällä myös Sitran kiertotaloustiimin suunnitelmat uusiksi. Tapahtumia ja tilaisuuksia peruttiin, julkaisuja siirrettiin.

Ennen kaikkea uusi tilanne pakotti meidät miettimään, mitä voisimme tehdä nopeasti auttaaksemme suomalaista yhteiskuntaa kriisin yli.

Yksi idea syntyi konkreettisesta havainnosta: koronakriisin vuoksi monet kesätyöt oli peruttu.

Laitoimme pikavauhdilla pystyyn Kesätöitä kiertotaloudesta –ideakilpailun, jossa etsimme suomalaiskunnista kiertotaloutta edistäviä kesätyöhankkeita ja rahoitimme kesätyöntekijän kahden kuukauden palkan kymmenelle voittajakunnalle.

Kilpailuun tuli 30 laadukasta hakemusta eri puolilta Suomea. Voittajiksi valittiin kymmenen hienoa hanketta.

Nyt syksy kolkuttelee ovella ja hankkeet alkavat olla loppusuoralla. Olemme sparranneet kuntia hankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa, ja on ollut hienoa nähdä,  miten paljon eri puolella Suomea on saatu aikaan lyhyessä ajassa.

Mekin olemme oppineet paljon. Tässä kolme päällimmäistä ajatusta, joita saa jakaa ja soveltaa.

  1. Pienillä resursseilla voi tehdä paljon. Sitran tuki voittajakunnille oli enintään 6000 euroa, jolla palkattiin kesätyöntekijä kahdeksi kuukaudeksi. Hankkeista syntyi useita uusia toimintamalleja ja kokeiluja, jotka jäävät monessa kunnassa elämään kesän jälkeenkin.
  2. Kiertotalouskokeilut kannustavat kestävään elämään. Kesätyöhankkeissa hyödynnettiin sellaisia materiaaleja, joita on totuttu pitämään jätteenä – esimerkiksi betonimurskaa tai purkupuuta. Monelle kuntalaiselle oli silmiä avaavaa, että näitä materiaaleja voikin käyttää uudelleen kaatopaikalla kippaamisen sijaan. Oivallus on kannustanut kestäviin valintoihin omassa arjessa ja kunnan toiminnassa.
  3. Kokeilujen rinnalla on tärkeää jakaa oppeja ja osaamista. Monet kunnat ovat jo pitkällä kiertotalouden edistämisessä, ja tismalleen samoja haasteita taklataan eri puolella Suomea. Kollegat muista kunnista voivat olla tärkeä vertaistuki ideoiden toteuttamisessa.

Kiitos rohkeille kunnille, jotka reagoivat nopeasti ja heittäytyivät hankkeisiin täydellä sydämellä.

Toivomme, että hankkeista mahdollisimman monet jäävät elämään kunnissa ja leviävät eteenpäin.

Kuntien kanssa keskustellessa kävi muuten ilmi, että osaa ideoista oli pyöritelty kahvipöytäkeskusteluissa jo pidempään. Jos tällaisia ideoita pyörii pöytälaatikoissa enemmänkin, kannustamme tarttumaan toimeen ja kokeilemaan ideoita käytännössä matalalla kynnyksellä – vuodenajasta riippumatta.

Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailu ja sen voittajat ovat mukana myös Kuntamarkkinoilla 9.9.2020 klo 9:00-9:45 järjestettävässä webinaarissa. Kokemuksiaan ja onnistumisiaan esittelevät voittajakunnista Rauma, Kirkkonummi ja Kuopio. Ilmoittaudu mukaan kuntamarkkinoiden verkkosivuilla.

Mistä on kyse?