Kuva: Topias Dean, Sitra

Julkaistu 16.06.2020

Lab loki #21: Miten luottamus syntyy verkossa?

Menestyksekäs yhteistyö vaatii usein taustalleen luottamusta, eli sellaisia järjellä ja tunteella muodostettuja myönteisiä odotuksia tulevaisuudesta, jotka auttavat yksilöitä tai organisaatioita ottamaan riskiä epävarmassa tilanteessa.
Kirjoittaja
Kirjoittajan profiilisivu: Kalle Nieminen
Johtava asiantuntija, Sitra Lab, Sitra
Kalle Nieminen uskoo valtion vahvaan rooliin innovaatioiden takana. Päivätyössään hän toteuttaa tätä konkreettisesti vetämällä Ratkaisu 100 -haastekilpailua.

Miten luottamus syntyy verkossa? Kysymys kiinnostaa siinä määrin, että lähes 200 ihmistä aloitti etätyöpäivänsä klikkaamalla auki kahdeksannen HERÄÄMÖN verkkolähetyksen. Eikä ihme, sillä Ylen kyselyn mukaan yli miljoona suomalaista on siirtynyt koronaepidemian seurauksena etätöihin. Strategiatyöpaja, asiakaspalaveri ja kahvihetket seurasivat perässä – verkossa kaikki.

Menestyksekäs yhteistyö vaatii taustalleen luottamusta, eli sellaisia järjellä ja tunteella muodostettuja myönteisiä odotuksia tulevaisuudesta, jotka auttavat yksilöitä tai organisaatioita ottamaan riskiä epävarmassa tilanteessa. Luottamuksen merkitys ei ole kadonnut, mutta sen muodot ja muodostuminen verkkoympäristössä ovat. Tähän pureuduimme kesäkuun HERÄÄMÖSSÄ.

Puhujana HERÄÄMÖSSÄ oli tietojohtamisen professori Kirsimarja Blomqvistin Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Koronakriisin aikana Kirsimarja on työskennellyt yhdessä yli 100 asiantuntijan kanssa perustamassaan Fast expert teams -verkostossa, jonka tehtävänä on ollut estää Suomen halvaantuminen. Lisäksi kuulimme mainion kommenttipuheenvuoron THL:n kehittämispäällikkö Katja Sankalahdelta. Totuttuun tapaan keskustelua käytiin myös osallistujien kesken yhteensä 50 virtuaalisessa pienhuoneessa.

Miten kiteyttäisin sinulle tilaisuuden tärkeimmät opit? Voisin piirtää kuvan, lausua runon tai näyttää videon. Tai ehkä löydät haluamasi tiedot selaamalla puhujien slidet. Tai sitten voit itse valita, miten haluat syventyä aiheeseen. Kiitos HERÄÄMÖN aktiivisten puhujien ja osallistujien on meillä tarjota niin runoja, kuvia kuin videoitakin. Ole hyvä.

Tilaisuuden tallenne:

 

Kirsimarja Blomqvistin esitys

 

Katja Sankalahden kommenttipuheenvuoro

 

Aiheeseen voit syventyä tarkemmin lukemalla Kirsimarjan artikkelin Luottamus murroksessa Työn tuuli -julkaisusta.

Jos taas et itse ehtinyt tehdä muistiinpanoja, niin voit käyttää hyväksi Sitran Riina Pulkkisen visuaalisia muistiinpanoja:

Luottamuksen rakentuminen verkossa kuvattu piirroksen avulla. Piirretyt hahmot seikkailevat verkossa ja pohtivat luottamuksen syntymistä.

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä se runo. Olemme Sitrassa olleet positiivisen yllättyneitä siitä suosiosta, jonka HERÄÄMÖt ovat saavuttaneet. Yhteiskunnallisen muutoksen lähestymistavat ja menetelmät todella kiinnostavat ihmisiä ja niistä keskusteleminen nähdään tärkeänä. Niin tärkeänä, että yksi osallistujistamme, Tuomas Tirkkonen, kirjoitti tilaisuuden aikana runon sen sisällöistä. Voi kun osaisi itsekin.

Tilaisuuden aikana keräsimme ajatuksianne Mentimeterin avulla. Jättämänne oivallukset kertovat siitä, miten tärkeää on käyttää aikaa luottamuksen rakentamiseen, se ei aina synny itsestään Tulokset näet tästä:

 

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?