archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tutkimustiimin viikon varrelta #34

Viikon varrelta -kirjoitukset vetävät yhteen ajankohtaiset puheenaiheet Sitran strategia- ja tutkimustiimissä.

Julkaistu

Viikon varrelta -kirjoitukset vetävät yhteen ajankohtaiset puheenaiheet Sitran strategia- ja tutkimustiimissä. Löydät tarkemman esittelyn tiimin työstä täältä.

Tällä viikolla strategiatiimissä painiskeltiin sen kanssa, kuinka navigoida nopeasti muuttuvassa geopoliittisessa ympäristössä. Vaikuttavatko tapahtumat Sitran kaltaiseen organisaatioon, entä käynnissä oleviin projekteihimme? Miten sovittaa yhteen aikataulullinen ristiriita päivittäisten tapahtumien ja 2-3 -vuotisten suunnitelmien välillä? Tulisiko Sitran pyrkiä ”vastaamaan”?

Vastaukset näihin kysymyksiin eivät ole itsestään selviä. Ei siksi, ettemme seuraisi, lukisi ja ajattelisi, vaan koska meillä ei ole ennakkotapausta näin suuren mittakaavan haasteiden kohtaamisesta ja niiden mahdollisista vaikutuksista.  Kahlaamme vierailla vesillä.

Lähempänä kotimaata seuraamme tarkasti Suomen hallituksen käynnissä olevia budjettivalmisteluja. Tuleva budjetti heijastaa uuden pääministerin johtaman hallituksen prioriteetteja, ja tulee vaikuttamaan yhteiskuntaan monin tavoin. Me emme tietenkään toimi irrallaan siitä tiukasta taloudenpidosta, joka Suomessa jatkuu, ja odotamme hallituksen edelleen tarkentavan ensisijaisina pitämiään teemoja.

Teppo, edustajamme Itä-Aasiassa, jatkaa tärkeiden verkostojen rakentamista ja on parhaillaan mukana valmistelemassa työ- ja elinkeinoministeriön delegaation tulevaa vierailua Taipeihin. Aasian kehitystä säännöllisesti suomalaisessa mediassa kommentoivalla Tepolla on itse asiassa pian uutta, mielenkiintoista kerrottavaa Suomi-toimijoiden yhteistyön tiivistymisestä Aasiassa – mutta siitä lisää ensi viikolla.  

Koko tutkimusporukalla on tällä hetkellä työn alla uusien lukujen kirjoittaminen Sitran Kohti kestävää hyvinvointia -keskustelupaperiin. Ensimmäiset luonnokset uudesta materiaalista valmistuvat kommentoitavaksi marraskuussa. Sitran ”maailmankuvan” tiivistävä, päivitetty versio keskustelupaperista julkaistaan viimeisteltynä keväällä 2015.

Ja viimeisenä, Ernesto työstää parhaillaan Sitran uutta megatrendilistaa julkaistavaksi syyskuussa. Trendilista on herättänyt vilkkaan keskustelun strategiatiimissä joka kerta, kun se on esityslistalla, mikä ehkä kertoo listan hyödyllisyydestä ja merkityksestä keskustelun avaajana. Ilmeiset valinnat, kuten ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen ovat tunnistettuja megatrendejä tämänkin vuoden listalla, mutta kirjoituksen alkuun viitaten, kuinka Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin kaltainen ”X event” (äärimmäinen, mutta epätodennäköinen tapahtuma, jolla on merkittäviä yhteiskunnallisia seurauksia) tulisi järkeistää megatrendilistalla? Näyttää siltä, että joudumme odottamaan lisätietoa.

Mistä on kyse?