blogit
Arvioitu lukuaika 2 min

Voisimmeko sittenkin onnistua?

Viime viikkoina on nähty monia toivoa herättäviä ilmastouutisia. Miten saamme synnytettyä uusia?

Kirjoittaja

Oras Tynkkynen

Julkaistu

Ilmastokriisin ratkaiseminen on järkälemäinen savotta, joka ymmärrettävästi herättää ajoittain epätoivoa. Olen itsekin luonnehtinut, että riittävän suuren ja nopean käänteen toteuttaminen on käytännössä jokseenkin mahdotonta. (Lue lisää: Mahdottomasta mahdollista -blogi)

Mutta voisimmeko sittenkin onnistua? Tätä olen miettinyt viime viikkojen uutisten valossa.

Ensin Euroopan unioni ilmoitti tiukentavansa päästötavoitteitaan . Uudetkaan linjaukset eivät vielä ole riittävän kunnianhimoisia, mutta ne ovat silti olennainen parannus aiempaan.

Sitten tuli uutinen, jota on luonnehdittu parhaaksi ilmastorintamalla sitten viiden vuoden takaisen Pariisin sopimuksen: Kiina tiukentaa omia päästötavoitteitaan. Maa pyrkii taittamaan hiilidioksidipäästöjen kasvun jo ennen vuosikymmenen loppua ja saavuttamaan hiilineutraaliuden 2060 mennessä. (Lue lisää: BBC News / Science & Environment)

Yllätysilmoitus jätti vielä monta asiaa auki. (Lue lisää: CREA). Tällaisenaankin se merkinnee ratkaisevaa käännettä. Pika-arvioiden mukaan yksin Kiinan suunnanmuutos voi leikata ilmaston kuumenemisesta 0,2–0,3 astetta. (Lue lisää: ClimateActionTracker.org)

Hiljattain myös pitkään kivihiilen varaan nojannut Etelä-Afrikka ilmoitti tavoittelevansa hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. (Lue lisää: UNFCCC)  Se voi vaikuttaa pikkujutulta. Monet kehitysmaat ovat kuitenkin pitkään varoneet sitoutumasta tiukkoihin päästövähennyksiin vedoten siihen, että ilmastokriisi on pitkälle teollisuusmaiden aiheuttama.

EU:n sisällä ilmastotyötä vastaan on hangoitellut toinen kivihiilimaa, Puola. Samoihin aikoihin Etelä-Afrikan ilmoituksen kanssa se ilmoitti sulkevansa hiilikaivokset 2049 mennessä. (Lue lisää: ClimateChangeNews)

Ja niin kuin hyvään tarinaan kuuluu: ei siinä vielä kaikki! Maailman viidenneksi suurin talous, Kalifornia, kertoi lopettavansa uusien polttomoottoriautojen myynnin vuoteen 2035 mennessä. Lue lisää: Reuters). Saman tavoitteen jo aiemmin asettanut Iso-Britannia puolestaan harkitsee nyt sen aikaistamista. (Lue lisää: Express)

Kuulen mielessäni jo kyyniset kommentit. Tavoitteita maailmaan mahtuu – eivätkä ne edes ole vielä riittävän kunnianhimoisia ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Maailman trumpeja ja bolsonaroja tuskin nämäkään uutiset käännyttävät.

Totta toinen puoli. Silti ihmiskunta on nyt karvan verran lähempänä polkua, jolla voisimme vielä onnistua rajoittamaan ilmaston kuumeneminen siedettävälle tasolle.

Näin paljon hyviä ilmastouutisia on siis saatu vain muutaman viikon aikana. Mitkä voisivat olla seuraavat toivoa valavat uutiset?

Ja ennen kaikkea: miten saamme ne uutiset synnytettyä?

Mistä on kyse?