archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yhdessä tekeminen kannat­taa!

Soteuttamo sparrauksessa aiheina olivat oman palvelutuotteen ja liiketoimintaosaamisen kehittäminen sekä kilpailukyvyn tunnistaminen ja vahvistaminen.

Kirjoittaja

Henna Hiilamo

Asiantuntija, Uudistuva päätöksenteko

Julkaistu

Sitra järjesti tammi-helmikuussa yhteistyössä SOSTEn ja ARVOn kanssa kaksi sparrauspäivää järjestölähtöisille sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajille.

Mukaan sparraukseen haettiin valmiita kumppanuuksia – konsortioita, joilla on yhteinen kehityskohde eli palvelu tai tuote. Haku sparraukseen oli marraskuussa ja hakemuksia saapui yhteensä 24 kpl. Hakijoista valittiin mukaan seitsemän konsortiota.

Sparrauspäivien aiheina olivat oman palvelutuotteen ja liiketoimintaosaamisen kehittäminen sekä kilpailukyvyn tunnistaminen ja vahvistaminen erityisesti asiakasnäkökulmasta ja kumppanuuden kautta. Sparraamassa olivat mm. Hannu Ripatti (Passi & Ripatti), Matti Ervasti (EY) sekä Saila Tykkyläinen (Vaikuttava Yritys Oy).

Ohjeita tuotteen kehittämiseen, yhteistyöhön ja yritystarinan rakentamiseen

Osallistujatiimit saivat sparrauksessa vauhtia oman palvelutuotteensa kehittämiseen sekä innostusta ja konkreettisia työkaluja yhteiseen tekemiseen. Ensimmäisessä päivässä keskityttiin asiakaskokemukseen ja asiakasarvoon palvelumuotoilun keinoin sekä palvelun vaikuttavuuteen sekä kumppanoitumiseen. Toisessa päivässä työstettiin omaa palvelukonseptia ja palvelupolkua sekä kumppanuuksien rooleja, tehtäviä ja vastuita.

Konsortiot saivat myös ohjeita hyvän yritystarinan rakentamiseen. Osallistujat pääsevät pitchaamaan oman palvelutuotteensa Soteuttamo-tapahtumassa 21.3.

Moni osallistuja totesi, että sparrauksen ansiosta kumppanuus vahvistui, sen merkitys kasvoi ja konsortiot saivat selkeyttä ja raameja kehittämistyöhön. Sparraus koettiin palautteen perusteella hyödyllisenä ja moni toivoi tämän tyyppiselle valmennukselle jatkoa.

Sparrauspäivät antoivat varmasti uskoa yhteistyön voimaan ja siihen, että laadukkaita ja vaikuttavia palveluita tehdään asiakasta aidosti  kuuntelemalla. Palvelut voivat olla monella tapaa asiakaslähtöisiä, mutta lopulta asiakkaan kokemus ratkaisee.

Sparraukseen osallistuivat:

  • SOS-Lapsikylä, Helsingin Diakonissalaitos
  • Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry, Emmi-koti ja Emmin Kammari, Josefiina Koti Oy, Turun Otso Oy
  • Kehitysvammatuki 57 ry, Me osalliset – Vi delaktiga ry
  • Urheiluopistojen yhdistys r.y, Vierumäki, Autismisäätiö
  • Satakunnan Sydänpiiri, Satakunnan yhteisökeskus
  • Lahden Diakoniasäätiö, Terveysoperaattori Oy, Lahden ammattikorkeakoulu, Suomen yrityskummit ry
  • Kirkkopalvelut ry/Avopalvelut Valona, Lahden Diakonialaitos, W-Factor

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 200 sosiaali- ja terveysalan järjestöä sekä useita kymmeniä muita yhteistyöjäsentahoja. https://www.soste.fi/

ARVO on yhteiskunnallisten yritysten aktiivinen verkostovaikuttaja ja ketterä toimija, joka edistää jäsentensä etuja. http://www.arvoliitto.fi/

 

Mistä on kyse?