archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yhdessä

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema on Yhdessä. Juuri tänään se tuntuu suurelta ja tärkeältä teemalta, Jenni Sarolahti pohtii.

Kirjoittaja

Julkaistu

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema on Yhdessä. Juuri tänään, tässä ajassa se tuntuu jotenkin järjettömän suurelta ja tärkeältä teemalta. Maassa, joka on rakennettu luottamukselle ja yhtenäisyydelle, ja ajassa, jossa kuplat vahvistuvat ja toisen saappaisiin asettuminen tuntuu epämuodikkaalta tai vain niin kertakaikkisen vaikealta.

Juhlavuosi luo hetkiä kohottaa maljoja ja pukea parasta päälle, mutta se on myös mahdollisuus muuttaa asioita. Siksi parempaa, tärkeämpää, kunnianhimoisempaa teemaa olisi ollut vaikea keksiä.

Siksi myös me Sitrassa tarrasimme teemaan innolla. Erilaisten tahojen yhteen kokoaminen on tosi syvällä sitralaisessa dna:ssa. On aina ollut. Vaikka toimintamme on vuosikymmenten saatossa muuttunut kulloisenkin tarpeen mukaan, yhteistyön merkitys on pysynyt. Isoja muutoksia kukaan ei tee yksin – ja niitä me tulevaisuustalona tavoittelemme.

Mutta se juhlavuosi. Sehän on myös Sitran juhlavuosi, jota juhlimme tiiviisti työn, käytännössä  yhteistyön merkeissä. Meille vuosi tiivistyy kolmeen sanaan, joista jokainen on tärkeä myös sellaisenaan: Tulevaisuus tehdään yhdessä. Kuulostaa noin kirjoitettuna laimealta sloganilta, mutta on arjessa ajateltuna ja elettynä varsin relevantti.

Se tarkoittaa ensinnäkin sitä, että meistä tulevaisuus on lähellä ja tosi arkisia asioita: lämpöä, hyvää oloa, terveyttä, osaamista, ihmisten välisiä suhteita, tasa-arvoa, toimivaa liikennettä ja mustikkametsiä. Sitä että jokainen suomalainen voisi elää hyvää elämää maapallon rajoissa.

Toiseksi, tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Parempi huominen syntyy tämän päivän teoilla ja päätöksillä. Jokainen teko, jokainen päätös vie tulevaisuuteen. Vaikka globaalit muutosten aallot haastavat suomalaista elämää enemmän kuin koskaan, tulevaisuus on meidän omissa käsissämme.

Kolmanneksi, tulevaisuus on joukkuelaji. Suomalaisen tulevaisuuden rakentajiksi tarvitaan meitä kaikkia. Kun suunta on yhteinen, jokaiselle löytyy oma tärkeä pelipaikka. Tässä kuviossa hallinnolla ja virkamiehillä on oma roolinsa, tutkijoilla, taiteilijoilla, yrityksillä omansa ja joukkueen makkaranpaistajalla tai mokkapalamestarilla omansa. Tulevaisuus tehdään yhdessä – jokaista suomalaista tarvitaan.

Juhlavuosi on myös peiliin katsomisen paikka: mitä minä ja me voimme tehdä, jotta kuplat eivät vahvistu vahvistumistaan ja naapurista tule muukalainen?

Me Sitrassa jatkamme työtämme Suomen uudistumiskyvyn vahvistamiseksi, resurssiviisaan ja hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamiseksi ja uuden työelämän ja kestävän talouden kehittämiseksi. Ennakoimme muutoksen suuntaa, selvitämme kehitysvaihtoehtoja ja otamme kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Rakennamme kestävän hyvinvoinnin visiota, etsimme ratkaisuja isoihin ongelmiin ja kannustamme tarttumaan huomisen haasteisiin ja mahdollisuuksiin yhdessä.

Tätä emme tokikaan tee vain ensi vuonna. Emme vain toimistollamme, emmekä varsinkaan yksin.  Katsoimme peiliin, ja sieltä näkyi Suomi. Kierrämme siis ensi vuonna Suomea enemmän kuin koskaan Sitran historiassa. Aloitamme kuitenkin juhlavuoden  naapurustohengessä Helsingin Ruoholahdessa torstaina 12.1.2017. Tervetuloa Itämerentorille Valoa tulevaisuuteen -tapahtumaan fiilistelemään tammikuista aamua, nauttimaan kuppi kuumaa ja juttelemaan, mitä me voisimme tehdä – yhdessä. Me sitralaiset olemme isolla joukolla paikalla, toivottavasti Sinäkin tulet!

 

PS. Kun Suomi täytti 50 vuotta, eduskunta piti juhlaistunnon päivää ennen varsinaista juhlapäivää – ja perusti Sitran.  Siitä on tänään 49 vuotta.

Siispä hyvää huomista, Suomi!

Toivottaa (tänään syntymäpäiväänsä viettävä) tulevaisuustalosi Sitra

Mistä on kyse?