Menetelmä
Arvioitu lukuaika 2 min

Vauhdita toimintaa: 100 fiksua arjen tekoa

Omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää ainakin sadalla tavalla, jotka tekevät arjesta myös helpompaa, terveellisempää ja mukavampaa. Ota käyttöön huippuunsa hiottu luettelo.

Kirjoittaja

Emma Hietaniemi

Julkaistu

100 fiksua arjen tekoa on räätälöity vinkkiluettelo arjen teoista, jotka voivat säästää aikaa ja rahaa tai parantaa elämänlaatua samalla, kun ne pienentävät hiilijalanjälkeäsi.

Olemme laskeneet jokaisen fiksun teon ympäristövaikutuksen. Elämäntapatestin tehtyään vierailijat voivat tutustua heille ehdotettuihin tekoihin, mutta sivustolla voi käydä myös milloin tahansa myöhemmin kaivatessaan ideoita kestävämpään elämään.

Teot voi lajitella niiden ympäristövaikutusten ja aihealueen (asuminen, liikenne, ruoka, muut tuotteet) mukaan.

Olemme laskeneet myös potentiaalisen vaikutuksen sille, jos miljoona suomalaista valitsisi samat teot – onhan joukossa voimaa! Listan avulla voit helposti esitellä miten erilaisia tapoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseen onkaan. Monet vinkeistä soveltuvat kotitalouksien arkeen kulttuuriympäristöstä riippumatta, mutta poimi mukaan myös paikallisesti sopivampia tekoja ja jätä pois sellaiset, jotka eivät sovellu omalle alueellesi.

Hyödyt

  1. Sadan joukosta löytyy kaikille jotakin. Tämän luettelon avulla voit havainnollistaa, ettei kestävään elämään ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa.
  2. Kun selvität, mitkä teot houkuttelevat eniten sivustokäyntejä, näet kiinnostavimmat tai kiistanalaisimmat fiksut teot omalla alueellasi.
  3. Luetteloa voi helposti mukauttaa eri tarpeisiin ja eri kohderyhmille. Näin sisällöllä on uutisarvoa myös pidemmän päälle.

Tulokset – Suomi

  • 100 fiksua tekoa on houkutellut yhteensä yli 200 000 sivustokäyntiä.
  • Tekoja on esitelty kymmenissä lehtijutuissa Suomessa.

Lataa metodin PDF-versio (englanniksi): Catalyse action: 100 Smart everyday choices (pdf)

Mistä on kyse?