Työkalu
Arvioitu lukuaika 2 min

Ratkaisut maailmankartalle! -työpaja

Maailma on täynnä edistyksellisiä projekteja, innostavia edistysaskeleita ja aloitteita, joista ei välttämättä olla kuultu visiota rakennettaessa. Järjestämällä tämän työpajan pääset teoriatasolta ratkaisujen tasolle valitsemassasi teemassa.

Kirjoittaja

Jenna Lähdemäki-Pekkinen

Asiantuntija (pitkällä vapaalla), Ennakointi

Julkaistu

Jotta tulevaisuuden visio toteutuisi, tarvitaan pitkäjänteistä työtä visiota kohti kuljettavien ratkaisujen parissa. Maailma on täynnä edistyksellisiä projekteja ja innostavia edistysaskeleita ja aloitteita, jotka eivät vain ole tulleet tietoomme. Tehdään ne näkyväksi yhdessä ja kerätään ne maailmankartalle!

(voit katsoa esimerkin visiosta täältä: Hyvinvoinnin seuraava erä)

Tee näin:

1. Muodosta pienryhmiä

2. Kirjoittakaa 15 minuutin ajan ylös aloitteita tai ratkaisuja vastaten alla oleviin kysymyksiin. Lataa täältä printattavia kortteja, joihin ratkaisuja voi kerätä. Jos pidät työpajaa verkossa, voit kopioida korttipohjan sopivalle yhteistyöalustalle, kuten Miroon tai Muraliin. Ratkaisujen etsiminen kannattaa fokusoida johonkin teemaan, esimerkiksi demokratiaan tai työelämään. Ideoita ratkaisuihin saat tämän tekstin lopusta. Tähän osioon voi käyttää aikaa enemmänkin kuin 15 minuuttia.

a) Maa tai kaupunki, jossa ratkaisu/aloite sijaitsee?
b) Ratkaisun/ aloitteen tavoite ja kokoluokka
c) Mikä tekee tästä ratkaisusta kiinnostavan?
d) Mistä löytää lisätietoja asiasta?

3. Jaa kirjoittamasi ratkaisut ryhmäsi kanssa. Aikaa tälle on 10 minuuttia.

4. Äänestäkää ryhmänne kanssa mitkä kolme ratkaisua kaikista ryhmässä esitellyistä ratkaisuista haluatte viedä yhteiselle maailmankartalle. Jos ryhmiä ei ole montaa, voitte valita myös suuremman määrän kartalle vietäväksi. Aikaa tälle on 5 minuuttia.

5. Jokainen ryhmä vie omat aloitteensa maailmankartalle

6. Tutkitaan karttaa. Miltä maailma näyttäisi, jos nämä ratkaisut olisivat laajamittaisesti käytössä? Ovatko ratkaisut painottuneet maantieteellisesti jollekin alueelle?

Lataa tästä maailmankartta, johon voit kiinnittää ratkaisut.

Linkkejä sosiaalisiin innovaatioihin ja ratkaisuihin:

Mistä on kyse?