julkaisut

Minibootcamp-menetelmä

Kirjoittajat

Pirjo Nikkilä, Saara Rimon (Sitra), Suvi Majander, Heidi Tulensalo, Veera Suomalainen (Exove Design)

Julkaistu

Mikä on teidän työpaikkanne idea siitä, miten jokainen työntekijä päivittää osaamistaan ja on valmiimpi myös oman tulevaisuutensa työtehtäviin? Ota käyttöösi työpaikan uudistumisen menetelmä Minibootcamp, jonka muotoilimme yhdessä Exove Designin kanssa kaikkien työpaikkojen käyttöön. Minibootcamp-ideointityöpajan aikana muodostetaan konkreettinen työkalu, jonka avulla sytytetään kipinä kohti kokeilevaa työkulttuuria ja saadaan aikaan uudistumista.

Minibootcamp-oppaan käsikirjan voit ladata yllä olevasta julkaisulinkistä.

Kannattaa myös tutustua Minibootcamp-kalvosettiin, jota voi hyödyntää sellaisenaan oman Minibootcampin toteuttamisessa. Kalvosetin voit ladata tästä.

Mistä tämä syntyi?

Elettiin vuotta 2015 ja työelämän muutos täytti jo valtakunnan mediat ja seminaarisalit. Sitrakin halusi edistää hyvää ja systeemistä työelämän muutosta käynnistämällä Työelämän taitekohdat –avainalueen. Yhdeksi tavoitteeksemme tuli innostaa työpaikkoja uudistumaan niin, että osaaminen säilyisi kilpailukykyisenä ja näköpiirissä oleviin uudistumisen tarpeisiin valmistauduttaisiin ketterästi kokeilemalla ”jotain uutta”.

Näin syntyi Tulevaisuuden työpaikka –projekti, jossa 60 valtavan erilaista työpaikkaa tuotti itselleen uniikin uudistumistyökalun valitsemaansa uudistumistarpeeseen. Tämä tapahtui yhden päivän aikana ns. Bootcampissä.

Mikä tässä yllätti?

Yllätti se, kuinka vanhentuneiksi monet johtamisen ja tekemisen tavat koettiin ja kuinka monenlaisia uudistumisen tarpeita oli esillä. Mutta ehdottomasti suurin – ja positiivisin – yllätys oli se, että Bootcamp menetelmänä koettiin niin innostavaksi. Niinpä päätimme jakaa sen kaikkien työpaikkojen käyttöön 3 tunnin Minibootcamp-versiona.

Mikä menetelmä?

Minibootcamp -menetelmä on suunniteltu lähtölaukaukseksi työpaikkanne uudistumiselle. Meidän palvelumuotoilijoiden näkökulmasta uudistuminen lähtee liikkeelle oikean kysymyksen löytämisestä, minkä jälkeen päästetään luovuus valloilleen. Ideointi vaatii aikaa ja on kovaa työtä. Saattaa kuulostaa hölmöltä, mutta näin se on. Hyvät ideat äärimmäisen harvoin syntyvät tyhjästä, joten hihat kannattaa vain kääriä ja ryhtyä hommiin odottelun sijaan. Minibootcampin avulla jokainen pääsee löytämään oman sisäisen luovuuttajansa ja miten rakentamalla toisten ideoiden päälle syntyy hiomattomia timantteja. Me Exove Designilla olemme olleet super innoissamme siitä, että pääsemme jakamaan näitä palvelumuotoilun oppeja eteenpäin.

Käytä, sovella, muokkaa – Anna palaa!

Kannattaako ihmisten uudistumiseen sijoittaa? Kuinka paljon on kyse rahasta – kuinka paljon siitä, että keksitään uusia tapoja oppia? Mitä teille tarkoittaa se, että kilpailukyky perustuu yhä useammin jatkuvaan oppimiseen? Mikä on teidän ideanne siitä, miten jokainen päivittää osaamistaan ja on valmiimpi myös oman tulevaisuutensa työtehtäviin?

Toivomme, että Minibootcamp osaltaan tsemppaisi teitä eteenpäin matkallanne tulevaisuuden työpaikaksi. Sinun ei tarvitse olla kokenut fasilitoija eikä edes tulevaisuuden tietäjä voidaksesi toteuttaa Minibootcampin. Eteenpäin pääset kokeillen ja luottaen siihen, että menetelmä kantaa ja ihmiset osaavat ratkoa kysymyksensä. Anna palaa!

Julkaisun perustiedot

Otsikko

Minibootcamp-oppaan käsikirja

Tekijät

Pirjo Nikkilä, Saara Rimon (Sitra), Suvi Majander, Heidi Tulensalo, Veera Suomalainen (Exove Design)

Julkaisupaikka

Helsinki

Julkaisuvuosi

2017

Julkaisija

Sitra

Sivumäärä

29 s.

Aihe

työ, työelämä, tulevaisuus, työpaikat, uudistukset

Mistä on kyse?