EN HÅLLBAR VARDAG

Hur vi bor och rör oss, det vi äter och köper har stora konsekvenser för miljön. Vi gör det enklare och mer lockande med en hållbar vardag.

AKTUELLT

nyheter

WCEF2023 sammanfattning är här!

Kommentar

10 anledningar att spara energi just nu

nyheter

Nu är det dags att skruva ner energiförbrukningen

Map of the world with Africa in focus, word Programme and the WEF2022 logo.
Plock

Programmet för WCEF2022 har publicerats och online-registreringen har börjat

publikationer

Tackling root causes

Maapallokartta ja vuosi 2022 sekä maailman kiertotalousfoorumi WCEF:n logo Afrikan mantereen päällä.
nyheter

Rwanda står värd för årets världsforum för cirkulär ekonomi WCEF2022

Hand holding a megaphone with colourful waves coming out of it and the text WCEF Side Event
nyheter

WCEF tar nu emot anmälningar om sidoevenemang för år 2022

nyheter

Vad motiverar finländare att nå klimatmålet på 1,5 grader?

WCEF logo
publikationer

WCEF2021 sammanfattande rapport

Jyrki Katainen, Krista Mikkonen, Mark Cutifani, Lord Zac Goldsmith, Sir Partha Dasgupta and Inger Andersen, with maple leaves and the WCEF2021 logo.
nyheter

Cirkulära lösningar kan hjälpa till att lösa krisen för den biologiska mångfalden

Hand holding a maple leaf with the WCEF2021 logo in the background
nyheter

Cirkulär ekonomi väcker hopp och ger möjligheter i en krisepok

Elizabeth Maruma Mrema och lönnlöv
Intervju

Elizabeth Mrema talar med oss om cirkularitet och förlust av biologisk mångfald

People looking at a screen and watching WCEF programme together.
artiklar

WCEF Studios

kuvassa kolme ihmistä hyppää korkeushyppyä
Förslag

12+1 tips för kommunernas lösningar inom klimat, natur och cirkulär ekonomi

Jordkloten med bokstaverna W, C, E och F omking såväl som stjärnorna omgiven av cirklar som demonstrerar circulära ekonomin.
nyheter

Europeiska kommissionens globala allians för cirkulär ekonomi sammanträder under WCEF

nyheter

Coronatiden har skakat om finländarnas värden: hållbara levnadsvanor hoppas förbli permanenta

WCEF 2021 Kanada
evenemang

World Circular Economy Forum 2021

måndag – onsdag, 13.9 – 15.9
WCEF plus Climate
evenemang

WCEF+Climate

torsdag – fredag, 15.4 – 16.4
evenemang

WCEFonline program

tisdag – onsdag, 29.9 – 30.9
Foto av mobiltelefonen med Climate Aid på screen.
evenemang

Climate Aid Finland konsert

Helsinki, lördag, 23.11

Vad handlar det om?

Vi arbetar för ett mer hållbart liv genom att inspirera finländare att göra hållbara val i vardagen och genom att hjälpa organisationer, kommuner och företag att hitta egna sätt att ge fart till övergången till hållbara levnadsvanor. Vårt mål är ett gott liv inom ramarna för jordklotets bärkraft Jordens ekologiska bärkraft Den övre gränsen för den belastning konsumtion, produktion, avfall och annan mänsklig aktivitet orsakar på naturen. Om denna gräns överskrids leder det till miljöförstöring som snabbt också återspeglas på vårt välbefinnande och våra näringar. Öppna termsidan Jordens ekologiska bärkraft . År 2030 borde vårt koldioxidavtryck Koldioxidavtryck Klimatutsläpp orsakade av människans aktivitet. Kan fastställas för ett företag, en organisation, en verksamhet eller en produkt. Förutom koldioxidutsläpp beaktar det andra betydande växthusgasutsläpp, som av metan och kväveoxidul. Öppna termsidan Koldioxidavtryck vara bara en fjärdedel för att hålla uppvärmningen inom 1,5 grader.

Totalt 68 procent av alla växthusgasutsläpp i Finland orsakas av oss vanliga människor. Utsläppen uppkommer i vår vardag — genom hur vi bor, transporterar, äter och köper. Genom dessa val i vardagen kan vi därför också minska utsläppen. Var och en av oss är en del av lösningen.

Vad gör vi?

Sedan 2017 har vi inspirerat finländare till ett gott och mer hållbart liv. Vi har gjort enkäter för att ta reda på hur hållbart finländarna redan handlar och vilka känslor klimatförändringen väcker. Vi har också samlat information om vardagens miljökonsekvenser och gjort dem lättillgängliga.

Sitras livsstilstest har gjorts mer än en miljon gånger, och flera tusen finländare har gjort upp en egen plan för att minska sitt koldioxidavtryck. Med hjälp av dessa tjänster kan vem som helst uppmuntra sin egen närkrets att göra mer hållbara val. En mer hållbar vardag borde inte vara någonting besvärligt, utan inspirerande och trevligt – ett gott liv som var och en kan utforma på sitt eget sätt.

Vi har hjälpt stora och små företag att utveckla mer hållbar konsumentaffärsverksamhet och studera de nya vindarna inom konsumentbeteendet. Vi har också hjälpt dem att hitta varandra för att utveckla samarbete av ett nytt slag. I våra Smart vardag-projekt har utvecklats produkter och tjänster som minskar vardagens miljökonsekvenser hos oss och ute i världen och som tillgodoser konsumenternas behov.

Vi har arbetat med medborgarorganisationer och föreningar av alla storlekar för att göra den hållbara vardagen mer mainstream. Aktiva gemenskaper kan omvandla handlingar och val till det nya normala genom att ta upp dem i sin vardag och ordna roliga jippon för att uppmuntra människor i omgivningen att komma med, på samma sätt som vi gjorde till exempel med Maapalloliiga.

Hur är situationen i dag?

I dag förstår vi finländare redan bättre vilken betydelse våra levnadsvanor har, och detta syns i våra val. Enligt klimatbarometern gör hela 41 procent av oss mer hållbara val för att bromsa upp klimatförändringen med våra egna handlingar. Ute i världen är läget inte lika bra, och vårt arbete har väckt intresse i många länder.

För närvarande skalar vi upp verksamhetssätt och verktyg som utvecklats och verifierats i Finland för internationell användning. De första pilotländerna har redan inlett sitt arbete, och vi bygger tillsammans upp en gemenskap som arbetar för en hållbar vardag. Vi ledar ett projekt som ingår i EU:s gröna giv där man skapar ett inspirerande verktyg för europeiska medborgare för att bygga upp ett hållbart liv. Inom projektet PSLifestyle som inleddes hösten 2021 skapas en webbtjänst för åtta olika länder som går att skräddarsy lokalt. Med hjälp av webbtjänsten kan människor hitta sitt eget sätt att leva ett gott liv inom gränserna för 1,5 graders uppvärmning och göra upp en egen plan för att förverkliga detta.

Det lönar sig att läsa det senaste i avsnittet Aktuellt.

Vem deltar?

Vi vill inspirera medborgare runt om i världen tillsammans med organisationer, medborgarrörelser, företag, offentliga organisationer och enskilda visionärer att komma med i verksamheten. Tillsammans lyckas vi bäst.

KONTAKTA OSS

Vill du vara med? Ta kontakt!

personer
Markus Terho
Projektledare, Natur och vardag & PSLifestyle
personer
Sari Laine
Ledande Expert, Natur och vardag
personer
Saara Rimon
Ledande Expert, Natur och vardag & PSLifestyle
personer
Emma Hietaniemi
personer
Salla Nurminen
Expert, Hållbar vardag

Vad handlar det om?