Verktyg
Beräknad läsningstid 2 min

Framtidsnytt

Med övningen Framtidsnytt kan du göra framtiden mer vardagsnära med hjälp av nyhetsrubriker. Vad kommer det att stå i tidningen år 2048?

Författare

Publicerad

Om du redan läst om svaga signaler och trendkort (på finska) är det dags att börja tillämpa det du läst och lärt dig. Så välkommen att göra framtiden vardagligare genom nyhetsrubriker. Med övningen Framtidsnytt kan du konkretisera dina egna tankar och antaganden mot bakgrund av framtidsbilder. Övningen lämpar sig till exempel om medlemmarna i ett team vill få större kännedom om hur de andra tänker eller vill klargöra sina egna framtidsbilder.

Du behöver:

Gör så här:

  1. Välj två trendkort och läs genom dem. Fundera på hur världen skulle se ut om det som beskrivs på korten vore vardag.
  2. Hitta, utgående från trendkorten, på en nyhet som utspelar sig i framtiden. Ge nyheten en slagkraftig rubrik och gör en kort beskrivning av det som skett. Rita en bild eller välj någon befintlig bild med anknytning till nyheten.
  3. Fota din Framtidsnytt-förstasida och dela den på Twitter, Facebook och Instagram. Kom ihåg att använda hashtaggarna #NästaRond och #Framtidsnytt.

Härnäst:

Det är bra att fundera på sin egen vision utifrån hur den situation som den beskriver kommer att te sig i folks vardag. Övningen Framtidsnytt ger dig verktyg för att utforska vardagsupplevelsen bättre i ditt visionsarbete.

Här kan du läsa mer på finska om Framtidsnytt, som kläcktes under Vetenskapens natt i Heureka den 2 februari 2018.

Vad handlar det om?