nyheter
Beräknad läsningstid 3 min

Framtidsfrekvensen – en ny workshopmetod för att skapa annorlunda framtider

Hur skulle det låta med en annorlunda framtid? Sitras nya workshopmetod ger verktyg för att föreställa sig och skapa önskvärda framtider.

Författare

Anna Solovjew-Wartiovaara

Ledande Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer

Publicerad

År 2020 medförde överraskningar, osäkerhet och grumliga framtidsutsikter. Man önskade att 2021 skulle vara ett helt annorlunda år, men åtminstone årets första dagar visade att överraskningar och osäkerhet säkert också fortsätter i år. 

I denna tid av överraskningar behövs i allt större omfattning förmågan att föreställa sig och skapa bättre framtider. Framtidspåverkan är inte bara några få människors rättighet och därför gav Sitra ut den 12 januari workshopmetoden Framtidsfrekvensen som alla kan använda. Framtidsfrekvensen förenar framtidstänkande med förändringsskapande: den får deltagarna att reflektera över en framtid som är värd att föreställa sig och eftersträvas. 

”För att vi ska lyckas i övergången till ett mer hållbart samhälle behöver vi fler människor och organisationer för att diskutera framtiden, bli inspirerade av den och också för att arbeta för den”, säger Jenna Lähdemäki-Pekkinen, ledare för projektet Framtidens förnyare. 

Vad då för Framtidsfrekvensen? 

Framtidsfrekvensen är en cirka tre timmar lång workshop som förenar framtidstänkande med förändringsskapande. Metoden är tredelad, och kärnan i den är att utmana framtidsantaganden, föreställa sig önskvärda framtider och att göra dem verkliga. Du kan läsa mer om tankarna bakom metoden i utredningen Vaikuta tulevaisuuteen (på finska). 

”Målet är att göra färdigheter i framtidstänkande tillgängligare och stärka människors framtidstro och aktörskap. Workshoppen lämpar sig för olika målgrupper och förutsätter ingen tidigare erfarenhet av förutsägelse”, påpekar Lähdemäki-Pekkanen. 

Framtidsfrekvensen-metoden har utvecklats i Sitra i projektet Framtidens förnyare under 2020. I utvecklingsarbetet fick man värdefull feedback från en utomstående utvecklingsgrupp samt av många som deltog i pilotworkshoppar under hösten 2020.  I planeringen beaktas användningen av metoden både på nätet och på fysiska möten. 

Framtidsfrekvensen kan användas och tillämpas av vem som helst. Allt material som behövs för att leda en workshop är tillgängligt på webbplatsen Framtidsfrekvensen. På webbplatsen finns bland annat instruktioner för hur workshoppen framskrider med talinstruktioner och övningar, föreläsningsvideor, framtidshörspel och bildlayouter för en presentation. Dessutom gav vi ut en handbok om att leda Framtidsfrekvensen. 

Under våren uppdaterar vi också i Framtidsaktörens verktygslåda många nya verktyg som stöd för framtidstänkande och förändringsskapande. 

Framtidsfrekvensen är en konkret metod som vem som helst kan börja använda. Den kan användas till exempel i utbildning eller som ett första steg då man vill bekanta sin grupp med framtidstänkande, förutsägelse och förändringsskapande. Målet är att allt fler människor och organisationer med hjälp av Framtidsfrekvensen ska uppleva att de kan vara förändringsaktörer som bygger upp en hållbar och rättvis framtid. 

Framtiden tillhör alla. Vi önskar att Framtidsfrekvensen ska inspirera en stor krets till att utmana, föreställa sig och skapa framtider runt om i Finland”, säger Lähdemäki-Pekkinen.

Vad handlar det om?