Live
Digiturvaviikko: Demokratia ja turvallisuus tekoälyistyvässä yhteiskunnassa
Verkkotapahtuma

Digiturvaviikko: Demokratia ja turvallisuus tekoälyistyvässä yhteiskunnassa

Sitra järjestää verkkotapahtuman Digi- ja väestötietoviraston Digiturvaviikolla.

Digi- ja väestötietoviraston järjestämä Digiturvaviikko tarjoaa tuoretta ja näkemyksellistä keskustelua Suomen johtavien asiantuntijoiden kanssa koko viikon 30.9.–4.10.2024. Sitra järjestää tapahtuman torstaina 3.10.

Päivän ohjelmassa käsitellään nykyiseen ja tulevaisuuden digitaaliseen arkeemme vaikuttavia aiheita. Sukellamme digiturvallisuuden ennakointiin, EU:n digisääntelyn vaikutuksiin, verkkovihan torjuntakeinoihin ja kansalaisten luottamukseen tekoälyä kohtaan. Oletpa sitten digiammattilainen tai aihepiiristä kiinnostunut kansalainen, saat inspiroivia ajatuksia sekä konkreettisia vinkkejä oman digitaalisen toimijuutesi vahvistamiseksi.

Tutustu koko Digiturvaviikon ohjelmaan Digi- ja väestötietoviraston sivuilla. Viikon koko ohjelma on kaikille avoin ja maksuton. Yksityishenkilöiden ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Aamupäivän ohjelma

9.00
Tilaisuuden avaus ja päivän esittely
Sitra ja Tuomas Pelttari, Digi- ja väestötietovirasto
9.10
Voiko digiturvallisuuden tulevaisuuksia ennakoida?
Miten globaalit megatrendit ohjaavat digitaalisen turvallisuuden kehittymistä? Geopoliittiset jännitteet kiristävät kamppailua digivallasta ja lisäävät tarvetta vahvistaa tiedon huoltovarmuutta. Keiden ääni kuuluu, kun digitaalisia tulevaisuuksia hahmotellaan?
10.15
EU:n digisääntely turvallisuutta lisäämässä
Tarmo Toikkanen, johtava asiantuntija, Data ja tekoäly, SItra
EU:n säännöt takaavat turvallisuuttamme ja oikeuksiamme digimaailmassa. Voimme esimerkiksi ottaa somealgoritmit arjessamme haltuun entistä helpommin. Digialustojen riskejä valvotaan ja niiden toimintaa rajoitetaan, jopa kielletään. Verkkokauppa muuttuu luotettavammaksi. Mitä yksityishenkilön tulisi tästä kaikesta ymmärtää ja miten hän voi hyödyntää uusia oikeuksiaan? Käsittelyssä etenkin digimarkkinasäädös (DMA), digipalvelusäädös (DSA) sekä tekoälyasetus (AI act).
11.10
Digiturvafiilimittari

Iltapäivän ohjelma

14.00
Tilaisuuden avaus ja päivän esittely
Sitra ja Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto
14.05
Verkkoviha yhteiskunnallisena muutosvoimana — mikä avuksi?
Tobias Bornakke, Analyse & Tal
Verkkoviha haastaa turvallisuuden tunnettamme – siitä on tullut kiinteä osa verkkoympäristön toimintakulttuuria. Erityisen haasteellinen tilanne on heille, jotka kohtaavat verkkovihaa usein. Tänä vuonna on kehitetty prototyyppi tekoälypohjaisesta sovelluksesta nimeltä EDDA, joka mahdollistaa verkkovihaa sisältävien kommenttien moderoinnin niin, ettei esimerkiksi somealustan käyttäjä tai someyhteisön moderoija näe niitä muutoin kuin tahtoessaan.
15.10
Missä tekoäly, siellä kansalainen?
Kirsi Hantula, johtava asiantuntija, Digitaalinen valta ja demokratia, Sitra ja N.N.
Suomalaisten luottamus tekoälyyn on hyvin alhainen (Digiturvabarometri). Samaan aikaan tekoäly lomittuu nopeasti osaksi monenlaisia suomalaisenkin yhteiskunnan palveluja. Jotta epäluottamus tekoälyyn ei rapauttaisi luottamusta näihin palveluihin, kansalaisten tekoälyluottamusta tulee vahvistaa kehittämällä ymmärrystä tekoälystä sekä kansalaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa julkiseen tekoälykeskusteluun ja tekoälyä koskevaan päätöksentekoon.
16.10
Yhteenveto päivästä
Sitra ja Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto

Mistä on kyse?