Live
Digiturvaviikko: Demokratia ja turvallisuus tekoälyistyvässä yhteiskunnassa
Verkkotapahtuma

Digiturvaviikko: Demokratia ja turvallisuus tekoälyistyvässä yhteiskunnassa

Sitra järjestää verkkotapahtuman osana Digi- ja väestötietoviraston Digiturvaviikkoa.

Digi- ja väestötietoviraston järjestämä Digiturvaviikko tarjoaa tuoretta ja näkemyksellistä keskustelua digi- ja kyberturvallisuudesta Suomen johtavien asiantuntijoiden kanssa koko viikon 30.9.–4.10.2024. Sitra järjestää oman verkkotapahtuman osana Digiturvaviikkoa torstaina 3.10.

Päivän ohjelmassa käsitellään digitaaliseen arkeemme vaikuttavia aiheita. Sukellamme digiturvallisuuden ennakointiin, EU:n digisääntelyn vaikutuksiin, verkkovihan torjuntakeinoihin ja kansalaisten luottamukseen tekoälyä kohtaan. Oletpa sitten digiammattilainen tai aihepiiristä kiinnostunut kansalainen, saat tästä tapahtumasta inspiroivia ajatuksia sekä konkreettisia vinkkejä oman digitaalisen toimijuutesi vahvistamiseksi.

Tutustu koko Digiturvaviikon ohjelmaan Digi- ja väestötietoviraston sivuilla. Viikon koko ohjelma on kaikille avoin ja maksuton. Sitran Digiturvaviikon ohjelmaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Tilaisuuden striimiä pääset seuraamaan tästä linkistä.

Aamupäivän ohjelma

9.00
Tilaisuuden avaus ja päivän esittely
Jukka vahti, Sitra ja Tuomas Pelttari, Digi- ja väestötietovirasto
9.10
Voiko digiturvallisuuden tulevaisuuksia ennakoida?
Otto tähkäpää, asiantuntija, ennakointi,sitra & tiina härkönen, johtava asiantuntija, demokratia ja polarisaatio, sitra
Miten globaalit megatrendit ohjaavat digitaalisen turvallisuuden kehittymistä? Geopoliittiset jännitteet kiristävät kamppailua digivallasta ja lisäävät tarvetta vahvistaa tiedon huoltovarmuutta. Keiden ääni kuuluu, kun digitaalisia tulevaisuuksia hahmotellaan?
10.15
EU:n digisääntely turvallisuutta lisäämässä
tarmo toikkanen, johtava asiantuntija & meeri toivanen, asiantuntija, data ja tekoäly, sitra
EU:n säännöt takaavat turvallisuuttamme ja oikeuksiamme digimaailmassa. Voimme esimerkiksi ottaa somealgoritmit arjessamme haltuun entistä helpommin. Digialustojen riskejä valvotaan ja niiden toimintaa rajoitetaan, jopa kielletään. Verkkokauppa muuttuu luotettavammaksi. Mitä yksityishenkilön tulisi tästä kaikesta ymmärtää, ja miten hän voi hyödyntää uusia oikeuksiaan? Käsittelyssä etenkin digimarkkinasäädös (DMA), digipalvelusäädös (DSA) sekä tekoälyasetus (AI act). Kommenttipuheenvuoroja pitävät Sitran asiantuntijat Kristo Lehtonen, Kristine Alanko & Rosa-Maria Mäkelä.
11.10-11.15
Digiturvafiilismittari

Iltapäivän ohjelma

14.00
Tilaisuuden avaus ja päivän esittely
jukka vahti, Sitra ja Jari Isokallio, Digi- ja väestötietovirasto
14.05
Verkkoviha yhteiskunnallisena muutosvoimana — mikä avuksi?
Tobias Bornakke, Analyse & Tal; tarja mankkinen, kehittämispäällikkö, sisäministeriö; Jukka vahti, johtava asiantuntija, sitra; rosa-maria mäkelä, asiantuntija, sitra
Verkkoviha haastaa turvallisuuden tunnettamme – siitä on tullut kiinteä osa verkkoympäristön toimintakulttuuria. Erityisen haasteellinen tilanne on heille, jotka kohtaavat verkkovihaa usein. Tänä vuonna on kehitetty prototyyppi tekoälypohjaisesta sovelluksesta nimeltä EDDA, joka mahdollistaa verkkovihaa sisältävien kommenttien moderoinnin niin, ettei esimerkiksi somealustan käyttäjä tai someyhteisön moderoija näe niitä muutoin kuin tahtoessaan. Tobias Bornakke alustaa aiheesta, Tarja Mankkinen kommentoi alustusta, ja Rosa-Maria Mäkelä fasilitoi keskustelua aiheesta.
15.10
Alustus ja paneelikeskustelu: Missä tekoäly, siellä kansalainen?
Kirsi Hantula, johtava asiantuntija, demokratia ja polarisaatio, sitra jukka vahti, johtava asiantuntija, ennakointi, sitra, minna mustakallio, vastuullisen tekoälyn päällikkö, yle, tomi halonen, opetusneuvos, opetus- ja kulttuuriministeriö
Suomalaisten luottamus tekoälyyn on hyvin alhainen (Digiturvabarometri). Samaan aikaan tekoäly lomittuu nopeasti osaksi monenlaisia suomalaisenkin yhteiskunnan palveluja. Jotta epäluottamus tekoälyyn ei rapauttaisi luottamusta näihin palveluihin, kansalaisten tekoälyluottamusta tulee vahvistaa kehittämällä ymmärrystä tekoälystä sekä kansalaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa julkiseen tekoälykeskusteluun ja tekoälyä koskevaan päätöksentekoon. Kirsi Hantulan alustuksen jälkeen Jukka Vahti fasilitoi paneelikeskustelun aiheesta.
16.10
Yhteenveto päivästä
jukka vahti, Sitra ja Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto

Mistä on kyse?