Live
Kasvipohjaiset ja solumaatalouden tuotteet suomalaisten lautasilla – kohti vuotta 2050
Verkkotapahtuma

Kasvipohjaiset ja solumaatalouden tuotteet suomalaisten lautasilla – kohti vuotta 2050

Sitran huhtikuussa julkaistava selvitys avaa kasvipohjaisten ja solumaatalouden tuotteiden roolia Suomen ruokajärjestelmän murroksessa. Tule kuulemaan tuloksia tuoreeltaan!

  • 19.04.2023 klo 10:00 - 11:30
  • Verkossa

Ruokajärjestelmämme on murroksessa. Se tarkoittaa sitä, että tapamme tuottaa, jalostaa, jaella ja kuluttaa ruokaa muuttuvat perustavanlaatuisella tavalla. Muutoksia todella tarvitaan, jotta taloutemme ja yhteiskuntamme mahtuvat luonnon kantokyvyn rajoihin.

Mutta miltä ruokajärjestelmämme näyttää vuonna 2050? Missä mittakaavassa kasvipohjaisten ja solumaatalouden tuotteiden, kuten mykoproteiinin ja soluviljelyn avulla tuotettujen liha- ja maitotuotteiden kulutus, voisivat yleistyä?

Entä ovatko kuluttajat valmiita maistelemaan uusia elintarvikkeita ja ottamaan ne ruokavalioonsa? Mitä murros tarkoittaisi maan- ja energiankäytön näkökulmista? Keitä murroksen hallittuun johtamiseen tarvitaan ja miten murros voisi edetä?

Näihin kysymyksiin vastaa huhtikuussa julkaistava Sitran selvitys Kasvipohjaiset ja solumaatalouden tuotteet Suomen ruokajärjestelmän murroksessa – kohti vuotta 2050, jonka ovat laatineet Helsingin yliopiston tutkijat. Selvityksessä keskitytään erityisesti erilaisiin kasvipohjaisiin ja solumaatalouden ratkaisuihin.

Tapahtuman jälkeen tutkijat jäävät vielä langoille puoleksi tunniksi klo 11.30–12.00, jolloin on mahdollisuus kysyä selvityksestä tarkemmin.

Tervetuloa webinaariin ja keskustelutilaisuuteen kuulemaan ja keskustelemaan tuoreen selvityksen tuloksista!

Tapahtuma järjestetään Teams-alustalla. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki ennen tapahtuman alkua.

10:00
Tervetuloa webinaariin
Anu Mänty, johtava asiantuntija, Sitra
Miten kuluttajat ja asiantuntijat arvioivat elintarviketuotannon murrosta vuoteen 2050 mennessä?
Pasi Pohjolainen, tutkija Helsingin yliopisto
Proteiinituotannon kolme murrospolkua: Kriisistä perinteisiin, Vahvan ruokapolitiikan Suomi ja Maailmanlaajuinen valtapeli
Markus Vinnari, yliopiston lehtori, Helsingin yliopisto
Miten tuotantorakenteen muutos vaikuttaisi maankäyttöön ja energiankulutukseen Suomessa?
Hanna Tuomisto, kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
Kommenttipuheenvuoro
Mari Koistinen, tietokirjailija, maatalous-metsätieteiden maisteri
Kommenttipuheenvuoro
Henri Alén, keittiömestari
Yhteenveto
Anu Mänty, johtava asiantuntija, Sitra
11:30
Webinaari päättyy
11:30-12:00
Keskustelutilaisuus tutkijoiden kanssa

Mistä on kyse?