Live
Minne menet demokratia?

Minne menet demokratia?

Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projekti päättyi kesällä 2021. Samalla työnsä aloitti Sitran uusi Demokratia ja osallisuus -teema. On siis oikea hetki tarkastella peruskorjauskohdetta eli suomalaista kansanvaltaa rakennustarkastajan tarkkuudella: mitä korjattiin, mitä pitäisi vielä tehdä ja miltä näyttää demokratian tulevaisuus?

  • 15.12.2021 klo 11:00 - 19:00
  • Online

HUOM! TAPAHTUMAN AJANKOHTA ON VAIHTUNUT.

Pärjääkö demokratia itsevaltaisille hallintomalleille nopeasti muuttuvassa maailmassa? Päättävätkö algoritmit kohta puolestamme vai tekevätkö ne sen jo nyt? Pystyvätkö kansanvallan keskeiset instituutiot uudistumaan? Miltä näyttää yhteiskunnallinen vaikuttaminen 2030-luvulla? 
 
Sitra järjestää Minne menet demokratia -vaikuttajatapahtuman Finlandia-talolla Helsingissä syksyllä 2021. Alun perin tapahtuma oli määrä pitää 8.9.2021 klo 11—19. Tapahtumalle haettiin uusi päivä,  jolloin toivomme voivamme tavata kasvokkain. Uusi päivä on keskiviikko 15.12.2021.

Tilaisuus järjestetään hybridi eli paikan päällä ja osin verkossa. Tapahtumassa etsimme ja tarjoamme vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin yhdessä. Ohjelmassa varataan aikaa myös verkostoitumiselle.

 
Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti päättäjille ja Sitran Peruskorjaus-projektin hankekumppaneille, mutta kaikki muutkin demokratian tulevaisuudesta ja kehittämisestä kiinnostuneet voivat osallistua tilaisuuteen verkkolähetyksen välityksellä. 

Seminaarin lisäksi tapahtumassa pääset tutustumaan ns. näyttelyosastoon, missä pääset vaihtamaan kuulumisia, tutustumaan työmme tuloksiin ja halutessasi myös itse ääneen Erätauko-keskusteluissa demokratian tulevaisuuden keskeisistä kysymyksistä. Näyttelyosastolla esittäytyvät myös Kansanvallan peruskorjauksen hankekumppanit. Viime vuosien aikana Kansanvallan peruskorjaus on tehnyt yhteistyötä mm. valtioneuvoston, eduskunnan, eduskuntapuolueiden, tutkijoiden, lukuisten kuntien, kirjastojen ja muiden toimijoiden kanssa.

Tilaisuus on maksuton. Tutustu Kansanvallan peruskorjauksen työhön.

Kansanvallan peruskorjaus -projektin tavoitteena on ollut vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana. Tämä edellyttää päätöksenteon, hallinnon ja osallisuuden systeemistä muutosta. Projekti toteutettiin vuosina 2018—2021. Kesällä 2021 käynnistyi Sitran uusi Demokratia ja osallisuus -teema, joka uudistaa ja kehittää demokratian rakenteita, toimintatapoja ja osallistumisen ja vuorovaikutuksen keinoja. Uuden teeman työ painottuu erityisesti siihen, miten verkostomaiset toimintatavat ja algoritmi- ja datapohjaisen toiminnan ja vaikuttamisen keinot voidaan valjastaa demokratian, osallisuuden ja yhteistoiminnan tueksi.

Mistä on kyse?