Live
Minne menet demokratia?
Verkkotapahtuma

Minne menet demokratia?

Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projekti päättyi kesällä 2021. Samalla työnsä aloitti Sitran uusi Demokratia ja osallisuus -teema. On siis oikea hetki tarkastella peruskorjauskohdetta eli suomalaista kansanvaltaa rakennustarkastajan tarkkuudella: mitä korjattiin, mitä pitäisi vielä tehdä ja miltä näyttää demokratian tulevaisuus?

Päättävätkö algoritmit kohta puolestamme vai tekevätkö ne sen jo nyt? Pärjääkö demokratia itsevaltaisille hallintomalleille nopeasti muuttuvassa maailmassa?  Pystyvätkö kansanvallan keskeiset instituutiot uudistumaan? Mitä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen 2030-luvulla? 
 
Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Minne menet demokratia? -tilaisuudessa joulukuun 15. päivä. Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti päättäjille ja Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektin hankekumppaneille. Kaikki demokratian kehittämisestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneet voivat seurata tilaisuutta verkkolähetyksen kautta.

Seminaarin lisäksi osallistujat pääsevät myös tutustumaan hankekumppaneihimme sekä aiemman, Kansanvallan peruskorjaus -projektin  työn tuloksiin. Viime vuosien aikana Kansanvallan peruskorjaus on tehnyt yhteistyötä mm. valtioneuvoston, eduskunnan, eduskuntapuolueiden, tutkijoiden, lukuisten kuntien, kirjastojen ja muiden toimijoiden kanssa.

Tilaisuus on maksuton. Tutustu Kansanvallan peruskorjauksen työhön.

Kansanvallan peruskorjaus -projektin tavoitteena on ollut vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana. Tämä edellyttää päätöksenteon, hallinnon ja osallisuuden systeemistä muutosta. Projekti toteutettiin vuosina 2018—2021. Kesällä 2021 käynnistyi Sitran uusi Demokratia ja osallisuus -teema, joka uudistaa ja kehittää demokratian rakenteita, toimintatapoja ja osallistumisen ja vuorovaikutuksen keinoja. Uuden teeman työ painottuu erityisesti siihen, miten verkostomaiset toimintatavat ja algoritmi- ja datapohjaisen toiminnan ja vaikuttamisen keinot voidaan valjastaa demokratian, osallisuuden ja yhteistoiminnan tueksi.

Mistä on kyse?