Live
Miten EU-asioista päätetään Suomessa ja kuka voi vaikuttaa? 
Julkistustilaisuus

Miten EU-asioista päätetään Suomessa ja kuka voi vaikuttaa? 

Sitra julkaisee Eurooppa-päivänä 9.5. selvityksen Suomen EU-päätöksenteon prosessista ja yksilön mahdollisuuksista vaikuttaa. Julkistustilaisuudessa aiheesta keskustelemassa muun muassa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala ja Allianssin EU-nuorisodelegaatti Lotta Tuominen.

EU-päätöksenteko on entistäkin ajankohtaisempaa ja kaikilla suomalaisilla on oikeus vaikuttaa EU:n päätöksentekoon ja yhteiseen eurooppalaiseen tulevaisuuteemme. Osallistuminen EU-päätöksentekoon koetaan kuitenkin etäiseksi ja vaikeaselkoiseksi. Suomen EU-lainsäädäntöprosessia on usein pidetty esimerkillisenä, mutta onko Suomi sittenkään avoimuuden mallioppilas? Onko EU-lainsäädännön etenemisestä ja siihen vaikuttamisesta saatavilla tarpeeksi tietoa?  

Sitran 9.5.2022 julkaistu selvitys Miten EU-lainsäädännöstä päätetään Suomessa?, avaa EU-lainsäädäntöprosessia ja siihen vaikuttamisen mahdollisuuksia. Eurooppa-päivän tilaisuudessa aiheesta on keskustelemassa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala, Allianssin EU-nuorisodelegaatti Lotta Tuominen sekä Sitran yliasiamies ja entinen EU-komissaari Jyrki Katainen. Tilaisuus tallennetaan ja se on katseltavissa Eurooppa-päivän tapahtumasivulla tilaisuuden jälkeen.

Miten EU-lainsäädännöstä päätetään Suomessa?  -selvityksessä hyödynnetään Sitran Uudistuva päätöksenteko -projektin tuottamaa prosessidataa ja EU-lainsäädäntöprosessin mallinnusta.  

Uudistuva päätöksenteko -projekti on osa Sitran Demokratia ja osallisuus -teemaa, jonka tavoitteena on uudistaa ja vahvistaa demokratiaa siten, että kaikilla Suomessa on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa innostavan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tervetuloa!  

Mistä on kyse?