Live
Sitra Maailma kylässä -festivaalilla 2019
tapahtumat

Sitra Maailma kylässä -festivaalilla 2019

Hyvään elämään riittää yksi maapallo. Tule testaamaan oma hiilijalanjälkesi, keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja tutustumaan ratkaisuihin Maailma kylässä -festivaalilla.

Olemme mukana Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä lauantaina ja sunnuntaina 25.-26.5.2019. Tule Kestävän arjen paviljonkiin Rautatientorilla!

Miten voimme elää hyvää elämää ja hillitä ilmastonmuutosta? Sitran Kestävän arjen paviljonki tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla voit testata omien elämäntapojesi ympäristövaikutuksia ja tehdä kestävämpiä valintoja.

Kestävän arjen paviljonki

Tutustu kumppaniemme tarjoamiin kestävän arjen palveluihin, osallistu keskusteluihin ja työpajoihin ja tee suunnitelma hiilijalanjälkesi pienentämisestä.

Kestävien elämäntapojen työpajat

Miten voin elää hyvää elämää ja pienentää hiilijalanjälkeäni? Millaisia ovat kestävät elämäntavat nyt ja 2030-luvulla? Mitä merkitystä minun valinnoillani on ilmastopäästöihin?

Sitran osastolla voit testata, kuinka hiilijalanjäljen pienentäminen kestävälle tasolle onnistuu arjen fiksuin teoin. Festivaalivieraat pääsevät tekemään aikajanalle suunnitelman, jonka avulla ilmastotavoitteet ja kestävät elämäntavat saavutetaan tavoiteaikatauluun mennessä.

Työpajoja järjestetään ohjatusti läpi viikonlopun. Tule mukaan tekemään henkilökohtainen suunnitelma hiilijalanjälkesi pienentämiseksi!

Kestävän arjen ratkaisuja

Kestävän arjen paviljongissa voit tutustua muun muassa seuraaviin palveluihin:

Kestävien elämäntapojen sitoumus

Mitä jokainen meistä voi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? – Paljonkin! Tee suunnitelma hiilijalanjälkesi pienentämisestä! Tee kestävien elämäntapojen testi ja tutustu erilaisiin arjen tekoihin, joilla voit vaikuttaa. Valitse teoista ne, joihin olet itse valmis sitoutumaan. Samalla näet, kuinka paljon eri valinnat pienentävät hiilijalanjälkeäsi. Sitran Elämäntapatesti on nyt osa valtioneuvoston kanslian sitoumus2050.fi-palvelua.

Autot yhteiskäyttöön

Shareit.Global Oy:n Blox Car on ”autojen Airbnb” eli yhteiskäyttöpalvelu, joka mahdollistaa helpon ja turvallisen auton vuokraamisen. Yksi yhteiskäytössä oleva auto voi korvata jopa 15 yksityiskäytössä olevaa ajoneuvoa, jolloin esimerkiksi autojen pysäköintiin vaatimaa tilaa säästyy muuhun. Yhteiskäyttö kannustaa vaihtoehtoisten kulkutapojen käyttöön. Auton vertaisvuokraus on tutkimusten mukaan myös edullisin tapa autoilla silloin kun kilometrejä kertyy alle 10 000 vuodessa.

Tavarat yhteiskäyttöön

Kaikkea ei ole pakko omistaa. Coreorient Oy:n Liiteri-palvelu mahdollistaa tavaroiden yhteiskäytön. Liiteri-kontista asukkaat voivat vuokrata käyttöönsä laadukkaat kodintarvikkeet sekä sähkötyö- ja siivousvälineet. Yhteiskäyttö tehostaa resurssien käyttöä ja paikallinen 24/7 noutopiste vähentää riippuvuutta auton omistamisesta. Yhdessä nämä auttavat pienentämään kotitalouksien hiilijalanjälkeä.

Luksusta pellon antimista

Miten viljelykasvit, kuten tattari, kumina ja morsinko auttavat ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa? Minkälaista uutta luksusta pellon antimista on mahdollista kehittää? Luonnonvarakeskuksen PeltoLuksus-hanke tukee kiertotaloutta edistävien erikoiskasvien viljelyä ja kulutusta Suomessa. Erikoiskasvit tarjoavat uusia makuja lautaselle ja uudenlaisia raaka-aineita esimerkiksi tekstiileihin.

Elämyspeli ilmastonmuutoksesta

Millainen on ilmastonmuutoksen muokkaama tulevaisuus vuonna 2050? Osuuskunta Visian My2050 on uudenlainen elämyspeli ilmastonmuutoksesta, jota pelataan mobiililaitteelle ladattavalla ilmaissovelluksella. Pelissä seikkaillaan kaupunkiympäristössä ja kerätään pisteitä ratkomalla erilaisia tehtäviä. Peli soveltuu kuudesluokkalaisista lähtien yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille, mutta tarjoaa haastetta ja hauskaa tekemistä aikuisillekin. Pelaamista varten tarvitset vain puhelimen ja 60 minuuttia aikaa.

Pipolätkää ja ympäristötekoja

Save Pond Hockey ry:n Pelastetaan pipolätkä -haaste kannustaa perheitä tekemään ilmastomyönteisiä ympäristötekoja omassa arjessaan. The Feel Good Challenge taas on 30 päivää kestävä somekampanja, jonka päivittäin vaihtuvat haasteet tarjoavat käyttäjille mahdollisuuden tehdä hyviä tekoja, lisätä hyvinvointia ja samalla auttaa ilmastoa.

Motivan energiankäytön neuvontaklinikka

Kaipaatko energianeuvontaa? Millaiset energiaratkaisut sopisivat juuri sinulle? Motiva järjestää Sitran osastolla asumisen energiankäytön haasteisiin keskittyvät neuvontaklinikat, jotka tarjoavat vastauksia mm. kodin lämmitykseen ja sähkön ja veden kulutukseen liittyviin kysymyksiin. Neuvontaklinikat järjestetään lauantaina 25.5. klo 12-13 ja sunnuntaina 26.5. klo 15-16.

Sitran asiaohjelma festivaalilla

Kuvituskuva

Lisää liksaa, vähemmän päästöjä!

Aika: lauantai 25.5. klo 17.35-18.05
Paikka: Mekong-lava, Rautatientori

Ekologisesta verouudistuksesta on puhuttu vuosikymmeniä. Onko nyt hetki, kun siirrymme sanoista tekoihin? Polkaiseeko uusi hallitus liikkeelle vuosisadan verouudistuksen, jonka ansiosta päästöt vähenevät ja palkkapussin verotus kevenee?

Sitran johtava asiantuntija Saara Tamminen, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen ja Greenpeacen Suomen maajohtaja Sini Harkki ruotivat uudistuksen parhaita paloja ja avoimia kysymyksiä. Keskustelun juontaa Sitran asiantuntija Tuuli Hietaniemi.

Kuvituskuva

Elämäntapakymppi – löydä se oikea kestävän arjen kumppani!

Aika: sunnuntai 26.5. klo 14.00-14.30
Paikka: Mekong-lava, Rautatientori

Ympäristöystävällisempi elämä kiinnostaa, mutta itselle sopivan polun löytäminen satojen eri ilmastotekojen joukosta tuntuu vaikealta. Kuulostaako tutulta?

Elämäntapakymppi johdattaa katsojat hauskasti kestäviin elämäntapoihin. Televisiosta tutun deittiohjelman hengessä kilpailija X etsii omaa kestävän arjen esikuvaansa. Ehdokkaat A, B ja C kertovat, millaisiin valintoihin he ovat omassa arjessaan sitoutuneet.

Kilpailija X valitsee vastausten pohjalta itselleen sopivimman sparraajan, joka auttaa kohti ilmastoystävällisempää elämää. Löytyykö napakymppi? Myös yleisö pääsee mukaan keskusteluun!

Mistä on kyse?