Live
Sivullisesta osalliseksi -etätyöpaja 4: Miltä näyttää osallisuuden tulevaisuus?

Sivullisesta osalliseksi -etätyöpaja 4: Miltä näyttää osallisuuden tulevaisuus?

Etätyöpajassa puhutaan siitä, miten korona muuttaa käsityksiämme osallisuudesta ja kuullaan Demokratiakokeilut 2020 -kokeilujen tuoreimmat kuulumiset.

  • 18.02.2021 klo 09:00 - 11:15
  • Etätyöpaja (Zoom)

Sivullisesta osalliseksi -työpajasarjan neljännessä työpajassa pohdittiin, miten korona muuttaa käsitystä osallisuudesta ja mitä uusia mahdollisuuksia osallisuuden edistämiseen se avaa.

Aiheesta alusti kaupunkiaktivisti ja tuottaja Jaakko Blomberg, joka kuuluu siivouspäivän, saunapäivän ja illallinen taivaan alla -tapahtumien perustajiin. Miten kaupunkiaktivismia voidaan toteuttaa poikkeusoloissa? Millaisin keinoin osallisuustyöntekijä voi kannustaa ihmisiä löytämään itsestään pienen aktivistin ja muutoksentekijän?

Lisäksi pääsimme pintasukeltamaan viiteen Demokratiakokeilut 2020 -hankkeeseen. Kuulimme hankkeiden onnistumisista, niiden kohtaamista haasteita ja tähän mennessä saaduista opeista. Pintasukellukset johdattavat kohti syväsukelluksia eli kokeiluiden myöhemmin järjestämiä omia tilaisuuksia, joissa pääsee perehtymään kyseiseen kokeiluun perusteellisesti. Lisäksi osa kokeiluista järjestää työpajoja, joissa on mahdollista yhteiskehittää konseptia, ja koulutuksia kokeiluissa syntyneiden materiaalien käyttöön. Katso tarkempi syväsukellusten aikataulu täältä.

Demokratia- ja julkisoikeusosasto -yksikön päällikön Niklas Wilhelmsson oikeusministeriöstä puolestaan kertoi, miten hallitusohjelmaan kirjattu Kansallinen demokratiaohjelma 2025 on edennyt ja mitä on vielä luvassa, kun nykyinen hallitus on pian istunut puolet toimikaudestaan.

Työpajaan olivat tervetulleita kaikki osallisuuden edistämisestä ja uusien toimintamallien kehittämisestä kiinnostuneet kuntien, valtionhallinnon ja kansalaisyhteiskunnan toimijat.

OHJELMA

9.00
Virittäytyminen päivään ja ohjeistus työpajan kulusta
9.05
Tervetuloa

Antti Kivelä, Sitra

9.10
Kaupunkiaktivismi ja yhdessä tekeminen - miten saadaan ihmiset mukaan?

Jaakko Blomberg, tuottaja ja kaupunkiaktivisti
Esitys

9.40
Pintasukellukset Demokratiakokeilut 2020 –hankkeisiin

Toimi politiikan näyttämöllä – demokratiakasvatusta päätöksentekoon eläytymällä
Meeri Tiensuu, Järvenpään kaupunki
Esitys

Nuorten politiikkakoulu
Noora Mäkinen, Oulun kaupunki
Esitys

10.10
Tauko: Musiikkia ja kahvia omasta keittiöstä
10.20
Pintasukellukset Demokratiakokeilut 2020 –hankkeisiin jatkuu

Venäjänkielisen väestön äänen vahvistaminen kaupungin palveluiden kehittämisessä ja päätöksenteossa
Veli-Matti Hurtig, Helsingin kaupunki
Esitys

Osallistuvan rahoituksen malli
Lilli-Nora Siikasmaa, Tampereen kaupunki
ja Katja Repo, Tuusulan kunta
Esitys

Draamallinen kansalaisraati
Panu Huotari, Vaara-kollektiivi
Esitys

11.05
Kansallinen demokratiaohjelma 2025 ja kokeilujen jatkoaskeleet

Niklas Wilhelmsson, Oikeusministeriö

Seuraavat askeleet
Elina Eerola, Sitra
Esitys

 

11.15
Tilaisuus päättyy

Työpajasarjassa seurataan Demokratiakokeilut 2020 -hankkeeseen valittujen ideoiden etenemistä, edistetään kokeilukulttuuria sekä annetaan välineitä ja ideoita yhteiskehittämiseen. Edellisen työpajan sisältöön pääset tutustumaan täältä.

Demokratiakokeilut 2020 on osa Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana. Sitra toteuttaa Demokratiakokeilut 2020 -projektin yhteistyössä Kuntaliiton kanssa ja ne ovat myös osa hallitusohjelmaa. Uusimman uutiskirjeemme löydät ja pääset tilaamaan täältä.

Ota yhteyttä
 
Petri Tuomi-Nikula
 
Tiina Peltola

Mistä on kyse?