Live
Tulevaisuuden kyselytunti

Tulevaisuuden kyselytunti

Kansalaiset ja ministerit keskustelevat eduskunnassa Tulevaisuuden kyselytunnilla aiheista, jotka ovat puhuttaneet tänä syksynä keskustelutapahtumissa eri puolilla Suomea.

Toimiakseen demokratia tarvitsee rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua. Keskusteluun tarvitaan kaikkia – puolueita, järjestöjä, hallintoa ja yksityishenkilöitä – sillä parempi tulevaisuus rakennetaan yhdessä tämän päivän teoilla ja päätöksillä.

Tulevaisuuden kyselytunti on testialusta rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun käymiseen ja tasavertaiseen kohtaamiseen kansalaisten ja päättäjien välillä. Marraskuun lopussa järjestettävällä kyselytunnilla kenellä tahansa on mahdollisuus keskustella ministerien kanssa.

Ohjelma

9.00

Ilmoittautuminen ja kahvitarjoilu

10.00

Avauspuheenvuoro

valtiosihteeri Paula Lehtomäki, valtioneuvoston kanslia

10.15

Suomi 100 -juhlavuoden anti demokratian edistämiseksi &
Pamfletti: Demokratian tila, tulevaisuuden haasteet ja ratkaisut

– neuvotteleva virkamies Niklas Wilhelmsson, oikeusministeriö, Demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikkö
– johtaja Paula Laine, Sitra, Ennakointi ja strategia
– pääsihteeri Pekka Timonen, valtioneuvoston kanslia, Suomi 100 -sihteeristö

Kommenttipuheenvuorot

Merja Mäkisalo-Ropponen, kansanedustaja, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja
– Leena Meri, kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen

11.15-11.30 Tauko
11.30

 Tulevaisuuden kyselytunti

Puhetta johtaa eduskunnan I varapuhemies Mauri Pekkarinen

Hallituksen edustajina keskusteluun osallistuvat:
– opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen
– oikeusministeri Antti Häkkänen
– työministeri Jari Lindström
– elinkeinoministeri Mika Lintilä
– Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho
– asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
– kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen

13.30-13.45

Yhteenveto

johtaja Johanna Suurpää, oikeusministeriö, Demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikkö

Tulevaisuuden kyselytunti on maksuton ja kaikille avoin. Tapahtuma on suunnattu erityisesti kansalaisjärjestöjen ja muiden vaikuttajaryhmien edustajille sekä muille aktiivisille kansalaisille. Ilmoittaudu tilaisuuteen sivun ylälaidasta tai täältä. Ilmoittautumisessa ovat etusijalla syksyn 2017 aikana eri puolilla Suomea järjestettävien paikallisten demokratiatapahtumien osallistujat (mukaan mahtuu enintään 200 osallistujaa; katso tiedot paikallistapahtumista alla).

Huom! Tulevaisuuden kyselytunnin osallistujien henkilöllisyys tarkistetaan Pikkuparlamentin sisäänkäynnin yhteydessä (esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus).

Tapahtumaa voi seurata suorana verkon kautta. Linkki verkkolähetykseen päivitetään sivun ylälaitaan marraskuussa.

Keskusteluteemoiksi ja kysymyksiksi poimitaan paikallisesti puhuttavia aiheita loka- ja marraskuussa eri puolella Suomea järjestettävistä demokratiatapahtumista sekä verkkokeskustelusta 20.11.

Demokratiatapahtumat:

Paikallisiin tapahtumiin kutsutaan osallistujiksi kuntalaisia, paikallishallintoa, yrittäjiä ja median edustajia. Osaan tapahtumista on avoin ilmoittautuminen, joka löytyy oikeusministeriön sivulta.

Paikallisilla tapahtumilla halutaan löytää uusia tapoja rakentavalle yhteiskunnalliselle keskustelulle, edistää dialogisuutta ja tuoda esiin rakentavan yhteiskunnallisen keskustelun tarvetta toimivan demokratian perusedellytyksenä.

Tulevaisuuden kyselytunti ja paikallistapahtumat kuuluvat oikeusministeriön ja Sitran järjestämään keskustelusarjaan, jossa kansalaiset ja päättäjät asettuvat saman pöydän ääreen keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä.

Keskustelusarja on osa Suomalaisen demokratian tulevaisuuskeskustelut -hanketta, jossa ovat mukana oikeusministeriö, Sitra, valtioneuvoston kanslia ja valtiovarainministeriö. Hankkeen tavoitteena on osana Suomi 100 -juhlavuotta tuoda esiin dialogisuutta toimivan demokratian perusedellytyksenä sekä löytää uusia tapoja rakentavalle yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Lue lisää:

Ota yhteyttä
 
Janne Kareinen

Suosittelemme

Lue lisää.

Mistä on kyse?