Live
Tulevaisuus – talouskeskustelustamme puuttuva pala?
Verkkotapahtuma

Tulevaisuus – talouskeskustelustamme puuttuva pala?

Koska viimeksi inspiroiduit keskustelusta, jossa talouden kehitystä visioitiin viiden tai kymmenen vuoden päähän? Joko siitä on jo tovi tai olet onnekas. Sitran teettämät selvitykset ja kansainvälinen vertailu nimittäin osoittavat, että yhteiskunnallinen keskustelu talouden tulevaisuudesta on Suomessa vähänlaista, kapea-alaista ja lyhytnäköistä.

Erilaiset kriisit ja epäjatkuvuudet haastavat taloutta uudistumaan. Tästä viimeisimpiä esimerkkejä ovat koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Talouden pitkän aikavälin suunnasta käytävälle keskustelulle onkin juuri nyt tarvetta.

Lämpimästi tervetuloa Sitran webinaariin keskiviikkona 11.5.2022 klo 13.00–15.00. Tilaisuudessa pohdimme, miten ja mihin suuntaan talouskeskustelua tulisi laajentaa.

Talouden tulevaisuudesta käytävän yhteiskunnallisen keskustelun nykytilaa on selvittänyt Meedius Oy Sitran toimeksiannosta. Käymme läpi selvityksen keskeisiä havaintoja. Tutustu selvityksen tuloksiin Sitran julkaisusta.

Maaliskuussa Sitra kutsui yhdessä HELSUSin ja Rethinking Economics Suomen kanssa työpajoihin eri alojen nuoria asiantuntijoita. Kuulemme heidän näkemyksiään siitä, mistä tulisi puhua, kun puhutaan talouden tulevaisuudesta ja keiden ääni tulisi saada keskustelussa vahvemmin esiin. Opiskelijat valottavat talouskeskustelun aukkoja tällä videolla.

Lisäksi pureudumme tarkemmin Suomen kilpailukyvyn tulevaisuuteen ja siihen, mitkä muut tekijät kuin hintakilpailukyky ansaitsevat paikkansa keskustelussa? Tässä hyödynnämme tuloksia Sitran työpajoista, joissa monialainen asiantuntijajoukko eritteli Suomen tulevan kilpailukyvyn kannalta tärkeitä tekijöitä. (Lue lisää kilpailukykytyöpajoista.)  

Sitran asiantuntijoiden lisäksi eri näkökulmia keskusteluun tuovat Aalto-yliopiston professori Minna Halme, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju, Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen esihenkilö Jussi Pullinen, Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari ja Suomen OECD-edustuston suurlähettiläs Tuomas Tapio. Tilaisuuden juontaa Sitran viestintäjohtaja Elina Ravantti.

Tapahtuman järjestää Sitran Talouden tulevaisuus -tiimi, jonka tavoitteena on tunnistaa ennakoinnin keinoin reiluun, kestävään ja kilpailukykyiseen talouteen vaikuttavia muutostekijöitä sekä lisätä tietoisuutta ja monipuolista keskustelua talouden tulevaisuudesta.

Mistä on kyse?