uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Etsimme Euroopan kiinnostavimpia yrityksiä, joiden kiertotalousratkaisut torjuvat luontokatoa – Hae mukaan! 

Onko yrityksesi mukana pysäyttämässä luontokatoa kiertotalouden keinoilla? Etsimme nyt Euroopan kiinnostavimpia kiertotalousratkaisuja, jotka torjuvat luontokatoa. Hae uudelle listalle 30. syyskuuta 2023 mennessä! 

Kirjoittajat

Riku Sinervo

Asiantuntija, Luonto ja talous

Tim Forslund

Asiantuntija, Luonto ja talous

Antti Koistinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Luontokadolla on kauaskantoisia vaikutuksia talouteemme, terveyteemme ja hyvinvointiimme. Siksi luontokato pitää pysäyttää. Yrityksillä on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa, ja moni edelläkävijäyritys onkin lähtenyt jo liikkeelle. Myös sijoittajat, rahoittajat ja asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia luontokatoa torjuvista ratkaisuista.  

Kiertotalous on avainasemassa luontokadon pysäyttämisessä, kertoi vuonna 2021 julkaistu Sitran selvitys. Konkreettisia esimerkkejä luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta kiertotalous-liiketoiminnan avulla on kuitenkin vasta vähän.  

Tämän vuoksi Sitra käynnistää yrityshaun, jossa etsimme Euroopan kiinnostavimpia, luontoa vahvistavia kiertotalousratkaisuja. Listan tavoitteena on näyttää käytännössä, miten yritysten kiertotalousratkaisut voivat torjua luontokatoa ja samalla luoda menestyksekästä liiketoimintaa. 

  Usein luontokadon pysäyttäminen nähdään vain suojeluna, ennallistamisena tai luontohaittojen hyvittämisenä. Haluamme uuden yrityslistauksen avulla osoittaa, että liiketoiminta ja luontokadon torjunta voidaan yhdistää, sanoo Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.   

Lista on jatkoa Suomessa huippusuosituksi nousseelle Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalle, jota Sitra on päivittänyt vuodesta 2017 lähtien. Tuona aikana kiertotalous on noussut Suomessa ja Euroopassa yksittäisten edelläkävijäyritysten toiminnasta kannattavaksi liiketoiminnaksi yhä useammalle yritykselle. 

Haku Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -listalle on auki 30. syyskuuta 2023 saakka. Lista julkaistaan kiertotalouden huipputapahtuman World Circular Economy Forum (WCEF) yhteydessä vuonna 2024. 

Miten pääsen mukaan? 

Voit ehdottaa yritystäsi listalle verkkolomakkeella (englanniksi) 30. syyskuuta 2023 mennessä.

Millaiset yritykset voivat hakea listalle? 

Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -listalle etsitään eurooppalaisia yrityksiä, jotka: 

  • tarjoavat kiertotalouden ratkaisuja, jotka auttavat torjumaan luontokatoa ja muuttamaan luontohaitat luonnon vahvistamiseksi 
  • luovat enemmän arvoa siitä, mitä on jo olemassa, ja vähentävät tarvetta uusien resurssien käytölle 
  • toimivat luontoon voimakkaasti vaikuttavilla toimialoilla: erityisesti ruoan tuotannossa ja maataloudessa, rakennus- ja rakentamisalalla, kuitu- ja tekstiiliteollisuudessa sekä metsäalalla. 

Mitä hyötyä osallistumisesta on yrityksille? 

Listan yritykset:  

  • pääsevät kertomaan oman tarinansa ja esittelemään oman ratkaisunsa kansainväliselle yleisölle maailman johtavassa kiertotaloustapahtumassa WCEF:ssä vuonna 2024 
  • pääsevät näyttämään ensimmäisten joukossa, miten kiertotalouden ratkaisuilla luodaan liiketoimintaa, ratkaistaan asiakkaiden ongelmia ja torjutaan samalla luontokatoa 
  • oppivat tunnistamaan ja viestimään, miten omat kiertotalousratkaisut auttavat luontokadon torjumisessa. 

Miten yritykset valitaan lopulliselle listalle hakijoiden joukosta? 

Listalle pääsevät yritykset valitsee raati, jossa on mukana Sitran ja konsulttikumppanin asiantuntijoita. Lue lisää valintakriteereistä

Lisää aiheesta: 

Ehdota yritystäsi listalle! (hakulomake englanniksi)

Tutustu tarkemmin hakuprosessiin ja valintakriteereihin hankkeen verkkosivuilla  

Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -listasta

Mistä on kyse?