Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut – lista eurooppalaista yritysratkaisuista 

Etsimme Euroopan kiinnostavimpia yrityksiä, joiden kiertotalousratkaisut torjuvat luontokatoa. Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -lista näyttää, että miten yritykset voivat ratkaista luontokatoa ja tehdä sen avulla menestyvää liiketoimintaa.  

Ehdota yritystäsi Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -listalle. Täytä hakulomake 30. syyskuuta 2023 mennessä! 

Mistä on kyse? 

Luontokadon pysäyttäminen ei odota. Yritysten toiminta on täysin riippuvaista luonnon tarjoamista resursseista ja palveluista. Tulevaisuudessa yritysten liiketoiminnan tulee vahvistaa luontoa sen sijaan, että se heikentäisi sitä. 

Sitran Tackling root causes -selvitys osoitti, että kiertotalous voi pysäyttää luontokadon. Kiertotalouden keskeisenä periaatteena on luoda enemmän arvoa siitä, mitä meillä jo on. Näin uusia luonnonvaroja tarvitaan vähemmän, jolloin luonnolle jää enemmän tilaa. Jos kiertotaloutta hyödynnetään täysimääräisesti luontoon voimakkaasti vaikuttavilla toimialoilla, sillä voidaan hillitä luontokatoa merkittävästi. Kiertotalous on keskeinen työkalu luontoa vahvistavan liiketoiminnan ja yritysten luontotavoitteiden toteuttamisessa. 

Moni yritys haluaisi tehdä enemmän luontokadon pysäyttämiseksi, mutta konkreettiset esimerkit puuttuvat. Mitä luonnon monimuotoisuutta vahvistava liiketoiminta tarkoittaa käytännössä? Millaisia uusia mahdollisuuksia luontokadon ratkaiseminen tarjoaa yrityksille? Usein luontokadon pysäyttäminen nähdään vain suojeluna, ennallistamisena tai ekologisina kompensaatioina. 

Tämän vuoksi Sitra haluaa kartoittaa Euroopan tasolla kiinnostavimpia luontoa vahvistavia kiertotalousratkaisuja ja näyttää konkreettisesti, että yritykset voivat ratkaisuillaan torjua luontokatoa ja samalla luoda menestyksekästä liiketoimintaa.  

Vuosina 2023–2024 koottavalle Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -listalle etsitään nyt eurooppalaisia yrityksiä, jotka: 

Etsimme esimerkkejä erilaisista kiertotalouden toimintamalleista: 

Listalle hakeminen 

Ehdota yritystäsi mukaan listalle hakulomakkeen kautta 30. syyskuuta 2023 mennessä. 

Miksi tässä kannattaa olla mukana? 

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on nousemassa kovaa vauhtia yritysten asialistalle. Sijoittajat, rahoittajat ja asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia luontokatoa torjuvista ratkaisuista. Tarve konkreettisille esimerkeille on kovassa kasvussa.  

Listan yritykset:  

Lista julkaistaan maailman kiertotalousfoorumissa WCEF:ssä vuonna 2024. Listan odotetaan saavan merkittävää näkyvyyttä sekä WCEF:n että Sitran kansainvälisen partneriverkoston kautta. Listalle valitut yritykset saavat kutsun WCEF2024:ään. Myös puhujapaikkoja on tarjolla rajoitetusti. 

Yritysten arviointi 

Listalle pääsevät yritykset valitsee raati, jossa on mukana Sitran ja konsulttikumppanin asiantuntijoita. 

Asiantuntijaraati arvioi yrityksiä seuraavien kriteereiden avulla: 

Lista on asiantuntijaraadin näkemys tämän hetken ajankohtaisista ja mielenkiintoisista luontoa vahvistavista kiertotalousratkaisuista.  

Keitä on mukana? 

Listan kokoaa Sitran Luonto ja talous -projektin tiimi yhdessä konsulttikumppanin kanssa.  

Missä mennään? 

Haku Luontoa vahvistavat kiertotalousratkaisut -listalle on auki 30. syyskuuta 2023 asti. Tämän jälkeen alkaa hakemusten arviointi. Lista julkaistaan vuonna 2024 World Circular Economy Forum -tapahtuman yhteydessä. 

Sitra on myös aiemmin koonnut esimerkkejä mielenkiintoisista kiertotalousyrityksistä. Vuosina 2017–2021 Sitra on julkaissut Kiertotalouden kiinnostavimmat -listaa, jonne on koottu Suomen mielenkiintoisimpia kiertotalouden yritysratkaisuja. Vuonna 2020 osana WCEFonlinea Sitra julkaisi listan 39 inspiroivasta kiertotalousratkaisusta eri puolilta maailmaa.

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?