Luonto ja talous
Päättynyt projekti 7/2022–8/2024
Luonto ja talous -projektissa edistimme ratkaisuja, joiden avulla luontopääomaa voidaan hallita kestävästi.
Ajankohtaista
Mistä on kyse?
Luonto tarjoaa meille jatkuvasti valtavan määrän elintärkeitä resursseja, kuten ruokaa, energiaa ja lääkekasveja sekä palveluja, kuten veden puhdistusta, hiilen sidontaa, ruokakasvien pölytystä ja mahdollisuuksia virkistäytyä. Luonnon tarjoamia resursseja ja palveluja kutsutaan talouden kielellä luontopääomaksi.
Luonnon arvo on rahassa mitattuna valtava. Konsulttiyhtiö BSG arvioi (pdf) pelkästään luonnon tarjoamien palveluiden arvoksi yli 150 000 000 000 000 dollaria vuodessa, mikä on lähes kaksi kertaa koko maailman bruttokansantuotteen verran.
Kulutamme kuitenkin luontopääomaa nopeammin kuin se uusiutuu. Tämä uhkaa paitsi luontoa myös elintärkeitä palveluita, joita luonnolta saamme. Suunta on vielä käännettävissä: Me voimme pysäyttää luontokadon ja hillitä ilmastokriisiä.
Muutoksen ytimessä on luontopääoman kestävä hallinta. Käytännössä luonnon arvo pitää tehdä näkyväksi, ja sen tulee ohjata taloudellista päätöksentekoa niin valtion tasolla, kunnissa, yrityksissä kuin ihmisten arjessakin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että luontoa vahvistavista toimista palkitaan ja luontoa heikentävistä toimista pitää maksaa hinta.
Luontopääoman kestävä hallinta edellyttää sitä, että ekologista kestävyyskriisiä ratkaistaan kokonaisuutena. Siksi kaikessa Luonto ja talous -projektin työssä pyrittiin huomioimaan luontokato, ilmastokriisi ja luonnonvarojen kulutus.
Mitä teimme?
Etsimme tehokkaimpia ratkaisuja, joilla luontopääomaa voidaan hallita kestävästi valtion, kuntien ja yritysten päätöksenteossa. Projektin aikana esimerkiksi:
- Onnistuimme nostamaan useaan otteeseen luonnon taloudellista merkitystä julkiseen keskusteluun. Yksi esimerkki tästä oli talouden ja yhteiskunnan vaikuttajien kirjoituskokoelma, joka kuvasi kuinka luonto pohjimmiltaan turvaa myös talouden toiminnan.
- Edistimme myös ekosysteemitilinpidon (pdf) käyttöönottoa päätöksenteon tueksi. Työ on tuonut näkyväksi luonnon taloudellisia hyötyjä ja tukenut pilotointeja kunnissa, kuten Tampereella ja Espoossa.
- Tuimme suomalaista finanssialaa ottamaan etujoukoissa käyttöön luontoraportoinnin uuden menetelmän TNFD:n ja järjestimme yhdessä suomalaisen elinkeinoelämän kanssa merkittävää huomiota saaneen finanssialan luontohuippukokouksen Helsingissä.
- Selvitimme myös, kuinka luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa voidaan hyödyntää taloudellisia mekanismeja. Näitä ovat esimerkiksi julkisen sektorin ohjauskeinot, kuten erilaiset verot ja tuet sekä yritysten vapaaehtoiset ratkaisut.
- Osoitimme myös konkreettisten esimerkkien kautta, kuinka yritykset voivat luoda uutta liiketoimintaa kiertotalousratkaisuilla ja torjua samalla luontokatoa. 30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen listaus(englanniksi) julkaistiin Maailman kiertotalousfoorumissa WCEF2024:ssä Brysselissä. Yrityslista oli jatkoa suosituille Kiertotalouden kiinnostavimmat -listoille, joita Sitra on julkaissut useita.
- Käynnistimme myös selvityksen siitä, miten metsien käytön kestävyys voidaan turvata. Maatalouden biodiversiteettiratkaisut -hankeessa puolestaan viljelijät ja tutkijat kehittävät yhdessä viljelymenetelmiä, jotka tukevat luonnon monimuotoisuutta ja parantavat kasvinsuojelua. Samalla rakennetaan mittaristoa vaikutusten arviointiin.
- Järjestimme myös suuren luontodialogipäivän, jolloin eri puolilla maata kansalaiset kokoontuivat käymään yli sata keskustelua luonnon merkityksestä. Tavoitteena oli syventää ymmärrystä suomalaisten moninaisista luontosuhteista ja rakentaa yhteistä tahtotilaa luontokadon pysäyttämiseksi.
Keitä oli mukana?
Teimme yhteistyötä muun muassa poliittisten päättäjien, valtionhallinnon, edelläkävijäyritysten, toimialajärjestöjen, kuntien ja tutkimuslaitosten kanssa. Tavoitteena oli löytää ratkaisuja, jotka kiinnostavat myös kansainvälisesti.
Missä mennään?
Projekti alkoi kesällä 2022 ja päättyi elokuussa 2024.