archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Etsitään: Liikkumisen mullistajia, tarjolla kehitysrahaa

Suomi tavoittelee ennakkoluulottoman edelläkävijän asemaa liikennealalla. Miten uudistamme radikaalisti tapamme liikkua paikasta toiseen? Sitran rahoitushaku tukee uusien alueellisten liikkumisen ratkaisujen kehittäjiä ja kokeilijoita.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Tänään useiden ministeriöiden, kaupunkien sekä lukuisten muiden alan toimijoiden julkaisema Liikennealan kansallinen kasvuohjelma 2018−2022 listaa lukuisia toimia, miten Suomessa kehitetään ja toteutetaan uudenlaisia liikkumisen tapoja. Sitra on ollut mukana valmistelemassa ohjelmaa.

Näihin päiviin asti olemme käyttäneet liian paljon neitseellisiä luonnonvaroja liikenteemme järjestämiseen. Erilaisia liikkumismuotoja – kuten vuokra-autoilua, juna- ja bussiliikennettä sekä pyöräilyä – on ollut vaikea yhdistää omistusautoa korvaaviksi vaihtoehdoiksi. Usean julkisen kulkuvälineen käyttäminen yhdellä matkalla on monesti vaivalloista ja kallista. Julkisen sektorin tilaamia kyytejä on saattanut kulkea peräkanaa samoilla reiteillä. Lisäksi viidennes suomalaisen ilmastopäästöistä on aiheutunut liikkumisesta. Edelleen yli puolet liikkumisen päästöistä on peräisi henkilöautoilusta.

”Ilmastonmuutos pakottaa meidät ajattelemaan ja järjestämään liikkumisemme uudella tapaa. Digitaaliset ratkaisut, liikenteen sähköistyminen ja jakaminen tuovat siihen uusia mahdollisuuksia. Miksen voisi esimerkiksi mobiilisovelluksen avulla tarjota pyöräni tavaratelinettä logistiikkaketjun käyttöön niin, että voin vaikkapa tuoda naapurini verkkokauppapaketin perille töistä tullessani ja ansaita sillä hieman”, visioi kiertotalouden asiantuntija Heikki Sorasahi Sitrasta.

Kokoa porukka ja hae mukaan!

Peräänkuulutamme julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden ja tutkimuslaitosten yhteistyötä. Yhteistyötä ja uudenlaisia toimintamalleja tarvitaan, jotta syntyy kiertotalouden mukaisia ratkaisuja. Etsimme edelläkävijöitä, jotka haluavat luoda uusia alueellisen liikkumisen malleja. Olemme avanneet rahoitushaun, joka osaltaan edistää Liikennealan kansallisen kasvuohjelman tavoitetta monipuolistaa liikenteen kehittämisen rahoitusta. Hakumme on suunnattu hankkeille ja kokeiluille, jotka edistävät liikenteen merkittävää tehostumista resurssiviisauden ja kiertotalouden näkökulmasta.

Toivomme, että rahoitettavien hankkeiden myötä eri puolilla Suomea otetaan käyttöön uusia liikkumiseen ja kuljetuksiin liittyviä toimintamalleja, jotka tehostavat toimintatapoja merkittävästi ja ylittävät totutut organisaatiorajat. Etsimme kokonaisuuksia, joiden toteutuminen hyödyttää alueita myös taloudellisesti.

Liikenteen rahoitushaku on auki 15.2.2018 asti. Lue lisää hausta ja lähetä hakemuksesi täällä.

Mistä on kyse?