archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ilmastonmuutos kuriin nykyisillä ratkaisuilla

Sitra on teettänyt yhdessä 11 johtavan kansainvälisen instituution kanssa selvityksen ilmastonmuutoksen ratkaisemisesta jo hyväksi havaituilla keinoilla. Maailmanlaajuisen selvityksen mukaan 17 jo toimivaksi todettua ratkaisua vähentäisivät maapallon kasvihuonekaasupäästöjä 25 prosenttia.

Julkaistu

Viheliäisen ilmasto-ongelman ratkaistukeinojen joukkoon on olemassa yksinkertainen ja tehokas työkalu. Sitran tänään julkistama selvitys kertoo, että monistamalla eri maiden parhaat keinot vastaavanlaisiin yhteiskuntiin pystyttäisiin saamaan aikaan 12 gigatonnin suuruinen päästövähennys. Määrä vastaa EU:n ja Yhdysvaltojen yhteenlaskettuja vuosittaisia päästöjä. Vähennyksiä saataisiin käyttöön esimerkiksi ottamalla käyttöön Kiinan energiatehokkaampia ja puhtaampia keittoliesiä edistänyt ohjelma Etiopiassa, Suomen bioenergiaratkaisut Kanadassa tai Tanskan ruokahävikin minimointi Yhdysvalloissa.

17 ratkaisun monistamisella päästäisiin hyvin lähelle niin sanottua kahden asteen lämpenemisen polkua. Maapallon ilmaston lämpenemisen rajoittaminen kahteen asteeseen on myös marraskuun lopussa alkavan Pariisin kansainvälisen ilmastokokouksen tavoite. 17:n, kannuksensa osoittaneen ratkaisun ottaminen käyttöön maksaisi enimmillään noin kolme senttiä päivässä jokaista maailman asukasta kohden vuonna 2030.

”Selvityksemme osoittaa, ettei päästöjen merkittävään vähentämiseen tarvita uusia innovaatioita tai suuria pääomia. Maailmassa on jo monia toimivia ratkaisuja, joista jo 17:n monistaminen voi vaikuttaa merkittävästi paitsi päästöjen vähenemiseen, myös muun muassa terveyteen ja resurssien tehokkaampaan käyttöön”, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Luonnonvarojen hupeneminen, väestönkasvu ja ilmastonmuutos pakottavat yhteiskunnat ympäri maailmaa muuttumaan tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Suomella on mahdollisuus kehittää resurssien viisaasta käytöstä globaali kilpailuvaltti, joka takaa suomalaisille hyvinvointia ja yrityksille kilpailukykyä.

”Suomi voi olla kokoaan suurempi ilmastonmuutoksen hillinnässä: meidän valttejamme ovat ratkaisut, eivät esteet. Ymmärrys siitä, millaisia ratkaisuja maailmalla tarvitaan, auttavat myös kilpailukykymme kehittämisessä”, sanoo Mari Pantsar, joka johtaa Sitrassa Resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -teemaa.

Selvityksen mukaan esimerkiksi aurinkovoimalle voi olla tulevaisuudessa kysyntää – aurinkovoiman kasvattamisessa piilee suurin päästöjen vähennyspotentiaali. Saksan kaltaisen, verkkoon kytketyn laajan aurinkovoimaratkaisun monistaminen koko maailmaan voisi saada aikaan päästövähennyksen, joka vastaa Venäjän ja Kanadan yhteenlaskettuja päästöjä.

Sitran yhteistyökumppaneita ovat hankkeessa olleet Alberto Luiz Coimbra Institute for Graduate Studies and Research in Engineering (CENERGIA/PPE/COPPE/UFRJ), Centro Mexicano de Derecho Ambiental (CEMDA), Ethiopian Development Research Institute (EDRI), European Climate Foundation (ECF), Institute for Global Environmental Studies (IGES), International Finance Corporation (IFC) of the World Bank Group, Masdar Institute, Renmin University of China, Stockholm Environment Institute (SEI), UNEP DTU Partnership ja World Resources Institute (WRI). Selvitystyöstä on vastannut Ecofys-konsulttiyhtiö.

 

Lisätietoja:

Suomessa 18.-20.11.:

Tiina Kähö, johtava asiantuntija, tiina.kaho(at)www.sitra.fi, 040 591 3847
Laura Halenius, viestintäasiantuntija, laura.halenius(at)www.sitra.fi, 040 716 7885

Yhdysvalloissa 18.-20.11.:

Mari Pantsar, johtaja, mari.pantsar(at)www.sitra.fi, 050 382 0755
Oras Tynkkynen, vanhempi neuvonantaja, oras.tynkkynen(at)www.sitra.fi, 050 512 1584
Samuli Laita, viestintäasiantuntija, samuli.laita(at)www.sitra.fi, 040 536 8650

Julkaisun tiedot 

Julkaisun voit ladata täältä.

Green to Scale – Low-carbon success stories
Oras Tynkkynen (ed.)
Sitra Studies 105
ISBN 978-951-563-945-5 (paperback)
ISBN 978-951-563-946-2 (PDF) www.sitra.fi

 

 

Mistä on kyse?