archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Katso tästä Sitran tärpit SuomiAreenaan

Tänäkin vuonna Sitra ja joukko sitralaisia asiantuntijoita on mukana Porissa pohtimassa, mikä on muutoksen suunta.

Julkaistu

Miten voisimme parantaa pitkäaikaissairaiden mahdollisuuksia jatkaa työuraansa? Onko terveysala tulevaisuuden kasvun ajuri? Entä miltä näyttää tulevaisuuden työura ja voiko sellaista edes hahmottaa etukäteen? Muun muassa näihin kysymyksiin syvennytään yhteiskunnallisen keskustelun jättitapahtumassa SuomiAreenalla.

Suomen kiinnostavimmat keskustelut käydään jälleen Porin SuomiAreenalla 11. – 15. heinäkuuta. Tänäkin vuonna Sitra ja joukko sitralaisia asiantuntijoita on mukana Porissa pohtimassa, mikä on muutoksen suunta. 11. kertaa järjestettävän SuomiAreenan pääteemoja ovat tänä vuonna suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta. Sitra lähestyy teemoja erityisesti työurien ja kestävän terveydenhuollon näkökulmasta. Sitra tarjoaa ohjelmaa yhden oman paneelin ja kahden yhteistyössä järjestetyn keskustelutilaisuuden muodossa. Lisäksi sitralaiset asiantuntijat osallistuvat kommentaattoreina, asiantuntijoina tai juontajina useisiin tapahtumiin.  

Voisiko terveysala olla kasvumahdollisuus? Entä mitä julkiseen palvelulupaukseen pitäisi kuulua?

Tiistaina 12.7. Sitra on mukana kahdessa Kestävän terveydenhuollon verkoston järjestämässä keskustelussa, joista ensimmäinen pidetään klo 11.45 Bepop-lavalla. Tämän keskustelun otsikkona on ”Terveysala menestyksen tekijänä”, ja keskusteltavina teemoina ovat muun muassa terveysteknologian, lääketutkimuksen ja terveystiedon hyödyntämisen uudet mahdollisuudet ja sijoitusnäkymät. Aiheesta on paikalla keskustelemassa nimekäs ja näkemyksellinen kansainvälistä näkökulmaa aiheeseen tarjoava kaarti, johon kuuluvat muun muun muassa Attendon toimitusjohtaja Henrik Borelius, Bayerin Oliver Rittigen ja Abbvien toimitusjohtaja Remi Menes. Keskustelu käydään englanniksi ja sen moderaattorina toimii Sitran viestintäjohtaja Veera Heinonen.

Lisätietoa Suomen terveysalan näkymistä löydät esimerkiksi tästä Sitran tänä keväänä fasilitoimasta Medical Research Map -kyselystä.

Tiistain toinen Kestävän terveydenhuollon verkoston järjestämä keskustelu pidetään kello 13.30 niin ikään Bepop-lavalla. Tällöin aiheena on kroonisten sairauksien vaikutus työkykyyn. Tällöin muun muassa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sekä kansanedustajat Jaana Laitinen-Pesola ja Arja Juvonen ovat mukana pohtimassa, miten voisimme parantaa pitkäaikaissairaiden mahdollisuuksia jatkaa työuraansa tai toimia yrittäjinä. Pitkäaikaissairaiden näkemyksiä käyttämiensä palvelujen toimivuudesta selvitettiin alkuvuodesta verkoston teettämässä kyselyssä, jonka löydät täältä. Tarkemmat tiedot Suomi Areena -keskusteluista löydät täältä.

Keskiviikkona 13.7. klo 15.15 Porin kaupungintalon sisäpihalla pidettävässä keskustelussa puolestaan pohditaan julkista palvelulupausta. Sosiaali- ja terveysministeriön ja Sitran yhteistyössä järjestämän keskustelun otsikkona on ”Julkinen palvelulupaus – Mihin sitä tarvitaan?”. Keskustelun juontavat ministerit Hanna Mäntylä ja Juha Rehula. Sitrasta paneelissa on mukana Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä. Katso tarkemmat tiedot keskustelusta täältä.

Digitalisaatio haastaa perinteisen työura-ajattelun

Työelämä ja työmarkkinat ovat nopeassa muutoksessa, jolle vauhtia antavat muun muassa digitalisaatio, kansainvälinen kilpailu ja elinkeinorakenteen muutos. Työn määrä vähenee vääjäämättä tietyillä aloilla ja tietynlaisissa tehtävissä, mutta myös uutta työtä syntyy. Työn määrän lisäksi muuttuvat myös sen muodot. Keikkatyö, vuokratyö, mikro- ja kevytyrittäjyys ovat esimerkkejä termeistä, joilla työnteon sanasto jatkuvasti päivittyy. Nopeimmin kenttää muuttaa digitalisaatio, kun uudet alustat mullistavat työn etsijöiden ja tarjoajien rooleja. Herää kysymys, onko käsityksiämme työurasta päivitettävä.

Sitra on koonnut SuomiAreenalle nimekkään paneelin pohtimaan tulevaisuuden työuria. ”Digi tuli, ura suli? Uusien urapolkujen jäljillä” -paneeli järjestetään torstaina 14. heinäkuuta klo 15.15. Näkemyksensä ja kokemuksensa pöytään tuovat Alkon henkilöstöjohtaja Tytti Bergman, Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, Como Helsingin perustaja ja yrittäjä Kirsi Juva, Sitran johtava asiantuntija Mikko Hyttinen sekä PAM:n puheenjohtaja Ann Selin. Keskustelua luotsaa toimittaja ja yrittäjä Reetta Räty.

Sitralaisia SuomiAreenalla

Sitran asiantuntijat osallistuvat seuraaviin tilaisuuksiin:

Maanantai 11.7.

  • Johtaja Timo Lindholm on panelistina ”Johan on työmarkkinat!” -keskustelussa. Järjestäjänä Kaupan liitto.
  • Vanhempi neuvonantaja Mikko Kesä on panelistina ”Työllisyyttä kokeiluilla?” -keskustelussa. Järjestäjänä Kokeileva Suomi.

Tiistai 12.7.

Keskiviikko 13.7.

Torstai 14.7.

Perjantai 15.7.

 

 

Mistä on kyse?