uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Kiertotalousyritys voittoon Kasvu Openin startup-sarjassa

Biohajoavia pillejä valmistava helsinkiläinen Dolea Oy voitti äskettäin päättyneen vuoden 2019 yritysten kasvun sparrausohjelma Kasvu Openin. Voitto tuli start up -sarjassa.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Julkaistu

Yksi Kasvu Openin sparrausryhmistä eli kasvupoluista on omistettu bio- ja kiertotalouden yrityksille. Yhtiöiden odotetaan olevan valmiita uudistamaan vanhoja bisneksen toimintamalleja ja kehittämään uusia ratkaisuja resurssitehokkaasti, hyödyntämään luonnosta saatavia uusiutuvia materiaaleja sekä kehittämään ja ottamaan käyttöön niihin liittyviä innovaatioita ja teknologioita.

Tänä vuonna bio- ja kiertotalouden kasvupolulta sarjansa voittoon ponnahtanut Dolea Oy toteuttaa yhtä kiertotalouden liiketoimintamalleista: uusiutuvuutta. Yritys valmistaa ja myy kasvaville kansainvälisille markkinoille muovittomia, liimattomia, kuumapuristettuja ja täysin biohajoavia Dolea-juomapillejä. Kun maailman pyristellee irti fossiilisista raaka-aineista valmistetuista tuotteista, voi Dolean ratkaisulle tarjoutua erittäin suuret markkinat.

”Globaalin megatrendin harjalla ratsastava suomalainen innovaatio, jolla on vakuuttavan kasvusuunnitelman lisäksi vahva kaupallinen näyttö ja massiiviset markkinat”, kilpailun tuomaristo totesi voittajasta.

”Dolean ilmoittamat suuret kasvutavoitteet vaikuttavat aidoilta”, Sitran kiertotalousasiantuntija Merja Rehn pohtii. ”Yritys on rakentanut kansainvälistä myyntiverkostoa muiden muassa yhteistyökumppaninsa Kotkamillsin avustuksella”, hän toteaa. Rehn oli kirittämässä vuoden aikana kasvupolulle osallistuneita 17 yritystä, jotka valittiin 50 hakijan joukosta.

Dolea lupaa, että vuoden 2020 lopussa sillä ja sen tuotantopartnereilla on käytössä seitsemän tuotantokonetta, joista yhden koneen tuotantokapasiteetti on noin miljardi pilliä vuodessa. Liikevaihtotavoite ensi vuoden loppuun mennessä on noin 50 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 loppuun mennessä käytössä on 15 tuotantokonetta ja liikevaihto 100 miljoonaa, yrityksestä kerrotaan.

Kärkikahinoissa jälleen kiertotalousyrityksiä

Sitra on kirittänyt suomalaista yhteiskuntaa kohti hiilineutraalia kiertotaloutta vuodesta 2015 lähtien. Työtä on tehty niin hallinnon, kansalaisyhteiskunnan kuin yrityselämänkin kanssa. Viimeksi mainitussa yhteistyökumppanuus neljänä vuotena Kasvu Openin kanssa on ollut yksi työkalu suomalaisten yritysten herättelemiseen siihen, että tulevaisuudessa niiden liiketoiminnalta vaaditaan aivan toisenlaista logiikkaa.

Työ tuottaa jo hedelmää: ”Parina viime vuonna bio- ja kiertotalouden kasvupolun yritykset ovat olleet aivan Kasvu Open -kisan kärkikahinoissa, kuten viime vuonna SoilFood Oy. Se sijoittui startup-sarjassa toiseksi kunniamaininnalla”, Merja Rehn iloitsee.

Bio- ja kiertotalouden kasvupolun kumppanit Sitran ohella ovat olleet UPM, Metsä Group, KPMG, VTT, Äänekoski, Motiva ja Uusiouutiset.

Lue lisää Kasvu Openin vuoden 2019 palkituista yrityksistä sparrausohjelman tiedotteesta.

Mistä on kyse?