uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Mitä muuta talous voisi olla? 28 asiantuntijaa laittaa mielikuvituksensa töihin

Sitra järjestää tänä syksynä työpajoja, joissa haastetaan talouteen liittyviä oletuksia ja visioidaan rohkeasti talouden tulevaisuutta. Työhön osallistuu asiantuntijoita useilta eri aloilta. Katso, keitä on mukana!

Kirjoittaja

Taru Keltanen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Talouden monet tulevaisuudet -työpajojen lähtökohta on tämä: nykyinen talousmalli ei toimi. Jos se toimisi, ilmasto ei lämpenisi kriittisiin lukemiin, eikä luonnon elinvoima hiipuisi ylituotannon ja -kulutuksen seurauksena. Myös varallisuus jakautuisi reilummin. Muun muassa.

Nykyistä kestävämmän ja reilumman talouden puolesta liputtavat tänä päivänä lukuisat tutkijat, yritykset, poliitikot, median edustajat ja kansainväliset organisaatiot. Myös Sitran Megatrendit 2023 -katsauksessa todetaan, että talouden perusta murenee ja sitä on uudistettava.

Talouden vikoja on helppo listata, kun taas myönteisiä ja toivottavia tulevaisuuskuvia nousee selvästi harvemmin esimerkiksi julkiseen keskusteluun. Niiden pohdintaa ei helpota se, että talous on järjestelmä, joka liittyy yhteiskunnassamme lähes kaikkeen ekologiasta demokratiaan ja hyvinvoinnista geopolitiikkaan.

Tulevaisuuskuvat auttavat näkemään vaihtoehtoja

Sitran työpajoihin valittiin avoimen haun pohjalta 28 osallistujaa. Jotta keskustelusta tulisi mahdollisimman monipuolista, heillä on osaamista eri aloilta ja taustoista, esimerkiksi yrityksistä, julkishallinnosta, tutkijayhteisöistä ja järjestöistä.

”Talous on ihmisten luoma järjestelmä, joka uudistuu jatkuvasti ja jota voidaan uudistaa. Työpajojen ideana on paitsi haastaa myös rikastaa talousajattelua. Kun keskustelua ei hallitse bkt:n tai valtionvelan kehitys, päästään kiinni syvempään murrokseen, sen ajureihin sekä talouden toivottuun suuntaan”, sanoo Sitran johtava asiantuntija Eeva Hellström.

Tavoitteena on ravistella talouden taustaoletuksia ja luoda tulevaisuuskuvia ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävästä taloudesta. Taustaoletukset voivat liittyä esimerkiksi talouden tavoitteisiin, mittareihin tai kasvuun. Työssä hyödynnetään tulevaisuusajattelun työkaluja ja dialogisia menetelmiä

Tulevaisuuskuvat eivät ole skenaarioita vaan yhteistä tulkintaa siitä, miten maailma toimii. Ne voivat painottua paitsi talouden toimintaan myös siihen, millaisia ovat talouden kytkennät luontoon, ihmisiin, valtaan tai teknologiaan. Se millaisen muodon kuvat saavat, nähdään työpajaprosessin päätyttyä marraskuun lopulla.

”Tarkoituksena ei ole kertoa, millaiseen tulevaisuuteen olemme matkalla, vaan rohkaista ajattelemaan, että tulevaisuuteen ja talouteen liittyy erilaisia vaihtoehtoja”, Hellström painottaa.

Työpajat toteutetaan aikavälillä 28.9.-30.11.2023 ja niitä fasilitoi Sitran asiantuntijoiden kanssa Demos Helsinki.

Mistä on kyse?