uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Sitra liittyi sijoittajayhteisöön, joka kirittää yritysten luontotavoitteita

Luontovaikutukset saavat yhä enemmän painoarvoa sijoituspäätöksissä. Kansainväliseen Nature Action 100 -aloitteeseen sitoutuneet sijoittajat kannustavat ja patistavat maailman suurimpia yrityksiä yhä rivakampiin toimiin luontokadon pysäyttämiseksi. Myös Sitra on sijoittajana mukana yhteistyössä.

Kirjoittaja

Taru Keltanen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

YK:n luontokokouksessa vuonna 2022 maailman maat hyväksyivät yhteiset tavoitteet luontokadon pysäyttämiseksi vuoteen 2030 mennessä. Sijoittajavetoinen Nature Action 100 -aloite on yksi esimerkki siitä, että myös rahoitusala haluaa kantaa kortensa kekoon tavoitteen saavuttamiseksi.

Syyskuussa lanseeratussa aloitteessa on ensi vaiheessa mukana 190 institutionaalista sijoittajaa. Kansainvälisesti tunnettuja nimiä ovat esimerkiksi BNP Paribas, Danske Bank, UBS, SEB, AXA ja Storebrand. Sitran lisäksi myös esimerkiksi Ilmarinen, Nordea, Varma ja Veritas ovat liittyneet yhteisrintamaan.

”Luontokato uhkaa paitsi hyvinvointia myös taloutta. Siihen liittyy merkittäviä liiketoiminta- ja sijoitusriskejä ja toisaalta myös mahdollisuuksia, joita haluamme ymmärtää paremmin. Tällaiset sijoittaja-aloitteet ovat yksi keino oppia ja vaikuttaa asioihin”, sanoo Sitran sijoitusjohtaja Sami Tuhkanen.

100 yritystä vaikuttamistoimien kohteina

Sijoittajien kiinnostus kohdistuu etenkin sataan suuryritykseen, joiden luontotoimilta vaaditaan lisää kunnianhimoa ja tehoja. Ne ovat toimialoilta, joilla on tutkitusti suuri luontojalanjälki – ja samalla suuret mahdollisuudet muutokseen ja esimerkin näyttämiseen.

Vaikuttamisen kohteiksi on valittu maailman suurimpiin lukeutuvia yhtiöitä, sellaisia kuin Alibaba, Amazon, Bayer, McDonald’s, Mitsui, Novartis, Rio Tinto ja Unilever. Listalta löytyvät myös suomalaisittain tutut metsäyhtiöt Stora Enso ja UPM.

Muun muassa edellä mainittujen yritysten luontotavoitteita ja -toimia sijoittajat kirittävät jatkossa yhteistuumin. Keinoja tähän ovat esimerkiksi koordinoidut vetoomukset ja keskustelut ylimmän johdon kanssa.

Yhteistyössä on hyvinkin vipuvoimaa, sillä aloitteen allekirjoittajat hallinnoivat yhteensä yli 22 biljoonan euron sijoitusvaroja, ja monilla on salkuissaan vaikuttamisen kohteiksi valittujen yhtiöiden osakkeita.

Sitra sijoittaa varallisuutensa vastuullisesti ja tuottoa tavoitellen

Luonnon monimuotoisuus on Sitran vastuullisen sijoittamisen uusin kehityskohde. Vuonna 2022 toteutimme ensimmäisen biodiversiteettianalyysin Sitran sijoitussalkusta. Se kattoi listatun salkun osake-, korko- ja kiinteistörahastot eli noin 60 prosenttia kaikista Sitran sijoituksista. (Lue lisää: Sitran vastuullisen sijoittamisen katsaus 2022)

”Analyysi auttaa meitä ymmärtämään yhä paremmin Sitran salkun luontoriippuvuuksia. Luontovaikutusten mittaamiseen liittyy vielä haasteita, joten on erinomaisen tärkeää, että menetelmiä kehitetään. Myös Sitran Kestävyysratkaisut -teema on tässä tärkeässä kehitystyössä aktiivisesti mukana”, Sami Tuhkanen painottaa.

Ilmastotoimien kirittämiseksi on Climate Action 100+ -aloite, johon Sitra myös osallistuu.

Mistä on kyse?