uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Tunne datasi! Laitetaan datajätit kuriin reiluilla pelisäännöillä

Datajättien hallitsema villi toimintamalli tulee korvata reiluilla pelisäännöillä. Sitra tarjoaa tietoa, työkaluja ja tiekartan reiluun datatalouteen.

Julkaistu

Kun jaamme dataamme sitä hyödyntävälle palvelulle, säästämme arjessa usein aikaa, vaivaa ja jopa rahaa: näemme esimerkiksi lähialueen sääennusteen, lähikauppamme tarjoukset ja saamme itsellemme räätälöidyn kunto-ohjelman.

Datalla on paljon hyvää tekeviä vaikutuksia niin arjen kuin yhteiskunnan tasolla, mutta rinnan datatalouden kasvun ja positiivisten vaikutusten kanssa kasvaa huoli myös sen riskeistä. Isoja alustayrityksiä on esimerkiksi viime vuosien aikana toistuvasti syytetty läpinäkymättömyydestä ja tietojen väärinkäytöksistä. Sitran teettämän tutkimuksen mukaan ihmisten luottamuspula saattaa muodostua jopa pullonkaulaksi digitaalisen liiketoiminnan kasvulle.

Sitra kartoittaa osana reilun datatalouden IHAN-projektia suomalaisten ja eurooppalaisten käyttäytymistä ja asenteita liittyen nykyiseen datatalouden toimintamalliin. Tarkoitus on nostaa reilun datatalouden käsite julkiseen keskusteluun ja lisätä tietoisuutta jokaiselle kuuluvista dataoikeuksista sekä tarjota työkaluja itsestä kertyneen datan hallintaan.

”Datasta ja sen hyödyntämisestä puhutaan edelleen aivan liian vähän siihen nähden, millaisella vauhtia sen käyttö kehittyy ja monipuolistuu. Liian moni suomalainen ja jopa yritys on aivan liian tietämätön siitä, kuka dataa kerää, mitä dataa kerätään ja miten dataa voidaan hyödyntää”, sanoo Sitran johtava asiantuntija Laura Halenius. ”Erityisesti pitäisi puhua nykyistä enemmän mutkikkaista eettisistä kysymyksistä, jotka liittyvät valtavaan datamäärään. Tulevaisuudessa tekoälyä hyödyntävät järjestelmät keräävät ja välittävät tätä dataa toisilleen, Halenius jatkaa.

Nyt julkaistava video ”Anatomy of a selfie” avaa keskustelun sitä, mihin kaikkeen dataamme voidaan käyttää ja miksi tarvitsemme kaikille reilut pelisäännöt datankäyttöön.

Kiinnostuitko reilusta datataloudesta?

Tilaa IHAN®-uutiskirje ja pysyt kärryillä muun muassa tulevista reiluun digiarkeen liittyvistä työkaluistamme.

Tutustu myös Reilun datatalouden tiekarttaan, joka sisältää askeleet nykyistä parempaan datatalouteen. Reilu datatalous on reilua kaikille ja sillä voidaan saada digitalisaatiosta kaikki hyöty irti ja luoda Suomeen talouskasvua.

Yritysten kestävälle datankäytölle luodaan pohjaa Reilun datatalouden yritysvastuufoorumissa kevään 2020 aikana. Ilmoittautuminen on auki 31.12.2019 saakka.

Mistä on kyse?