uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Uusi verkkopalvelu vauhdittaa reilujen digipalvelujen kehittämistä

Sitra kokosi käytännön työkalut reilun datatalouden mukaisten palvelujen rakentamiseen Ihan.fi-sivustolle, jonka ensimmäinen versio avattiin 11.6.2020. Digitaalisten palvelujen kehittäminen sujuvoituu, kun ohjeet ja standardit löytyvät yhdestä paikasta.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Julkaistu

Reilun datatalouden Datatalous Datatalous on talouden osa-alue, jossa liiketoimintamalli perustuu tiedon hyödyntämiseen ja käyttöön eri tavoin. Avaa termisivu Datatalous palvelujen rakentamiseen tarvittavat käytännön työkalut ja mallisovellukset koottiin Ihan.fi-sivustolle, joka tukee palvelukehitystä yhden luukun -periaatteella. Sivustoa täydennetään syksyllä kokeilualustalla, jonka työkaluilla voidaan kehittää ja testata reilun datatalouden mukaisia palveluita. Sivusto ja kokeilualusta avataan asteittain kaikkien käytettäviksi.

Sivustolle on alkuvaiheessa koottu reilun datatalouden perustyökaluja kuten sääntökirja, vaatimusmäärittelyt ja sanasto. Vaatimusmäärittelyistä tärkeimmät eli suostumuksenhallinta, identiteetinhallinta ja lokitus on jo paketoitu eurooppalaisen CEN-standardisointiorganisaation hyväksymäksi esistandardiksi. Hyvinvointisovellusdemo toimii palvelujen kehittäjille hyvänä esimerkkinä reilun datatalouden mukaisesta palvelusta.

Loppuvuonna sivusto laajenee: palvelujen kehittäjät pääsevät kirjautumaan kehitysympäristöön ja voivat testata kokeilualustalla oikeiden reilun datatalouden palvelujen rakentamista valmiiden teknisten komponenttien avulla sekä tuoda alustalle omaa dataansa muiden hyödynnettäviksi palvelukehityksessä.

”Kokeilualusta on ensimmäinen kattava toteutus IHAN-vaatimusmäärittelyn mukaisesta referenssiarkkitehtuurista”, sanoo johtava asiantuntija Juhani Luoma-Kyyny Sitrasta. ”Syksyllä Sitran IHAN-yritysohjelmaan osallistuvat pk-yritykset voivat hyödyntää alustaa uusien palvelujensa kokeiluun”, kertoo Luoma-Kyyny.

Kokeilualustan pitkän aikavälin tavoite on tukea uusien internet-standardien syntymistä datan tuotteistamiseen, siirrettävyyteen ja yhteen toimivuuteen sekä vauhdittaa globaalien datamarkkinoiden kehittymistä.

Ihan.fi-kokeilualusta toteutetaan osana Sitran IHAN-projektia, jossa rakennetaan eurooppalaista reilun datatalouden mallia. Reilun datatalouden mallissa yhdistyvät ihmiskeskeisyys, luottamus ja kestävän kasvun periaatteet. Reilun datatalouden datamarkkinoilla menestyvät digitaaliset palvelut pohjautuvat luottamukseen ja tuottavat arvoa kaikille. Sivusto on toteutettu englanniksi.

Digital Living on toteuttanut Ihan.fi-sivuston yhdessä Sitran kanssa. HiQ, Digital Living, Nixu ja Vastuu Group rakentavat reilun datatalouden kokeilualustan komponentit. Useat käytännön työkalut, kuten vaatimusmäärittelyt ja sääntökirja, ovat syntyneet laajassa yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa Sitran hankkeissa.

Mistä on kyse?