Kuva: Topias Dean / Sitra

Julkaistu 23.09.2019

Climate Week 2019 – hyvä syy ottaa ilmastoratkaisut haltuun!

YK:n ilmastohuippukokous New Yorkissa ja kansainvälinen Climate Week ovat hyvä syy päivittää tietonsa ratkaisuista, joilla ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä. Kokosimme yhteen kattauksen tuoreinta tietoa ja erilaisia keinoja ryhtyä sanoista tekoihin.

Ilmastotietoa

Mitä suomalaiset ajattelevat ilmastonmuutoksesta?

69 prosenttia suomalaisista uskoo, että kulutukseen liittyvillä valinnoilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillinnässä, kertoo Resurssiviisas kansalainen 2019 -kyselytutkimus.

Noin neljännes suomalaisista arvioi potevansa ilmastoahdistusta, kertoo Sitran teettämä tuore kyselytutkimus. Kestävien elämäntapojen harjoittaminen koetaan tehokkaimmaksi lääkkeeksi ahdistuksen ja muiden ilmastonmuutoksen aiheuttamien vaikeiden tunteiden hallitsemiseen.

Mikä meitä estää toimimasta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Keväällä 2019 yli tuhat suomalaista kerääntyi yhden päivän aikana dialogeihin ottamaan selvää siitä, mikä meitä estää toimimasta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.  Tutustu keskusteluiden oivalluksiin täällä.

Miten Suomi voi vähentää päästöjä kustannustehokkaasti?

Päästöjä voidaan vähentää miltei puolella sellaisin toimin, joista ei koidu elinkaarensa aikana lisäkustannuksia tai jotka jopa tuovat säästöjä. Tutustu selvityksemme tuloksiin tarkemmin.

Miten paljon pystymme vähentämään päästöjä ottamalla käyttöön jo toimivaksi todettuja vähäpäästöisiä ratkaisuja?

Green to Scale -projekti osoittaa, että päästövähennyksiä voidaan saada tehokkaasti aikaan kaikilla sektoreilla hyödyntämällä jo olemassa olevia ratkaisuja. Tutustu projektiin täällä. 

Ilmastotekoja

Miten voin selvittää oman hiilijalanjälkeni?

Sä jätät jäljen. Mutta millaisen? Elämäntapatestin kertoo hiilijalanjälkesi lisäksi räätälöityjä vinkkejä, joilla säästät aikaa, rahaa ja ympäristöä sekä parannat elämänlaatuasi. Tee Elämäntapatesti.

Millaisin arjen teoin ja valinnoin voin vaikuttaa hiilijalanjälkeeni?

Noin 70 prosenttia kaikista ilmastopäästöistä syntyy kotitalouksien kulutuksesta – siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Arjen valinnoilla voimme myös pienentää päästöjä. Kokosimme yhteen sata fiksua arjen tekoa, joista on iloa sinulle ja maapallolle. Etsi omasi: Sadassa on mistä valita.

Miten koulussa voidaan opettaa ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa tarvittavaa kiertotaloutta?

Kaipaatko helppoa ja inspiroivaa lähtöstarttia kiertotalouden opetukseen oppitunnilla? Tai oppimateriaaleja kokonaisen tunnin tai useamman pitämiseen kiertotaloudesta ja ilmastonmuutoksesta? Tutustu ilmaisiin oppimateriaaleihin, jotka soveltuvat peruskouluun, lukioon ja ammattikouluun.

Miten kunnat voivat ottaa käyttöönsä ilmasto- ja kiertotalousratkaisuja?

Kuntien tärkeimpiä työkaluja päästöjen vähentämiseen ovat maapolitiikka ja kaavoitus, julkiset hankinnat, taloudelliset ohjauskeinot sekä kunnan liikelaitosten ja konserniyhtiöiden omistajaohjaus. Selvityksemme esittelee 50 suurimman kunnan ilmastotekoja ja -toimenpiteitä. Tutustu myös yhdeksään kiinnostavaan kuntien kiertotaloustekoon ja askeliin, joiden avulla myös sinun kuntasi voi ottaa teot käyttöön.

Miten yritykset voivat vähentää luonnonvarojen kulutustaan?

Tulevaisuudessa parhaiten menestyvät ne yritykset, joiden liiketoiminta pohjaa kestävälle luonnonvarojen käytölle. Kiertotalouden käsikirjan avulla yrityksesi voi kääntää liiketoimintansa kiertotalouteen.

Miten maatilat voivat vähentää ilmastopäästöjään ja edistää samalla kiertotaloutta?

Maatilat voivat leikata ilmastopäästöjään taloudellisesti kannattavilla tavoilla jo nyt. Ota mallia selvityksessämme esitellyistä ratkaisuista, jotka vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä, edistävät kiertotaloutta ja tuovat taloudellisia säästöjä maatiloille.

Miten järjestöt ja yhteisöt voivat selvittää toimintansa ympäristövaikutuksia?

Maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri järjestöille auttaa järjestöjä päästöjen todentamisessa ja vähentämisessä.

 

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?