Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Donitsitalouden työkalupakki tarjoaa kunnille ja alueille eväitä ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden edistämiseen

Sitran rahoittamassa hankkeessa kehitettiin työkaluja kestävän hyvinvoinnin edistämiseen paikallistasolla.

Kirjoittaja

Antti Lehtinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Donitsitalous on ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden yhdistävä talousmalli, jonka mukaan talouden tulisi mahtua donitsinmuotoisen kehän sisään. Donitsin sisäkehä kuvaa talouden sosiaalista perustaa ja ulkokehä maapallon asettamaa ekologista kattoa.

Talouden tulisi siis mahdollistaa ihmisten hyvinvointi ympäristön kantokyvyn rajoissa.

Sitran rahoittamassa Suomen donitsitalous -hankkeessa kokeiltiin, miten donitsitalousmalli toimii paikallisella ja alueellisella tasolla. Lopputuotoksena julkaistiin työkalupakki Suomen kuntien, maakuntien ja hyvinvointialueiden käyttöön.

Työkalupakki sopii mm. paikallishallinnon viranhaltijoille, päättäjien, konsulteille, yhdistyksille sekä erilaisille kehittämishankkeille. Työkaluja voi hyödyntää paikallistason kestävän kehityksen analysoimiseen niin naapurustotasolta aina valtion tasolle asti.

Työkalupakki sisältää tietoa donitsitaloudesta, vaiheittaiset ohjeet kaupunkistrategian analysoimiseen, työpajapohjia, donitsitalouden globaalin, valtiotason ja kuntatason mittariston sekä muita käytännöllisiä työkaluja donitsitalouden soveltamiseen. Työkalupakki on vapaasti käytettävänä Jyväskylän yliopiston nettisivuilla.

Suomen donitsitalous -hanketta veti Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö Wisdom. Mukana oli lisäksi Jyväskylän kaupunki sekä Pirkanmaan liitto, jossa donitsitaloutta on jo kokeiltu käytännössä.

Lue lisää Suomen donitsitalous -hankkeesta.

Tutustu Sitran muistioon ”Tavoitteena reilu ja kestävä talous”, jossa esitellään seitsemän talouden siirtymään tähtäävää aloitetta. Yksi niistä on donitsitalous. Muistion on Sitralle laatinut BIOS-tutkimusyksikkö.

Mistä on kyse?