archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Onko ihmiskunnasta hillitsemään ilmastonmuutosta?

Oras Tynkkysen mielestä Yhdysvaltojen vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta oli pettymys muttei yllätys. “Mitään järkeä päätöksessä ei ollut.”

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Play

Miksi ilmastokatastrofin torjuminen on ihmisille ja ihmiskunnalle niin vaikeaa, vaikka keinot siihen ovat jo olemassa? Entä voiko olla niin, että ilmastonmuutos ratkaistaankin kansainvälisten neuvottelujen sijaan lähempänä ruohonjuuritasoa eli kaupungeissa, yrityksissä ja ihmisten arjessa?

Käykö lopulta niin, että puuta halaavan hipin sijaan maailman pelastaakin markkinatalous ja yritykset?

Hyvää huomista -tulevaisuuspodacastin toisessa jaksossa vieraana on Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen ja siinä pohditaan, onko ihmiskunnasta hillitsemään ilmastonmuutosta.

Vähäpäästöiset ratkaisut houkuttelevimpia keinoja köyhyyden torjuntaan

Jaksossa pohditaan, miltä kansainvälisten ilmastoneuvottelujen ja -toimien tilanne näyttää sen jälkeen kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti maan vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta.

Trump perusteli vetäytymistä muun muassa amerikkalaisen köyhyyden vähentämisellä ja työpaikkojen luomisella. Tynkkysen mukaan perusteluissa “ei ollut edes siteeksi yhteyttä todellisuuteen”.

“Jos on kiinnostunut työpaikoista ja köyhyyden vähentämisestä, niin silloin nimenomaan uusiutuva energia ja monet muut vähäpäästöiset ratkaisut ovat paljon houkuttelevampia. Saastuttavaan fossiilienergiaan ripustautuminen tuskin tuottaa hyötyjä edes lyhyellä eikä etenkään pitkällä aikavälillä”, Tynkkynen sanoo.

Jakson lopun Foliohattu-osiossa pohditaan myös kaikkia askaruttavaa kysymystä: Mikä ajaa Donald Trumpia?

Uusi kestävän talouden ajattelutapa löi läpi – tuorein esimerkki WCEF-kiertotaloustapahtuma

Oras Tynkkysen arvion mukaan ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävässä työssä on nähtävissä ainakin kaksi isoa kehityskulkua viime vuosikymmenten aikana: samalla kun arviot ilmastonmuutoksen uhan vakavuudesta ovat täsmentyneet ja synkistyneet, myös keinot sen hillitsemiseen ovat kehittyneet nopeammin kuin kukaan osasi odottaa.

1990-luvun alkupuolelta asti ilmastokysymyksiin perehtyneen Tynkkysen omassa ajattelussa on hänen oman arvionsa mukaan nähtävissä muutos monisävyisempään suuntaan.

“Olen alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota yritysten ja markkinoiden rooliin. Tällainen kehitys on havaittavissa ilmastokeskustelussa ja -politiikassa laajemminkin. Siinä missä vielä 1997 Kioton pöytäkirjan aikaan lähestymistapa oli hyvin valtiovetoinen, nyt on vähän pakonkin edessä jouduttu toteamaan, että tähän on vedettävä kaikki mahdolliset toimijat mukaan”, Tynkkynen sanoo, mutta muistuttaa, että käytännössä tarvitaan toimivaa yhteistyötä niin valtioiden kuin muidenkin toimijoiden välillä.

Yksi ajankohtainen esimerkki erilaisten toimijoiden laaja-alaisesta yhteistyöstä ja jopa kokonaisen talousajattelun paradigman muutoksesta, on kesäkuun alussa Helsingissä järjestetty World Circular Economy -kiertotaloustapahtuma, joka kokosi lopulta yhteen yli 1 500 kiertotaloudesta kiinnostunutta osanottajaa 105 maasta ympäri maailmaa.

Kiertotalous on Tynkkysen mielestä todella kiinnostava ja innostava käsite.

“Se saattaa äkkiseltään vaikuttaa siltä, että nyt on vain pakattu vanhaa viiniä uuteen leiliin ja että entisiä ympäristö- ja kestävyystavoitteita markkinoidaan uuden nimen alla, mutta kiertotalouden tapa kehystää edessä oleva talouden murros on puhutellut nimenomaan liike-elämää todella paljon. Pidän kiertotaloutta todella lupaavana kenttänä myös ilmaston kannalta”, Tynkkynen sanoo.

Myös WCEF:ssä puhuneen YK:n kehitysohjelman UNDP:n uuden pääjohtajan, Achim Steinerin mukaan maailmantalous ei voi pyöriä tähänastisella logiikalla enää kovin pitkään.

Lue lisää WCEF-tapahtuman tuloksista täältä. Muut podcast-jakson aihetta käsittelevät artikkelit löydät alta.

Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa (iTunes), mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?