archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Päivä Porissa 5: perjantai 14.7.2017

Tämä on Sitran kiertävä tulevaisuuspäiväkirja, jossa ruodimme SuomiAreenassa kuulemiamme ja käymiämme keskusteluja omien tulevaisuuslinssiemme läpi: analysoimme, kiitämme, kysymme, kommentoimme.

Julkaistu

klo 14.00 // Liikennevallankumous!

Mistä puhuttiin? Liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä tilaisuudessa keskusteltiin siitä, miten liikkuminen muuttuu tulevaisuudessa palvelullistumisen, digitalisaation & datan hallinnan sekä ilmastotavoitteiden myötä. Keskustelijoina olivat liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, OP:n hankejohtaja Sonja Heikkilä, Tuup Oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö, Sitran resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -teeman johtaja Mari Pantsar sekä Finavia Oyj:n toimitusjohtaja Kari Savolainen. Keskustelua juonsi Tuomas Enbuske.

Tehtiinkö tulevaisuutta?
Kyllä! Keskustelu lähti liikkeelle siitä, että liikkumisessa tulee todennäköisesti tapahtumaan muutamassa vuodessa suurempia muutoksia kuin viimeiseen sataan vuoteen. Muutoksen osia ovat muun muassa:
– Ihmiset tulevat omistamaan ajoneuvoja yhä harvemmin, autojen määrä vähenee
– Liikkumisen palvelut yleistyvät
– Liikennejärjestelmästä tulee saumattomammin yhteenpelaava kokonaisuus
– Ihmisille tulee enemmän vaihtoehtoja valita liikkumisen tapa
– Autojen määrän vähentyessä esim. kaupunkitilaa voidaan kehittää viihtyisyyden näkökulmasta
– Globaali liikennejärjestelmä kaipaa älykkäitä ratkaisuja. Esim. palvelualustojen tuottaminen globaaleille markkinoille tarjoaa Suomelle mahdollisuuksia

Keskustelussa myös mainittiin se, että yhteiskunnan on syytä huolehtia heistä, joita muutos ei suoraan hyödytä ainakaan alkuvaiheessa. Liikenteen muuttumista digitalisaation ja robotiikan myötä pidettiin keskustelussa erittäin todennäköisenä, lähes varmana. USA:ssa odotetaan itseohjautuvien ajoneuvojen ja niiden tuottamien liikkumispalveluiden syrjäyttävän valtaosan yksityisautoista jo vuoteen 2030 mennessä.

On hyvä muistaa, että tulevaisuuteen on mahdollista vaikuttaa sitä aktiivisesti tekemällä. Miten rakennamme Suomeen parasta tulevaisuuden liikennettä, joka hyödyttää sekä ympäristöä että taloutta, ja joka helpottaa arkeamme?

Tulevaisuustähdet: 4,5/5

// Tatu Leinonen ja Mari Pantsar

 

Mutta mitäs muina päivinä Poristiin? Lue tästä ensimmäisen päivän (ma 10.7.), tästä toisen päivän (ti 11.7.), tästä kolmannen päivän (ke 12.7.) ja tästä neljännen päivän (to 13.7.) kuulumiset.

Mistä on kyse?