archived
Arvioitu lukuaika 6 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Päivä Porissa 2: tiistai 11.7.2017

Tämä on Sitran kiertävä tulevaisuuspäiväkirja, jossa ruodimme SuomiAreenassa kuulemiamme ja käymiämme keskusteluja omien tulevaisuuslinssiemme läpi: analysoimme, kiitämme, kysymme, kommentoimme.

Julkaistu

klo 18.30// Paneelikeskustelu on vaikea laji

SuomiAreena rakentuu pääosin paneelikeskusteluista. Tämän vaikean lajin voi hoitaa hyvin tai huonosti. Vaikean  paneelikeskustelusta tekee sille ominainen rakenne, joka johtaa helposti selän taputteluun ja latteiden itsestäänselvyyksien latelemiseen.

SuomiAreenassa on kuitenkin nähty jo ensimmäisten päivien aikana hienoja suorituksia paneelikeskustelun elävöittämiseen. Muutama huomio päiväkirjastani:

  1. Puhujien ei tarvitse olla edessä vaan tilaa voi käyttää rohkeasti ja luovasti. Aika-lavalla nähtiin tänään, kun puhuja käveli yleisön seassa. Joku voisi kokeilla rinkiä!
  2. Moderaattorin rooli on iso. Hyvin valmistautunut moderaattori osaa kysyä vaikeita kysymyksiä, eikä päästä puhujia liian helpolla. Yksittäisistä monologeista pitää päästä rakentavaan dialogiin.
  3. Tunnin shown aikana ehtii hyvin vaihtaa puhujia – vaikka kahdesti!
  4. Vuorovaikutusta voi lisätä äänestyksillä, twitterseinällä tai vaikka oikeasti jättämällä aikaa yleisökysymyksille.
  5. Kuulija ei välttämättä muista sisällöstä seuraavana päivänä mitään, mutta vaikuttavan kokemuksen muistaa jokainen. Kokeile vaikka Sitran tai Kirkon & Suomi100:n telttoja Porin torilla.

Tulevaisuuden tekeminen vaatii lisää rakentavaa dialogia. Hyvässä dialogissa puhutaan kokemuksista, rakennetaan toisen päälle ja pyritään ymmärtämään toisen näkökulmia. Jutellaan, kun tavataan!

// Kalle Nieminen


klo 17.45// Sinun terveytesi tehdään tänään -sote-keskustelu

Mistä puhuttiin? Sinun terveytesi tulevaisuus tehdään tänään -keskustelu Kauppakeskus Puuvillassa. Mukana olivat mm. Sitran yliasiamies Mikko Kosonen, HUSin kehitysjohtaja Visa Honkanen, Helsingin Diakonis europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok), Ylen Perjantai-ohjelmasta tuttu toimittaja Pekka Vahvanen, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd), ministeri Juha Rehula (kesk) sekä reumaa sairastava Anni, 15, joka kertoi oman näkemyksensä siitä, mikä sotessa nykyisin toimii ja mikä ei.

Tehtiinkö tulevaisuutta? Keskustelu oli jaettu kolmeen osioon, joista ensimmäisessä pohdittiin, miten tietoa voitaisiin hyödyntää uudistumisen välineenä, toisessa kysyttiin, saadaanko teknologialla vastedes inhimillistä hoivaa ja kolmannessa osiossa otettiin tiukasti potilaiden näkökulma nykyiseen soteen – mikä toimii ja mikä ei?

Varsinaisten tulevaisuuden visioiden sijaan keskustelussa keskityttiin enemmän toiseen tärkeään näkökulmaan eli ihmisen ja teknologian väliseen suhteeseen ja siihen, kumpi määrittää kumman tulevaisuutta: ohjaammeko me teknologian kehityssuuntia vai määrittääkö teknologian kehitys elämäämme ja arkeamme?

Nopeatempoisen keskustelun isoin ansio olikin ehkä se, että siinä haastettiin tehokkaasti teknologiadeterminismiä ja vakiintuneita käsityksiä. Tässä kunnostautui erityisesti toimittaja Pekka Vahvanen. Myös vakavien sairauksiensa kautta aihetta lähestyneet kolmannen osion keskustelijat muistuttivat tehokkaasti kaikkien mieleen, mistä sote-uudistuksesta oikeastaan onkaan kysymys.

Tulevaisuustähdet 3,8/5

//Jukka Vahti


klo 13.25// Tivoli Utopia -tulevaisuuspeli

Mistä puhuttiin? Tivoli Utopia on lautapeli, joka haastaa harjoittamaan tulevaisuusajattelua. Keksi kolme luovaa tapaa hillitä ilmastonmuutosta! Miten vesi saadaan riittämään kaikille maapallon asukkaille? Muun muassa tämmöisiä tehtäviä pelissä tulee vastaan. Ei siis mitenkään maailman helpoimpia kysymyksiä. Aikaa vastatakin on vain minuutista kahteen. Tässä piileekin pelin suola. Se haastaa heittäytymään ja ajattelemaan mahdollisia tulevaisuuksia. Peli sijoittuu vuoteen 2040. Lisäksi ideana on tuoda päätöksentekijöitä ja nuoria saman pöydän ääreen pelin avulla.

Tehtiinkö tulevaisuutta? Pelasin peliä tänään kansanedustaja Susanna Kosken ja kolmen porilaisen parikymppisen kanssa. Peli on osa Sitran 50-vuotisjuhlavuoden yhteisprojektia Heurekan kanssa. Se kuuluu 7 sisarusta -näyttelyyn. Kyllä, tulevaisuutta tehtiin. Helppoa tulevaisuusajatteluun heittäytyminen ei kuitenkaan ole. Voi tuntua pelottavalta astua oman roolinsa ulkopuolelle ja visioida villisti. Kansanedustaja Koski sanoi, että haluaisi pelata tulevaisuuspeliä kansanedustajakollegoidensa kanssa. Usein päivän polttavat asiat vievät kaiken kapasiteetin, eikä aikaa riitä pitkän aikavälin miettimiseen, hän totesi. Yhä tärkeämpää on myös luoda hetkiä, joissa aivan toisilleen vieraat ihmiset keskustelevat ja vaihtavat ajatuksia. Sitä tämän pelin aikana tehtiin.

Tulevaisuustähdet 3/5

//Jenna Lähdemäki


klo 13.00 // Suomalaiset syöpää vastaan – Terveydenhoidon vallankumous kasvaa korkoa biopankeissa

Mistä puhuttiin? Professori Olli Carpen Helsingin Biopankista, potilas Eveliina Määttälä, ylilääkäri Johanna Mattsson Hyks syöpäkeskuksesta, toimitusjohtaja Ilpo Tolonen Docrates Syöpäsairaalasta ja kansanedustaja Anne-Mari Virolainen  keskustelivat geenien tutkimuksesta, täsmälääkekehityksestä ja immunologisista lääkkeistä sekä täsmädiagnostiikasta. Geenitutkimuksen ja hyödyntämisen kehitykseen tarvitaan suomalaisten bionäytteitä. Onneksi suomalaiset ovat melko luottavaisia, mutta biopankkitietämystä kansalaisten keskuudessa pitää lisätä. Myös eettinen keskustelu on tärkeää ja sitä pitää käydä. Esimerkiksi näytteiden kaupallinen hyödyntäminen pohdituttaa näytteiden antajia. Näytteet pysyvät Suomessa ja niitä hyödynnetään suomalaisessa tutkimuksessa. Tämä ei kuitenkaan poista kansainvälisen yhteistyön merkitystä.

Kaikki panelistit olivat yksimielisiä siitä, että geenitutkimus hyödyttää tulevaisuudessa meitä kaikkia ja sillä on suurta kansanterveydellistä merkitystä.

Tehtiinkö tulevaisuutta? Tässä paneelissa todellakin tehtiin ja visioitiin tulevaisuutta. Bonusta sai potilasnäkökulman mukana olo eli ei tullut pelkästään lääkäri tai tutkijanäkökulmaa aiheeseen.

Tulevaisuustähdet 5/5

//Heli Parikka // Tilaisuuden tallenteeseen tästä


klo 10.50// Tuokiokuva 405.6-kasvihuoneelta

Mistä puhuttiin? Taiteilija Kaisa Salmi palasi maanantaina 405.6-kasvihuoneella heränneisiin ajatuksiin ja tapahtuneisiin kohtaamisiin.

Tehtiinkö tulevaisuutta? Nuori mies, noustuaan kasvihuoneen sängyltä, ehdotti samanaikaisia pysähtymisen ja rauhoittumisen paikkoja julkisille paikoille. Pysähtyminen ja lepohetki olisivat mahdollisia muuallakin kuin kodissa – kesken päivänkin – jolloin voisi palata töihin virkistyneenä. Toinen kävijä aikoi jo heti seuraavana päivänä suunnata kalastamaan, kun rauhoittumishetki virtuaalisten merimaisemien äärellä palautti unohtuneen harrastuksen mieliin.

//Kaisa Salmi


klo 10.02// Hyvää Huomista Suomi – Miltä näyttävät soten valinnanvapauden kokeilujen ensitulokset?

Mistä puhuttiin? Aamiaistilaisuudessa tehtiin ympäri Suomen ulottunut henkinen maakuntakierros, jossa tutustuttiin menossa olevien valinnanvapauskokeilujen kuulumisiin. Keskustelussa olivat mukana Sitran johtava asiantuntija Tuula Tiihonen, Ylä-Savossa toimivan Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy:n Sami Salonen, Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Kari Hakari, Keski-Uudenmaan valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Frank Ryhänen sekä Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi.

Tehtiinkö tulevaisuutta? Keskustelussa katsottiin (sote-keskusteluksi) harvinaisen tiukasti eteenpäin ja keskityttiin ongelmien sijaan ratkaisuihin. Puheissa nousi vahvasti esiin nykyisen julkisen sote-keskustelun ristiriitaisuus ja soten “kaksi todellisuutta”: valtakunnallisesti poliittinen keskustelu on jumittunut eipäs-juupas-väittelyksi ja erilaisten ideologioiden väliseksi kamppailuksi, kun taas alueellisesti ja käytännön tasolla – siellä missä tapahtuu – päähuomio on nimenomaan tekemisessä ja uuden kehittämisessä. Keskustelu kuvasti kokeiluilla kerätyn tiedon tärkeyttä tulevaisuutta suunniteltaessa ja tehtäessä.

Tulevaisuustähdet: 5/5 

//Antti Kivelä

 

Mutta mitäs muina päivinä Poristiin? Lue tästä ensimmäisen päivän (ma 10.7.) ja tästä kolmannen päivän (ke 12.7.) kuulumiset.

Mistä on kyse?