archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Uusi blogisarja kurottaa kuvittelemaan kiertotalouden konkretiaa

Blogisarjassa yrittäjät ja asiantuntijat uskaltautuvat kuvittelemaan mitä kiertotalous voisi tarkoittaa käytännössä.

Kirjoittaja

Julkaistu

Bastusta ideaa –blogisarja marssittaa esiin Turun seudun toimijoiden ideoita ja ajatuksia siitä, mitä kiertotalous ja niin sanottu kuudennen aallon yritystoiminta voisivat alueella olla. Kirjoittajat ovat osa joukkoa, joka vajaa vuosi sitten tarttui toimeen haastaakseen totuttuja toimintamalleja. Nyt maailma etsii keinoja talouden ja hyvinvoinnin kasvulle, jotka eivät enää perustu luonnonvarojen liikakäyttöön. Ratkaisuja etsimään syntyi Turun seudun yrittäjistä, yliopistoväestä ja julkisen sektorin edustajista koostuva yrityskehittämö Bastu. Seutu onkin aktiivisesti etsimässä kiertotalouden avaimia – Turun kaupunki on Sitran yhteistyökumppani kiertotalouden edistämisessä.

Blogisarjassa bastulaiset yrittäjät ja asiantuntijat uskaltautuvat kuvittelemaan mitä kiertotalous, tai kuten myös voidaan sanoa, kuudennen aallon talous, voisi tarkoittaa käytännössä. Tämä edellyttää yrityksiltä uutta, rohkeampaa suhtautumista ideoiden kehittelyyn julkisuudessa. Kiertotaloutta ei voi synnyttää yksin, vaan se vaatii kumppanin tai pikemminkin useampia. Kiertotaloudessa uudet liiketoimintamallit voivat syntyä yllättävien, aiemmin toisilleen vieraiden toimijoiden tai toimialojen törmätessä. Millaisia kiertotalouden orastavia liiketoimintamalleja Suomessa on jo syntynyt, voi käydä lukemassa tuoreesta, Sitran tukemasta e-kirjasta.

Parhaimmillaan bastulaisten kuvaukset tulevaisuuden konkretiasta innostaa uusia toimijoita mukaan työhön, jolla Suomi siirtyy maailman edelläkävijäksi ja turvaa itselleen hyvinvointia. Bastussa on pyritty konkreettiseen tekemiseen. Yrityskiihdyttämön tavoitteena on synnyttää ja tukea hankkeita ja kokeiluja, jotka edistävät kuudennen aallon ja kiertotalouden kehittymistä Turun seudulla. Bastu yhdistää Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ennakointiosaamisen yritysten konkreettisiin tarpeisiin tekemällä tulevaisuutta, ei pelkästään tutkimalla sitä.

Matka kohti kiertotaloutta on vasta alkanut. Bastu hakee tavoitteellisesti ratkaisuja joilla mahdollistamme kuudennen aallon talouden perustaa Suomessa. Bastu haastaa muut seutukunnat mukaan yhteistyöhön!

Bastusta ideaa –blogisarjassa ovat ilmestyneet seuraavat kirjoitukset:

Juristille bisnesrako tuhlaamisen lopettamisesta (4.4.2016)

Katse peliteollisuuden sijaan B2B-jakamistalouteen (11.4.2016)

Duunit jaetaan uusiksi (19.4.2016)

Kun urheiluseurat hamuavat reikäisiä sukkia (27.4.2016)

Hiilijalanjälki haastaa perinteiset rakennusten korjausmenetelmät (11.5.2016)

Kaupunkitilat ovat kokeilukulttuurin resurssi (30.5.2016)

Vuoden 2040 Turun hiilivapaa liikenne syntyy yritysten yhteistyössä (15.6.2016)

Käsienpesukin uudistuu kiertotaloudessa (23.6.2016)