Kommentti
Arvioitu lukuaika 3 min

22 kikkaa tuhota dialogi

Viimeaikaista yhteiskunnallista keskustelua seuratessani havahduin siihen, että listaus keinoista dialogin tuhoamiseksi kaipaa taas päivitystä. Vastavuoroisen, arvostavan keskustelun kun voi torpata paitsi vahingossa myös tahallisesti.

Kirjoittaja

Julkaistu

Pohdin kikkoja dialogin tuhoamiseen ensimmäisen kerran Monologia dialogista -blogisarjassani vuonna 2015. Lista 10 kikkaa tuhota dialogi perustui käytännön kokemuksiini keskustelujen ohjaamisesta ja alan kirjallisuudessa kerrottuihin esimerkkeihin pieleen menneistä dialogeista. Tarkoituksena oli ironinen listaus asioista, joihin me kaikki inhimillisyydessämme ajoittain lankeamme. Usein emme vain ymmärrä keskustelukumppaniemme reaktioita ”kikkoihimme”. Vuosien kuluessa olen aika ajoin päivittänyt listaani. Esimerkiksi vuonna 2018 lista pidentyi hieman.

Rikosoikeudessa rangaistusvastuun edellytyksenä on tahallisuus tai tuottamus. Tuottamus voidaan arkikielessä mieltää huolimattomuudeksi. Tekijän olisi pitänyt ymmärtää, mitä hänen tekonsa tai tekemättä jättämisensä seurauksena tapahtuu tai voi tapahtua. Teko on tahallinen, jos tekijä pyrkii tarkoituksella saamaan aikaan seurauksen.

Vuoden 2015 listausta voidaan pitää kikkoina, joissa tekijä huomaamattomuuttaan aiheuttaa dialogin näivettymisen tai tuhoutumisen. Keskustelijalla on ollut halu käydä dialogia, mutta kyvyt eivät ole riittäneet.

Viime aikojen keskusteluja seuratessani olen havainnut suuren puutteen tuossa listassa. Olen olettanut, että osapuolet haluavat käydä dialogia – ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Olen olettanut väärin. Useassa keskustelussa on tietoisesti pyritty dialogin tuhoamiseen. Ei ole ollut tahtoa ajatella yhdessä. Erityisesti olen havainnut tällaista verkkokeskusteluissa. Tuottamuslista tarvitsee päivitystä, mutta tarvitaan myös ”tahallisuuslista”.

Kikkoja tuottamukselliseen dialogin tuhoamiseen

  1. Käännytä – älä anna periksi, käännytä muut puolellesi, pakota
    heidät ymmärtämään edes nimellisesti.
  2. Keskeytä – tiedät tai arvaat kuitenkin etukäteen, mitä toinen aikoo sanoa.
  3. Voita – kerää pisteitä, voita väittely, ole nokkela.
  4. Vetäydy – pysyttele omassa boxissasi, älä kerro ajatuksistasi.
  5. Pitäydy – jos jokin asia ei sovi viitekehykseesi, unohda se.
  6. Kiirehdi – kerro mahdollisimman aikaisessa vaiheessa päätöksiä ja toimintaa, ettet kestä loputonta jahkailua.
  7. Korota itsesi – muista kertoa ylivertaisesta koulutuksestasi, käsittämättömän monipuolisesta kokemuksestasi ja kaiken kattavista tiedoistasi, alleviivaa asemaasi.
  8. Auktoriteettiargumentit & ”namedropping” – jos asia-argumentit eivät riitä, yritä auktoriteeteillä, tiputtele riittävästi nimiä jokaiseen puheenvuoroosi.
  9. Ole poissa – räplää kännyä, tablettia tai jotain.
  10. Vastusta aina – vastusta periaatteessa, käytä aina advocatus diaboli -puheenvuorosi.
  11. Patenttiratkaisut – muistuta patenttiratkaisustasi, joka toimisi tässäkin.
  12. Yltiöpositiivisuus – sivuuta kritiikki, kehu kaikkia, sano toistuvasti ”aivan mahtavaa”, vaikket tarkoita sitä.

Kikkoja tarkoitukselliseen dialogin tuhoamiseen

  1. Valehtele – kerro itsevarmasti asioita, joita tiedät epätosiksi. Jos jäät kiinni, valehtele lisää.
  2. Ymmärrä tarkoituksella väärin – vääristä keskustelukumppanin puheenvuoro, heittäydy tyhmemmäksi kuin oletkaan, tartu painokkaasti epäolennaiseen yksityiskohtaan tai sananvalintaan.
  3. Väitä toista valehtelijaksi – kutsu vastapuolta valehtelijaksi ja yritä saada hänet muutoinkin hermostumaan.
  4. Hajota ja hallitse – hymyile tietävästi muiden puhuessa, pyöritä silmiäsi ja bondaa sanattomasti muiden kanssa, kehu aina suosikkisi puheenvuoroa, vaikkei siinä ollut mitään pointtia, epäile muita salaliitoista.
  5. Sekoita – irrota asiat asiayhteyksistä ja estä kokonaiskuvan syntyminen. Älä vastaa kysymyksiin, vaan esitä vastakysymyksiä keskusteluun kuulumattomista aiheista.
  6. Käytä tunteitasi – näyttele vihaista, loukkaantunutta … manipuloidaksesi keskustelukumppania tai kaapataksesi keskustelu sinun ja tunteidesi näyttämöksi.
  7. Vie ilmatila – pidä soolosi pitkinä ja käytä puheenvuoroja usein.
  8. Kiristä ja uhkaile – vie asiat henkilökohtaisiksi, uhkaile seurauksilla, kiristä keskustelukumppania, käy kauppaa tuestasi.
  9. Nujerra – älä säästele keskustelukumppaniasi löydettyäsi heikon kohdan hänen argumentaatiossaan, palaa toistuvasti tähän.
  10. Asettaudu uhriksi – syytä toista osapuolta vähättelevästä, uhkaavasta ja sortavasta käytöksestä, jos keskustelu ei etene haluamallasi tavalla.

Vältä näitä, jos haluat dialogia.


Mistä on kyse?