Kuva: Miikka Pirinen / Sitra

Julkaistu 11.02.2020

Kiina, Kunming ja korona – ja miten nämä liittyvät luontokatoon?

Kiina on uutisissa koronan vuoksi, mutta maassa tapahtuu paljon muutakin. Kunmingin kokous luonnon monimuotoisuudesta on Glasgow’n ilmastokokouksen ohella vuoden merkittävimpiä kansainvälisiä neuvotteluita.
Kirjoittajat
Kirjoittajan profiilisivu: Tuuli Hietaniemi
Asiantuntija, Hiilineutraali kiertotalous, Sitra
Tuuli Hietaniemi on Hiilineutraali kiertotalous -teeman asiantuntija. Tuulin työnkuvaan kuuluu tuottaa tietoa kunnianhimoisen ilmastopolitiikan tueksi.
Kirjoittajan profiilisivu: Eeva Hellström
Johtava asiantuntija, Ennakointi ja strategia, Sitra
Eeva Hellström on Sitran ennakointitoiminnan strategia-asiantuntija. Näiden sanojen takana piilee sekä ajattelija että tekijä, jonka käsissä monimutkaisetkin sisällöt sulautuvat luovasti yhteen ja irralliset ideat muokkautuvat vaikuttaviksi konsepteiksi.
Johtava asiantuntija, Hiilineutraali kiertotalous, Sitra

Kiina ja korona. Viime viikkojen uutisoinnissa sanat ovat kulkeneet käsi kädessä. Virus on herättänyt laajaa huolta ympäri maailmaa, ja apteekkien hyllyt ovat tyhjentyneet hengityssuojista Suomessa saakka.

Koronalla on ollut yllättävä vaikutus myös toiseen tärkeään sanapariin: Kiina ja Kunming. Kunming on kiinalainen miljoonakaupunki, jossa on lokakuussa tarkoitus solmia uusi kansainvälinen sopimus luonnon monimuotoisuudesta. Valmistelukokous oli tarkoitus järjestää Kiinassa nyt helmikuussa, mutta se siirrettiin koronan vuoksi Roomaan.

Varsinaisen luontokokouksen tavoitteet ovat korkealla: Kunmingista toivotaan luonnolle samaa, mitä Pariisin ilmastokokous teki yhteistyölle ilmastokriisin hillinnässä. Pariisissa solmitun sopimuksen tavoitteena on rajata ilmaston kuumeneminen puolentoista ja kahden asteen välille. Sopimukseen ovat sitoutuneet lähes kaikki maailman maat. Kunmingin kokous on yhtä lailla tärkeä, sillä luonnon monimuotoisuus on jyrkässä alamäessä. Tilanne on erittäin vakava, mutta yhä ratkaistavissa.

Seuraamme Sitrassa Kunmingin valmistelun etenemistä. Luonto on myös suomalaisten hyvinvoinnin perusta – ihminen ei selviä ilman luontoa. Sitrassa on vuosikymmenien ajan tehty töitä ympäristö- ja ilmastokysymysten parissa, ja luonnon monimuotoisuus on kulkenut työn rinnalla. Nyt pohdimme, olisiko tämän työn roolia syytä vahvistaa.

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?