archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tärppejä ylioppilas­kirjoituksiin valmistautuville

Totuuden jälkeisen ajan ilmiöiden on arvioitu nousevan esiin kevään ylioppilaskirjoitusten kysymyksissä. Katso alta lista artikkeleista ja blogeista aiheeseen liittyen.

Kirjoittaja

Hannu-Pekka Ikäheimo

Projektijohtaja, Uudet vaikuttamisen tavat

Julkaistu

Helsingin Sanomat oli tehnyt koonnin opettajien tärpeistä tulevia reaaliaineiden ylioppilaskirjoituksia varten (12.2.). Useiden eri aineiden opettajien valistuneissa arvioissa nousivat esiin niin kutsuttuun totuuden jälkeiseen aikaan liitetyt ilmiöt, kuten esimerkiksi:

  • Populismi ja ääriliikkeiden nousu
  • Populismi ja EU:n tulevaisuus
  • Valeuutiset, valemediat – miksi ihmiset uskovat niihin?
  • Tekoälyn etiikka
  • Tietoon ja totuuteen liittyvät kysymykset

Kyseisiä aiheita on käsitelty monipuolisesti Sitran Seuraava Erä -visiotyössä ja olen niihin myös itse paneutunut useissa –blogikirjoituksissani (ks lista tekstin lopussa). Lisäksi olen mukana yhtenä kirjoittajista Helsingin Sanomain Säätiön tukemassa kirjahankkeessa, jossa pureudutaan totuuden jälkeiseen aikaan suomalaisen median näkökulmasta. Siksi päätin koota pienen lukulistan kirjoituksiin valmistuville, mikäli edellä mainitut teemat sattuvat kiinnostamaan.

Korostan, että listaus on intuitiivinen. Kyse on isoista kokonaisuuksista, joita voi lähestyä lukemattomista eri näkökulmista. Lankojen yhteen punominen on tehtävä itse. Uskon kuitenkin, että oheiset tekstit voivat toimia hyvänä aivojumppana kirjoituksiin valmistautuessa – miksei muutenkin. Ainakin itse olen oppinut paljon uutta näihin kiehtoviin teemoihin paneutuessani.

Toivotan onnea ja menestystä – ja ennen kaikkea lukuiloa!

Pidemmät artikkelit

Blogit www.sitra.fi-sivuilla

HS-säätiön blogitekstejä

 

Mistä on kyse?