Live
Kuntamarkkinat 2019

Kuntamarkkinat 2019

VAROITUS! Rakennamme kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta Kuntamarkkinoiden osastollamme. Ota metrilakun mittainen tauko ja kerää työkalut kiertotalouden edistämiseksi ja kuntademokratian uudistamiseksi. Tervetuloa juttelemaan tulevaisuudesta!

Kuva: Topias Dean/Sitra

Huomenna menestyvät parhaiten ne kunnat, jotka käyttävät fiksusti luonnonvaroja ja madaltavat kuntalaisten kynnystä osallistua päätöksentekoon. Vaan miten tähän päästään?

Siitä haluaisimme jutella sinun kanssasi.

Olemme toteuttamassa vuoden 2020 aikana kuntademokratiakokeiluja eri puolilla Suomea. Kokeilujen toivotaan tuovan keinoja, joilla voitaisiin vahvistaa erityisesti syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien ryhmien osallistumista kunnassa. Osastollamme pääset tutustumaan kokeiluihin hakeneisiin ideoihin. Lisäksi esittelemme Kuntamarkkinoilla tekemäämme kansainvälistä selvitystä erilaisista osallistamisen malleista eri puolilta maailmaa.

Saat osastoltamme myös joukon vinkkejä ja työkaluja kiertotalouden Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous hyödyntämiseksi omassa kunnassasi. Työkaluista löytyy esimerkiksi apua ruokahävikin vähentämiseksi ja kiertotalouden sisällyttämiseksi osaksi kunnan strategiaa. Sparraamme myös mielellämme sinua siitä, millaisia oman kuntasi kiertotalousratkaisut voisivat olla. Kysy mitä vain!

Mutta hetkonen… Miksi kuntademokratiaa pitäisi peruskorjata?

Suomalaisen kansanvallan kantavat rakenteet ovat sadan vuoden takaa. Tämän ajan ne ovatkin palvelleet ansiokkaasti ja osaltaan mahdollistaneet Suomen ainutlaatuisen menestystarinan, jossa hyvin köyhä maa on noussut sotien jälkeen monilla mittareilla mitattuna maailman kärkeen.

Juuri nyt maailma kuitenkin muuttuu niin nopeasti, että myös kansanvaltamme ja käsityksemme osallisuudesta kaipaavat päivittämistä. Lue lisää: Kansanvallan peruskorjaus -projekti.

…tai miksi ihmeessä kunnan pitäisi edistää kiertotaloutta?

Kiertotalous luo kuntien taloudelle tulevaisuudessa varman pohjan, houkuttelee uusia yrityksiä, vahvistaa asukkaiden hyvinvointia ja auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kiertotalousratkaisut voivat liittyä esimerkiksi hävikkiruoan vähentämiseen, vähähiiliseen rakentamiseen tai paikallisten yritysten kestävän liiketoiminnan tukemiseen. Lue lisää: Kiertotalous-projekti.

Tervetuloa juttelemaan kanssamme muiden kuntien ratkaisuista ja siitä, millä tavoin sinun kuntasi tulevaisuus on kestävä ja osallistava!

Etkö pääse paikalle? Tutustu ratkaisuihin ja selvityksiin sivuillamme.

Ohjelma

Kurkkaa myös muualla Kuntamarkkinoilla järjestämämme ohjelma:
11.9. klo 14.30-14.50

Kansanvallan peruskorjaus – työkaluja osallisuuden edistämiseksi

11.9. klo 14.30-14.50 Tietolinja, K-kerros

#HuomisenKunnan menestyminen rakentuu kuntalaisten matalaan kynnykseen osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon. Tietoiskussa kuulet esimerkkejä uusista demokratia- ja osallistamiskokeiluideoista ja siitä, miten liityt mukaan Kansanvallan peruskorjaajiin. Tietoiskussa mukana johtava asiantuntija Jukka Vahti Sitrasta, vuorovaikutussuunnittelija Anu Markkola Helsingistä ja yhteisömanageri Katja Repo Tuusulasta.

11.9. klo 13-13.45

Vuoden kiertotalouskunta 2019-palkintojen jako

A 3.8, 3. krs

Kuntaliitto, Suomen ympäristökeskus SYKE ja Sitra haastoivat Suomen kunnat kisaamaan vuoden kiertotalouskunnan tittelistä. Tule kuulemaan mikä kunta on kiertotalouden ykkönen vuonna 2019!

Ohjelma:

Kiertotalouden merkitys yhteiskunnassa, Krista Mikkonen, Ympäristö- ja ilmastoministeri, Ympäristöministeriö

Kunnat kiertotalouden tiekartalla, Marleena Ahonen, Asiantuntija, Kiertotalous, Sitra

Vuoden kiertotalouskunta -kisan esittely, Tuuli Myllymaa, Ryhmäpäällikkö, Suomen ympäristökeskus SYKE

Palkinnon jako, Timo Reina, Varatoimitusjohtaja, Kuntaliitto

12.9. klo
10-10:45

Kansanvallan peruskorjaus – välineenä Demokratiakokeilut 2020

Tila B 3.3, 3. krs

Kuntademokratia on suomalaisen kansanvallan peruskallio. Kunnissa tehtävät päätökset ovat myös lähimpänä kansalaisten arkea. Kansanvallan peruskorjaus -projektin tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana. Tilaisuudessa ääneen pääsevät Sitran Demokratiakokeilut 2020 -projektin tekijät. Projektia toteutetaan yhteistyössä Kuntaliiton kanssa.

Tilaisuuden avaa eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen ja paneelikeskustelussa ovat mukana Hanna Wass, professori, Helsingin yliopisto, Jouni Backman, vanhempi neuvonantaja, Sitra, sekä kaksi Demokratiakokeilut 2020 -hankkeeseen hakenutta kuntaa kokeiluideoineen. Kuntia edustavat kehityspäällikkö Heidi Hagman Tuusulasta ja vuorovaikutussuunnittelija Anu Markkola Helsingistä.

12.9. klo 13-13.20

Kiertotalous valmistelee kunnan tulevaisuuteen

Tietolinja, K-kerros

Kiertotalouden mahdollisuudet kuntien elinvoimaisuuden lähteenä ja hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa ovat valtavat. Tule kuulemaan Sitran tietoiskulle, miten rakentaa kiertotalous osaksi oman kuntasi toimintoja strategiasta operaatioihin.

Ohjelma:

Kiertotalous valmistelee kunnan tulevaisuuteen, Sari Rautio, Sitra

Koulujen hävikkiruoka jaetaan asukastuville ja työttömille, Timo Salmi, Porin kaupunki

Kalusteiden kierrättäminen kaupungin yksiköiden välillä vähentää tarvetta ostaa uusia, Anna Lilja, Turun kaupunki

Asukkaiden päästökauppa CitiCap vähentää liikkumisen ilmastovaikutuksia, Anna Huttunen, Lahden kaupunki


Suosittelemme

Maistiaisia.

Mistä on kyse?