Live
Kuntamarkkinat 2019
tapahtumat

Kuntamarkkinat 2019

VAROITUS! Rakennamme kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta Kuntamarkkinoiden osastollamme. Ota metrilakun mittainen tauko ja kerää työkalut kiertotalouden edistämiseksi ja kuntademokratian uudistamiseksi. Tervetuloa juttelemaan tulevaisuudesta!

Huomenna menestyvät parhaiten ne kunnat, jotka käyttävät fiksusti luonnonvaroja ja madaltavat kuntalaisten kynnystä osallistua päätöksentekoon. Vaan miten tähän päästään?

Siitä haluaisimme jutella sinun kanssasi.

Olemme toteuttamassa vuoden 2020 aikana kuntademokratiakokeiluja eri puolilla Suomea. Kokeilujen toivotaan tuovan keinoja, joilla voitaisiin vahvistaa erityisesti syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien ryhmien osallistumista kunnassa. Osastollamme pääset tutustumaan kokeiluihin hakeneisiin ideoihin. Lisäksi esittelemme Kuntamarkkinoilla tekemäämme kansainvälistä selvitystä erilaisista osallistamisen malleista eri puolilta maailmaa.

Saat osastoltamme myös joukon vinkkejä ja työkaluja kiertotalouden Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous hyödyntämiseksi omassa kunnassasi. Työkaluista löytyy esimerkiksi apua ruokahävikin vähentämiseksi ja kiertotalouden sisällyttämiseksi osaksi kunnan strategiaa. Sparraamme myös mielellämme sinua siitä, millaisia oman kuntasi kiertotalousratkaisut voisivat olla. Kysy mitä vain!

Mutta hetkonen… Miksi kuntademokratiaa pitäisi peruskorjata?

Suomalaisen kansanvallan kantavat rakenteet ovat sadan vuoden takaa. Tämän ajan ne ovatkin palvelleet ansiokkaasti ja osaltaan mahdollistaneet Suomen ainutlaatuisen menestystarinan, jossa hyvin köyhä maa on noussut sotien jälkeen monilla mittareilla mitattuna maailman kärkeen.

Juuri nyt maailma kuitenkin muuttuu niin nopeasti, että myös kansanvaltamme ja käsityksemme osallisuudesta kaipaavat päivittämistä. Lue lisää: Kansanvallan peruskorjaus -projekti.

…tai miksi ihmeessä kunnan pitäisi edistää kiertotaloutta?

Kiertotalous luo kuntien taloudelle tulevaisuudessa varman pohjan, houkuttelee uusia yrityksiä, vahvistaa asukkaiden hyvinvointia ja auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kiertotalousratkaisut voivat liittyä esimerkiksi hävikkiruoan vähentämiseen, vähähiiliseen rakentamiseen tai paikallisten yritysten kestävän liiketoiminnan tukemiseen. Lue lisää: Kiertotalous-projekti.

Tervetuloa juttelemaan kanssamme muiden kuntien ratkaisuista ja siitä, millä tavoin sinun kuntasi tulevaisuus on kestävä ja osallistava!

Etkö pääse paikalle? Tutustu ratkaisuihin ja selvityksiin sivuillamme.

Mistä on kyse?