Live
Minne koulutetut osaajat sijoittuvat? Miten he liikkuvat alueiden välillä?

Minne koulutetut osaajat sijoittuvat? Miten he liikkuvat alueiden välillä?

Minne vastavalmistuneet sijoittuvat työmarkkinoilla? Mitkä alueet vetävät puoleensa ammatillisen toisen asteen, ammattikorkeakoulutuksen ja yliopistotutkinnon suorittaneita? Mihin koulutettujen muuttoliike suuntautuu?

Kuva: Veera Hyytiä, Sitra

Miten voisimme ennakoida osaajien riittävyyttä eri puolilla Suomea ja toimia kestävän tulevaisuuden eteen?

Tervetuloa Miten osaajat liikkuvat alueilla? -selvityksen julkistustilaisuuteen ke 27.10. klo 9.00 – 10.30.

Esiteltävä aineisto luo kokonaiskuvan vastavalmistuneiden sijoittumisesta työmarkkinoille ja koulutettujen osaajien liikkuvuudesta alueiden välillä.

Tilaisuus tarjoaa tietoa ajankohtaiseen keskusteluun työpaikkojen ja osaavan työvoiman alueellisesta kohtaamisesta.

Tilaisuudessa julkaistavat sisällöt ovat:

  • Selvitys maakuntien osaajaprofiileista, ammatillisen toisen asteen ja korkea-asteen vastavalmistuneiden sijoittumisen työmarkkinoille sekä koulutettujen osaajien alueellisesta muuttoliikkeestä. Sen on tilastotietojen pohjalta laatinut Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI.
  • Verkkopalvelu, josta voi hakea seutu-/maa-/kunnittain elinvoimaan ja koulutustasoon liittyviä tunnuslukuja
  • Muistio, jossa esitellään neljän alueen esimerkit osaajien riittävyydestä: Pirkanmaa, Raahen seutukunta, Ylä-Savon seutukunta ja Seinäjoen ja Ilmajoen kunnat

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen kommentoi tilaisuudessa selvityksen löydöksiä peilaamalla niitä ajankohtaiseen keskusteluun osaajapulasta. Muita kommentteja kuullaan Alueiden osaamisen aika -hankkeeseen osallistuneilta osaamisen ja elinvoimakysymysten parissa työskenteleviltä asiantuntijoita. Ohjelma tarkentuu lähempänä tilaisuutta.

Tilaisuus on suunnattu erityisesti koulutuspolitiikasta ja aluekehittämisestä kiinnostuneille henkilöille ja päättäjille sekä osaajien saatavuudesta kiinnostuneille työelämän toimijoille.

Tilaisuus järjestetään Zoom-verkkoalustalla. Suoraa lähetystä voi myös seurata YouTube-kanavalla, johon tulee linkki tämän sivun yläosaan juuri ennen tilaisuuden alkua.

Selvitys on jatkoa Sitran 2020 julkaisemalle Mille väestölle? -selvitykselle.

Mistä on kyse?