Live
Mitä luonto meille merkitsee ja mikä meitä estää pysäyttämästä luontokatoa? Tervetuloa kuulemaan Suuren luontodialogin löydöksistä
Julkistustilaisuus

Mitä luonto meille merkitsee ja mikä meitä estää pysäyttämästä luontokatoa? Tervetuloa kuulemaan Suuren luontodialogin löydöksistä

Sitra kutsui suomalaiset käymään rakentavaa keskustelua luonnosta, sen merkityksestä ja luontokadon pysäyttämisestä. Nyt julkaistava yhteenveto avaa ikkunan käytyihin keskusteluihin.

  • 25.05.2022 klo 09:00 - 10:30
  • Zoom & YouTube

Hyvinvointimme, talousjärjestelmämme ja koko yhteiskuntamme ovat täysin riippuvaisia luonnosta. Luonto kuitenkin köyhtyy huolestuttavaa vauhtia niin Suomessa kuin maailmallakin, ja siksi luonnon monimuotoisuuden varjeleminen onkin yksi aikamme keskeisimpiä haasteita.

Keskustelu luonnon ja sen monimuotoisuuden ympärillä on ollut viime aikoina kärjistynyttä. Luonto on suomalaisille tärkeä, mutta usein eri syistä. Voimme pysäyttää luontokadon ainoastaan yhteistyöllä, ja se edellyttää myös eriävien näkökulmien kuuntelua ja ymmärrystä. Rakentava, dialoginen keskustelu auttaa meitä paitsi hahmottamaan omaa suhdettamme luontoon, myös rakentamaan luottamusta erilaisten ihmisten, yhteisöjen ja näkökulmien välille.

Sitra ja DialogiAkatemia kutsuivat maaliskuussa 2022 suomalaiset käymään rakentavaa keskustelua luonnosta, sen merkityksestä ja luontokadon pysäyttämisestä. Suuressa luontodialogissa yli sataan keskusteluun osallistui yhteensä noin 800 ihmistä kymmeniltä eri paikkakunnilta ympäri Suomen. Keskustelujen sisällöistä on nyt tehty yhteenveto.

Tilaisuudessa yhteenvedon laatijat KTT Elina Henttonen (Valtaamo Oy) ja TT, FM Kai Alhanen (Aretai Oy/DialogiAkatemia) kertovat käytyjen luontokeskusteluiden merkittävimmistä ja mielenkiintoisimmista sisällöistä. Lisäksi kuulemme keskustelujärjestäjien Iida Kuuselan (YK-nuoret), Katariina Latvan (MTK), Arja-Liisa Kaasisen (Arkkitehtuurimuseo) ajatuksia järjestämiskokemuksista ja yhteenvedon sisällöistä keskustelussa, jonka fasilitoi Janne Kareinen (Aretai Oy/DialogiAkatemia). Lopuksi Anniina Kostilainen (Sahateollisuus ry) ja Ilari Sääksjärvi (Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö) kertovat kokemuksistaan luontoon liittyvän keskustelun haasteista ja mahdollisuuksista tänä päivänä. Tilaisuuden juontavat Sitran Alexander Kohl ja Rasmus Sihvonen.

Suuri luontodialogi on osa Sitran luontoon liittyvää visiotyötä, jossa on tarkoitus muodostaa realistinen kuva luontopositiivisesta Suomesta – maasta, jossa luonnon köyhtyminen on saatu pysäytettyä yhteistyöllä. Yhteenvedosta julkaistaan kesäkuussa myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

Mitä keskusteluissa nousi esille? Mitä luonto meille merkitsee? Mitä voimme tehdä luontokadon pysäyttämiseksi? Entä mikä on dialogin rooli tarvittavassa muutoksessa?

kellonAika, noin Osio
9:00
Avaussanat
09:07
Suuren luontodialogin yhteenvedon esittely ja yleisökysymykset
Elina Henttonen, Valtaamo Oy
Kai Alhanen, Aretai Oy/DialogiAkatemia
09:40
Keskustelu – Mitä keskustelunjärjestäjät ajattelevat luontodialogeista?
Iida Kuusela, YK-nuoret
Katariina Latva, MTK
Arja-Liisa Kaasinen, Arkkitehtuurimuseo

Keskustelua fasilitoi DialogiAkatemian Janne Kareinen
10:10
Miksi rakentavaa keskustelua luonnosta tarvitaan?
Anniina Kostilainen, Sahateollisuus ry
Ilari Sääksjärvi, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö
10:25
Päätössanat
10:30
Tilaisuus päättyy

Mistä on kyse?