archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Huomisen kiva ja kestävä arki esittäytyy Sitran hyvinvointikorttelissa I love me -messuilla

Sitran Hyvinvointikorttelissa pääset pohtimaan, mitä maailmaa muuttavat megatrendit tarkoittavat juuri sinun kohdallasi, voit testata arkesi kestävyyttä sekä tutustua uudenlaisiin, ihmislähtöisiin palveluihin.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Terveyden ja hyvinvoinnin kohdalla tieto ei (välttämättä) lisää tuskaa, mutta käsityksiämme terveydestä ja hyvinvoinnista se kyllä voi mullistaa.

Mitä enemmän dataa meistä kertyy ja mitä paremmin osaamme sitä tulkita, sitä selvemmäksi käy, että olemme vasta alkamassa ymmärtää, kuinka laaja-alaisesta asiasta ihmisten, meidän kaikkien, terveydessä ja hyvinvoinnissa on kyse. Lähivuosina osaamisemme tiedon hyödyntämisessä kasvaa nopeasti.

Sitran hyvinvointikortteli I love me -messuilla onkin paikka, jossa pääset pohtimaan, testaamaan ja kuulemaan mitä maailman nopea muuttuminen voi tarkoittaa juuri sinun arkesi kannalta ja millaisia ihmislähtöisiä palveluja on jo nyt olemassa. Osastolla tarkastellaan maailman muutosta esimerkiksi väestön ikääntyminen, teknologian kehittymisen, datan uusien hyödyntämistapojen ja ympäristön kantokyvyn näkökulmista.

”Terveydenhuollon ammattilaisista tulee rinnalla kulkijoita.”

Projektijohtaja Tuula Tiihonen Sitrasta sanoo, että esimerkiksi geeni- ja hyvinvointianalyysit voivat auttaa meitä tuntemaan itsemme paremmin ja tukevat näin omia arjen valintojamme.

”Kuluttajilta edellytetään vielä aikamoista aktiivisuutta kerätä eri lähteistä ja sovelluksista itselle merkittävät ja luotettavat tiedot. Tulevaisuudessa tekoäly penkoo meille automaattisesti olennaiset tiedot datamassasta ja tulkitsee ne meille ”yhden luukun kautta”. Ihan vielä ei olla siinä vaiheessa, mutta sitä kohti mennään kovaa vauhtia”, Tiihonen sanoo.

Hänen mukaansa terveydenhuollon ammattilaisista tulee samalla yhä enemmän rinnalla kulkijoita ja coacheja, jotka auttavat meitä tekemään terveytemme ja hyvinvointimme kannalta oikeita valintoja.

Hyvinvointikorttelissa voit myös testata hiilijalanjälkesi suositulla Elämäntapatestillämme, joka antaa välineitä pohtia, miten omaa hyvinvointia voisi edistää – samalla omaa hiilijalanjälkeä pienentäen. (Tästä linkistä löydät Hyvinvointikorttelin koko ohjelman.)

Noora Shingler: On tärkeää, että yksilö voi ottaa terveyteensä liittyviä asioita omiin käsiinsä

Hyvinvointikorttelin lisäksi olemme tuottaneet osaston vieressä sijaitsevalle Klinikkalavalle mielenkiintoista ohjelmaa jokaiselle päivälle perjantaista sunnuntaihin.

Perjantaina lavalla pureudutaan valinnanvapauden syvimpään olemukseen ja käytännön kokemuksiin: soten laajennettua valinnanvapautta on viime vuodesta alkaen kokeiltu eri puolilla Suomea, joten on aika katsoa, mitä kokeiluista on jäänyt käteen niin sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikon, sote-asiakkaiden kuin kokeiluissa mukana olleiden palvelunjärjestäjien ja -tuottajien näkökulmista.

Sote-toimijoita sparraamassa perjantain keskustelussa on biohakkeri Teemu Arina, joka tuo mukanaan laatikon ulkopuolista näkökulmaa siihen, millä kaikilla tavoilla voimme vaikuttaa omaan hyvinvointiimme itse jo nyt.

Lauantaina lavalla nähdään uusia palveluinnovaatioitaan esittelevien hyvinvointialan startup-yritysten pitchauskilpailu, jonka voittajan valitsee yleisö. Sunnuntaina Klinikka-lavalla puhutaan puolestaan geenitesteistä ja siitä, miten tieto geeneistämme voi auttaa parempien lääkkeiden kehittämisessä tai sairastumisriskien arvioimisessa.

Sunnuntain keskustelussa on mukana mm. Kemikaalicocktail-blogistaan tunnettu Noora Shingler, joka on ennakkoon testannut keskustelussa mukana olevien yritysten geenitestipalveluja, ja kertoo sunnuntaina kokemuksistaan. Shinglerin mukaan kuluttaja voi saada kotona tehtävien geenitestien avulla paljon tietoa omaan terveyteensä ja hoitoonsa vaikuttavista seikoista.

”Olen tehnyt 10 vuotta töitä kuluttaja-aktivismin kentällä ja koen tärkeäksi sen, että yksilö voi ottaa omaan terveyteensä liittyvien asioiden selvittämistä omiin käsiinsä.”

Shingler pitää ”superkiinnostavana” sitä, miten paljon tietoa terveyteen ja hoitoon vaikuttavista seikoista kuluttaja voi saada kotona tehtävien testien avulla.

”Itse sain tietää, ettei minun genotyypilläni esimerkiksi todennäköisesti onnistu helikobakteerin häätö yhtä helposti kuin ”perustyypillä” ja että kodeiini, joka on esimerkiksi kipulääke Panacodissa vaikuttavana aineena, ei sovellu minulle”, Shingler sanoo.

Tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan se tehdään – yhdessä

Sitra on kaikkien suomalaisten tulevaisuustalo, joka tutkii ja ennakoi sitä, mihin Suomi ja maailma on menossa ja mitä sen suhteen pitäisi tehdä. Tätä työtä tehdään esimerkiksi erilaisilla pilottihankkeilla, selvityksillä ja kokeiluilla. Vain kokeilemalla voimme tietää, mikä oikeasti toimii ja mikä ei.

Ennen kaikkea tulevaisuustyötä tehdään kuitenkin yhdessä. Siksi olemme myös I love me -messuilla: jotta voisimme kertoa teille, miltä me ajattelemme terveyden ja hyvinvoinnin tulevaisuudesta ja kestävästä arjesta, sekä ennen kaikkea siksi, että kuulisimme teiltä, miltä sen teidän mielestänne pitäisi näyttää.

Sitra toivottaa kaikki I love me -kävijät erittäin lämpimästi tervetulleiksi Hyvinvointikortteliin!

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Työn tähtäimessä on reilu ja kestävä tulevaisuus, hyvinvoinnin seuraava erä.

Mistä on kyse?