uutiset
Arvioitu lukuaika 4 min

Maailman kiertotalousfoorumin vaikuttajat: vauhtia kiertotalouteen yhteisillä pelisäännöillä

Kiertotalousratkaisuilla voidaan luoda työpaikkoja ja avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Helsingissä järjestetty kiertotalouden huipputapahtuma Maailman kiertotalousfoorumi WCEF:ssä otettiin askelia kohti kestävämpää talousjärjestelmää.

Kirjoittaja

David J. Cord

Journalisti

Julkaistu

Kiertotalousratkaisujen käyttöönoton esteenä on usein raha. Yksittäisen yrityksen on usein vaikea löytää rahoitusta, koska kiertotaloudessa arvo syntyy useiden yritysten muodostamissa arvoketjuissa. Rahoitushaasteet voidaan kuitenkin ratkaista.

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF:n toisena tapahtumapäivänä puheenaiheena olikin raha. Maailman johtavaan kiertotaloustapahtumaan osallistui paikan päällä yli 1800 ihmistä ja verkossa lähes 6 000.

”Sijoittajat näkevät jo, että kiertotalous Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous on hyvää bisnestä, joka tarjoaa houkuttelevia sijoituskohteita ja samalla konkreettista hyvää ilmastolle ja luonnolle”, sanoo Lasse Miettinen, kestävyysratkaisuista vastaava johtaja Sitrasta, joka on toinen foorumin pääjärjestäjistä.

Sijoittajat näkevät jo, että kiertotalous on hyvää bisnestä, joka tarjoaa houkuttelevia sijoituskohteita ja samalla konkreettista hyvää ilmastolle ja luonnolle

Lasse Miettinen, johtaja, kestävyysratkaisut, Sitra

”Rahoituslaitokset kiinnittävät entistä enemmän huomiota kestävyyteen investointipäätöksissään. Kiertotalous on tässä lupaava työkalu, sillä se tarjoaa mahdollisuuden ratkoa useita kestävyyskysymyksiä yhtaikaa puuttumalla samalla kertaa niin ilmastokriisin kuin luontokadon juurisyihin.

”Kiertotalouden liiketoimintamalleja käytetään yhä laajemmin, ja sijoittajat pyrkivät valitsemaan voittajat”, sanoo Peter Munch-Madsen, vanhempi neuvonantaja Nordic Innovationissa, joka on toinen WCEF2023:n pääjärjestäjä.

”Sijoittajat ymmärtävät, että heidän kannattaa etsiä yrityksiä, jotka ovat kehittäneet skaalautuvia kiertotalousratkaisuja.”

Sijoittaminen ei kuitenkaan tapahdu tyhjiössä. Maailman kiertotalousforumissa keskityttiinkin sääntelyyn ja toimintaympäristöön, joiden on kannustettava ja tuettava kiertotalouteen siirtymistä.

”Itse innostun aina mittaamisesta ja datasta. Siksi olikin sykähdyttävää nähdä, miten monien huulilla täällä olivat data, standardit, määritelmät ja mittarit”, Miettinen jatkaa.

”Kiertotalouskehitys on jo niin pitkällä, että voimme alkaa skaalata ratkaisuja. Mutta sitä varten tarvitaan standardeja, jotta saadaan aikaan kaikille yhteiset pelisäännöt”

Foorumissa julkistettiinkin esimerkiksi WBCSD-organisaation kehittämä uusi kiertotalouden Circulytics-mittaristo.

”Julkiset toimijat ja kehityspankit voivat myös kirittää yksityisiä sijoittajia”, Munch-Madsen huomauttaa.

Julkiset toimijat ja kehityspankit voivat kirittää yksityisiä sijoittajia.

Peter Munch-Madsen, vanhempi neuvonantaja, Nordic Innovation

”Kehityspankit voivat kantaa investointiriskiä investoimalla varhaisen vaiheen ratkaisuihin. Niiden toimet kannustavat liikepankkeja seuraamaan perässä.”

Helsingissä maailman isot kehityspankit kertoivat tiivistävänsä yhteistyötään kiertotalouden edistämiseksi.

Sekä Miettinen että Munch-Madsen iloitsivat puhujien ja osallistujien optimismista ja innostuksesta. Ratkaistavana on kuitenkin valtavia haasteita.

”Pelkään, että jäämme tavoitteesta pitää ilmaston lämpeneminen alle 1,5 asteen”, Munch-Madsen sanoo.

”Mutta jokainen asteen kymmenesosa merkitsee”, Miettinen jatkaa. ”1,6 ja 1,7 asteen kuumenemisen vaikutusten välillä on valtava ero, joten meidän on jatkettava taistelua.”

”Tässä kiertotalous on avainasemassa. Kiertotalousratkaisujen avulla voidaan samanaikaisesti torjua sekä luontokatoa että ilmastokriisiä ja samalla luoda uusia työpaikkoja, uutta kasvua ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia.”

Nämä kaikki ovat haasteita, joiden ratkaisemiseksi poliittiset päättäjät ympäri maailmaa kamppailevat.

”Kun edelläkävijät ovat liikkeellä, yhtenäinen visio ja viesti ovat tärkeitä asioiden saamiseksi vauhtiin”, Munch-Madsen sanoo. ”Mutta nyt kiertotalous alkaa olla ja valtavirtaa. Tarvitsemme haastamista ja tiukkoja keskusteluja, jotta liike etenee toivottuun suuntaan.”

Seuraava maailman kiertotalousfoorumi järjestetään Brysselissä keväällä 2024.

”Ajoitus on loistava juuri ennen Euroopan parlamenttivaaleja ja uuden komission työn alkua”, Miettinen sanoo.

”Euroopan päättäjien on tärkeä ymmärtää, että kiertotalous on väline, joka voi auttaa meitä saavuttamaan monia tavoitteita yhtaikaa, kuten luomaan työpaikkoja, avaamaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia – ja samalla ratkaisemaan luontokatoa ja ilmastokrisiisiä.”

Mistä on kyse?