Arvioitu lukuaika 2 min

Opit talteen: Asiantuntijapaneeli uuden edessä

Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli on toiminut nyt viiden vuoden ajan. Lue paneelin viestit Suomen suunnasta ja vinkit tulevaan.

Kuva: Minna Hemmilä, Sitra

Kirjoittajat

Eeva Hellström

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja strategia, Sitra

Julkaistu

Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli perustettiin joulukuussa 2013 tuomaan tieteen näkökulmaa suomalaiseen politiikkaan. Vetovastuun paneelin toiminnasta siirtyessä Sitralta tutkimusyhteisölle on aika koota yhteen toiminnassa opittua. Paneeli on tiivistänyt viestinsä Suomen suunnasta, antanut näkemyksensä Suomessa tarvittavista toimista ekologisesta velasta johtuvan kestävyysvajeen paikkaamiseen sekä koonnut kokemuksensa ja vinkkinsä tavoista toimia tiedon ja päätöksenteon kentässä.

Katso videoilta nykyisten panelistien näkemyksiä paneelin työstä sekä kestävän kehityksen tilasta ja tulevaisuudesta Suomessa.

Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli 2013-2018

Faktat haltuun

 • Perustettiin joulukuussa 2013 Sitran isännöimänä kokeiluna, jonka jatkamiselle on ollut suuri kysyntä.
 • Tuonut tieteen näkökulmaa suomalaiseen politiikkaan, osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun, tukenut kestävän kehityksen toimikuntaa (esim. valmistelemalla, haastamalla ja arvioimalla toimikunnan työtä) ja edistänyt ymmärrystä kestävästä kehityksestä Suomessa.
 • Kokoontunut noin kuudesti vuodessa, tuonut panoksensa erilaisiin kestävän kehityksen tilaisuksiin, virittänyt blogisarjallaan keskustelua kestävyydestä ja käynyt kokousten välilläkin aktiivista sähköpostikeskustelua.
 • Puheenjohtajana ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja, professori Eeva Furman Suomen ympäristökeskuksesta, alkuvaiheessa johtaja Jukka Noponen
 • Jäsenet:
  • tutkimusjohtaja Eva Heiskanen Kuluttajatutkimuskeskuksesta
  • sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta
  • tutkijatohtori Tuuli Hirvilammi Jyväskylän yliopistosta (2016 alkaen)
  • ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen Helsingin yliopistosta
  • kansantaloustieteen dosentti, yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Jaakko Kiander Ilmarisesta (aiemmin vastannut yhtiön taloudesta ja eläkepolitiikasta)
  • kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessi Helsingin yliopistosta (2016 alkaen)
  • hyvinvointisosiologian professori Juho Saari Tampereen yliopistosta (aiemmin Itä-Suomen yliopistosta).
 • Sitrassa asiantuntijapaneelin työtä on fasilitoinut Tieto päätöksenteossa -projektin vetäjä Eeva Hellström ja paneelin viestinnästä on vastannut Tuula Sjöstedt. Paneelin työssä ovat olleet mukana myös Roope Kaaronen ja Pinja Parkkonen.
 • Uusi kotipesä: Suomen ympäristökeskus (SYKE), Luonnonvarakeskus (Luke) ja Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutti (HELSUS) päättivät keväällä 2018 ottaa yhdessä vetovastuun paneelin toiminnasta. Nykyiset panelistit jatkavat uuden paneelin nimitykseen asti sekä tukevat ja sparraavat tulevaa paneelia sen käynnistäessä toimintaansa.

AIHE

Tieto päätöksenteossa

Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tarvitaan monialaista tietoa. Tieto päätöksenteossa -kokonaisuudessa tunnistamme tiedon ja päätöksenteon muuttuvaan suhteeseen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia, kokeilemme uusia tiedon ja päätöksenteon vuorovaikutusmalleja ja autamme kehittämään olemassa olevia tiedon ja päätöksenteon kohtaamisareenoja.

Kirjoittajat

Eeva Hellström

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja strategia, Sitra

Julkaistu

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?