uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Outoa, yllättävää, jopa pöyristyttävää – onneksi olkoon, olet ehkä kohdannut heikon signaalin!

Vuoden vaihtuessa teemme usein tulevaisuuslupauksia: aloitan salilla käymisen tai luen enemmän kirjoja. Mutta mitä jos keskittyisimme turhien lupausten sijaan tänä vuonna avaamaan silmämme heikoille signaaleille?

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Heikot signaalit ovat ensioireita muutoksista, jotka saattavat olla tulevaisuudessa merkittäviä. Ne ovat yllättäviä, ei-ilmeisiä, joskus jopa pöyristyttävältä tuntuvia, mutta mahdollisia tulevaisuuden kehityskulkuja. Heikkojen signaalien havainnointi on tärkeää ihan jokaiselle meistä, jotta osaisimme kuvitella erilaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, haastaa tulevaisuudesta tekemiämme oletuksia sekä toimia toivotun tulevaisuuden eteen.

Kun tulevaisuuksia on takataskussa useampi, mahdollisia yllättäviä tilanteita tulee eteen vähemmän ja varautuminen helpottuu. Toisaalta laajasta tulevaisuuksien kirjosta voi löytyä sellaisia toivottavia tulevaisuuksia, joita ei ole aiemmin tullut mieleen, Sitran ennakoinnin johtava asiantuntija Mikko Dufva korostaa.

Sitra on kerännyt kuluvan vuoden aikana satoja heikkoja signaaleja hyödyntäen mediaseurantaa, työpajoja, ennakointiaiheisia blogeja ja Twitter-tilejä sekä jo tehtyjä signaalien keräyksiä. Signaalien keräämisen jälkeen niitä on kategorisoitu ja tulkittu. Työn pohjalta Sitra julkaisi 10.1. tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvan kirjoittaman selvityksen Heikot signaalit tulevaisuuden avartajina, jossa pohditaan kuutta kysymystä tulevaisuuteen liittyen: 1) mikä on ihminen, 2) kuka päättää tulevaisuudessa ja miten, 3) mitä tulevat sukupolvet ihmettelevät nykyajasta, 4) miten teemme asioita tulevaisuudessa, 5) miten teknologiaa voi käyttää väärin ja 6) pitäisikö maailman olla suunnitteluprojekti?

Tähän selvitykseen valitut signaalit ja niiden tulkinta ovat kokoelma erilaisia kiinnostavia mahdollisesti nousevia ilmiöitä. Ne eivät ole kattava kuvaus, vaan pikemminkin poiminta, jota kannustamme kaikkia täydentämään. Signaalit eivät myöskään ole ennusteita tulevasta tai kannanottoja toivottavasta tulevaisuudesta, vaan herätteitä ajattelemaan tulevaisuudesta uusilla tavoilla, sanoo Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Paula Laine

Selvitys tarjoaa yhdeksän työkalua heikkojen signaalien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Lisäksi Sitran Heikot signaalit -sivustolta löytyy tulostettava Tutkain-juliste, joka auttaa tulkitsemaan signaaleja ja keskustelemaan niistä muiden kanssa.

Heikot signaalit ovat osa Sitran tulevaisuudentekijän työkalupakkia. Ne täydentävät suuren suosion saaneita megatrendejä ja visiotyötä.

Heikot signaalit ovat tärkeitä, sillä jos tuijottaa vain megatrendejä, alkamaisillaan olevat muutokset saattavat jäädä huomaamatta, summaa Dufva.

Heikkoihin signaaleihin pääsee sukeltamaan myös Heikot signaalit tulevaisuuden avartajina -tilaisuudessa 10.1. klo 9-11, jossa pääpuhujana Nestan toiminnanjohtaja Geoff Mulgan. Tilaisuutta voi seurata suoratoistona ja myöhemmin tallenteelta.

Mistä on kyse?