uutiset
Arvioitu lukuaika 4 min

Seitsemän kokeilua demokratia­kokeilujen haun finaalikierrokselle

Jatkoon valitut ideat tulevat eri puolilta Suomea ja voivat tarjota uusia työkaluja suomalaisen kansanvallan ja osallisuuden päivittämiseen.

Julkaistu

Demokratiakokeilut 2020 -hakuprosessi etenee. Haussa ollaan nyt ”finaalikierroksella”, eli Sitra on valinnut 35 hakijasta seitsemän jatkoon päässyttä. Kaikki hakijat ja ideat löydät tämän jutun lopusta: ”Kuntakentältä kymmeniä ideoita kansanvallan päivittämiseksi”.

Nyt jatkoon valitut hakemukset tulivat Helsingiltä, Järvenpäältä, Kuhmolta, Oululta, Suonenjoelta, Tampereelta ja Uudeltakaupungilta.

Tampereen hakemuksessa on mukana kumppanina myös Tuusula. Suonenjoen kokeiluhakemuksessa puolestaan ovat mukana myös Keitele, Pielavesi, Rautalampi, Tervo ja Vesanto.

Tässä vaiheessa kielteisen päätöksen saaneiden kuntien on vielä mahdollista päästä mukaan etsimällä kumppanuuksia edellä mainittujen, jatkoon päässeiden kokeilujen kanssa.

Kokeiluideoissa tavoitellaan mm. kaupungin palvelujen ja päätöksenteossa aliedustettujen ryhmien äänen vahvistamista, draaman keinojen hyödyntämistä päätöksenteon havainnollistamisessa, demokratiakasvatusta ja kuntalaisten sähköisen vuorovaikutuskanavan kehittämistä.

Löydät jatkoon valittujen kuntien alkuperäiset hakuideat tämän jutun lopusta. Ideoita on sittemmin sparrailtu mm. yhteiskehittämistyöpajassa.

”Saimme runsaasti hyviä ideoita demokratian ja osallisuuden edistämiseen. Näistä valitsimme perusteellisen arvioinnin jälkeen seitsemän jatkoon. Valinta oli vaikea, mutta uskon, että näiden ideoiden pohjalta on hyvät mahdollisuudet tuoda uusia elementtejä suomalaiseen kansanvaltaan”, Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä sanoo.

Projektisuunnitelmat tehtävä marraskuun loppuun mennessä, uudet kumppanuudet edelleen mahdollisia

Valintaprosessi etenee niin, että nyt jatkoon valituilla hakijoilla on 26.11. asti aikaa laatia projektisuunnitelma, jonka pohjalta Sitra tekee lopulliset päätökset ensi vuonna rahoitettavista kokeiluista. Myös jatkosta karsiutuneiden on edelleen mahdollista etsiä kumppanuuksia jatkoon päässeiden kuntien kanssa.

Demokratiakokeilut 2020 tavoitteena ovat demokratiaa vahvistavat ja innovatiiviset yhteishankkeet, joilla edistetään demokraattista osallisuutta, osallistumista ja vuoropuhelua. Kokeilut toteutetaan pääosin vuoden 2020 aikana.

Lisäksi Sitran tavoitteena on levittää demokratiakokeilusta saatuja tuloksia, tietoja ja kokemuksia mahdollisimman laajasti yhteiskunnassa hyödynnettäväksi.

Kokeilut ovat osa Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana. Sitra toteuttaa Demokratiakokeilut 2020 -projektin yhteistyössä Kuntaliiton kanssa.

Demokratiakokeilut 2020 -hakuprosessiin liittyvät käytännön kysymykset voit lähettää osoitteeseen demokratiakokeilut@sitra.fi

Mistä on kyse?